Meldingen
Alles wissen

Turbogist met maismeel expiriment

Pagina 1 / 4

Berichten: 562
Topic starter
(@hillbilly)
Honorable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Hallo mensen, vraagje van beginner, heb 25 liter recept met turbogist nu 3 staan. Begin was heftig met oplopende temperatuur door de reactie. Nu 23 graden en zie nog maar een beetje beweging. SG gemeten, 1040. Laten gaan of moet ik andere actie nemen. Hoor graag advies!

Beantwoorden
45 reacties
Berichten: 772
(@johndoe)
Prominent Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

3dagen? Gewoon laten staan, zeker een week a 10dagen

Beantwoorden
Berichten: 562
Topic starter
(@hillbilly)
Honorable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ja, 3 dagen. Er komt geen bubbel meer uit het waterslot. Recept was, 3 kg maïsmeel gekookt, amylase erbij, dus geworden in 4 uur. Daarna 4 kg suiker opgelost in heet water. Totaal 20 -21 liter water. 3 kg maïs en 4kg suiker. Niks verkeerds gedaan toch?

Beantwoorden
Berichten: 562
Topic starter
(@hillbilly)
Honorable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

*dun geworden in 4 uur..

Beantwoorden
Berichten: 6760
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Heb je het alcoholgehalte al kunnen meten? Nu er ook alcohol in je wash zit kan je hydrometer behoorlijk afwijken, je 1040 SG hoeft dus niet waar te zijn. Ik denk dat je suiker gewoon op is als je met turbogist hebt gewerkt. Waarom geen Whiskygist?

Beantwoorden
Berichten: 562
Topic starter
(@hillbilly)
Honorable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik heb de sg in de emmer laten dobberen. Kan afwijken inderdaad omdat er veel meel in drijft. Om de heldere vloeistof te meten moet ik eerst filteren maar twijfel of ik er nu aan moet klooien. Waarom geen whiskey gist, ja dat is een goeie. Geen ervaring zal ik maar zeggen. Zou die turbogist alles al opgegeten hebben? Alvast dank voor het meedenken!

Beantwoorden
Berichten: 6760
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ben je in het bezit van een Vinometer? In dat geval kun je een eetlepel mash even filteren door een stukje keukenrol en het percentage alcohol meten. 

Ik denk idd dat alle suiker is opgegeten. Dat gaat razendsnel. De turbogist is, afhankelijk van het merk, gemaakt om 8 kilo kristalsuiker in 1 week te kunnen vergisten, of sommige merken zelfs 6 kilo in 24 uur.

4 kilo suiker en 3 kilo maismeel zou zo maar eens al helemaal klaar kunnen zijn na 3 dagen.

Beantwoorden
Berichten: 6760
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Of op de middeleeuwse methode, proef eens een theelepeltje, smaakt het nog zoet?

Beantwoorden
Berichten: 562
Topic starter
(@hillbilly)
Honorable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Nee helaas geen vino meter alleen sg en alcohol. Ik had de turbogist in goudkleurige verpakking van de stookwinkel. De eerste 2 dagen ging het echt hard. Heb ik wat fout gedaan net amylase enzym? Toegevoegd aan de maispap bij 40 graden en na roeren 4 uur laten staan. De pap was stuk dunner. Zou alle zetmeel wel omgezet zijn?

Beantwoorden
Berichten: 6760
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Je hebt het goed gedaan. Ik denk echt dat je alle suiker al vergist hebt. Nu laten bezinken en stoken maar!

Beantwoorden
Berichten: 562
Topic starter
(@hillbilly)
Honorable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik ga proeven! Goed plan. Verder bezinkt er op het moment nog niks.

Beantwoorden
Berichten: 562
Topic starter
(@hillbilly)
Honorable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Is suiker, uiteraard opgelost, toevoegen nog een optie? Gist is nog niet dood..

Beantwoorden
Berichten: 6760
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Dat kan wel hoor, als de gist nog niet dood is en je voegt nu suiker toe dan staat het vanavond nog te bubbelen. 

Maar voor een volgende ronde zou ik een keuze maken. Of je werkt met alleen maismeel, enzymen en whiskygist om er later een soort van mais whisky van te stoken, of je maakt een stookwijn van suiker, water en turbogist.

Nu heb je eigenlijk een stookwijn van suiker en turbogist met een beetje mais er doorheen. Ik weet niet of je daar nog veel van terug zal proeven na de stook.

Maar probeer gewoon en kijk maar wat het wordt, wellicht heb je een uitstekend resultaat.

P.s. Ik heb de titel even aagepast, zo is het duidelijker waar het over gaat 🙂

Beantwoorden
Berichten: 562
Topic starter
(@hillbilly)
Honorable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Heel erg bedankt voor je advies en tijd, zeer gewaardeerd! Ik probeer vanavond suiker toe te voegen. Dit recept, de combinatie maïs en suiker was met het moonshine idee en veel op YouTube gezien.
Ik zal inderdaad de keuze maken in vervolg en met maïs de whiskey gist gebruiken. Nogmaals dank!

Beantwoorden
Berichten: 6760
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Heel veel succes!

Beantwoorden
Pagina 1 / 4
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?