Meldingen
Alles wissen

Turbogist met maismeel expiriment

Pagina 2 / 4

Berichten: 562
Topic starter
(@hillbilly)
Honorable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Hallo allemaal, de laatste bevindingen. Gister avond geproefd, verre van zoet, slechts zuur. Omdat de gist nog niet dood was extra kilo suiker opgelost en toegevoegd. Gist proces weer een de gang. Prima dus. Totaal 5kg suiker, 3kg maïs meel amylase en turbogist. Vandaag dag 4. Lichte bubbels en nog steeds aan de gang.

Beantwoorden
Berichten: 6767
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Dus de suiker was inderdaad op 🙂

Laat het nu rustig nog een weekje staan, je zal zien dat de meeste troep naar de bodem zakt. Met een hevelslangetje kun je er dan voor zorgen dat die troep niet in je ketel terecht komt.

Daarna stoken maar!

Beantwoorden
Berichten: 562
Topic starter
(@hillbilly)
Honorable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Inderdaad, jij had absoluut gelijk. Nogmaals dank voor je advies. Als ik nieuws heb post ik het weer.

Beantwoorden
Berichten: 635
(@oengabunga)
Honorable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

 

Hillbilly.  Ik ben heel benieuwd naar je Amylase experiment.

Je maismeel zou ( als ik het goed heb) via de amylase omgezet worden in suiker ?

Dan zou er theoretisch genoeg suiker gevormd moeten worden ?

Maar dat proces reageert toch sneller in een zure omgeving ? ( Ph onder de 4 ??? )

Ben benieuwd.

PS Bestel maar een vinometer. Dan weet je meteen wat er gebeurt  🙂

Grz Jackj

 

Beantwoorden
Berichten: 562
Topic starter
(@hillbilly)
Honorable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Hi Jack, klopt alleen laat het suiker gehalte in het maïs meel zich nog raden op dit moment. De amylase deed prima zijn werk in 4 uurtjes. Al het zetmeel werd suiker, je kan dat zien omdat het vrij snel van maïs cement naar vloeibare pap gaat. Ik post de voortgang. Spreek je!

Beantwoorden
Berichten: 562
Topic starter
(@hillbilly)
Honorable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Oja, en pH speelt zeker een rol. Dit was de eerste run en het geen zuur correctie gedaan. Het zal het proces wel bespoedigen denk ik, rendement weet ik nog niet.

Beantwoorden
Berichten: 669
(@pinodestoker)
Honorable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ja leuk om een ander zijn avonturen te lezen als beginneling net als ik.Ben met mijn tweede stookwijntje bezig met turbogist 6 kg suiker en 1,8 kg donkere basterd suiker , er was niet meer dan 6 kg kristalsuiker in de winkel dus vandaar. Op vrijdag avond gemaakt en zaterdag avond nog niks toen heb ik een plakbruinbrood er ingedaan met 200cc flevo appelsap en zondag ochtend was er volop leven en dat doet het nu  al 5 dagen .Ik verwarm de stookwijn met een aquarium verwarmer op 27 graden ,dit gaat een stuk beter dan de eerste keer.

Beantwoorden
Berichten: 562
Topic starter
(@hillbilly)
Honorable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Pino, hoe ziet je sapje eruit? Bubbels?
Ik zit op dag 8. Net even gekeken en heb nog wat kleine belletjes zo af en toe. Niet genoeg om het waterslot door te drukken dus onder het deksel gegluurd. Staat op kamer temp, ruikt sterk en smaakt niet meet zoet. Misschien vanavond filteren en stoken.

Beantwoorden
Berichten: 669
(@pinodestoker)
Honorable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Hillbilly Het sapje is zwart bruin met een beetje schuim en een lichte bubbeling en ruikt naar wijn en als ik mijn snavel er boven hou dan denk ik who dit moet goed zijn.Ik heb geen waterslot het gistvat is zon blauwe ton met een zwart dekseldie je over een kraag schuif en kan vast zetten met een ijzere klemring die ik dus niet gebuik als het flink gist kom hij 1 cm omhoog .Hij gist nog na 7 dagen ik denk dat het te maken heeft met de donkere basterd suiker en is wat moeilijker om te zetten denk ik vanwege er melasse door zit.

Beantwoorden
Berichten: 562
Topic starter
(@hillbilly)
Honorable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Gaat beetje richting rum door de bruine suiker, voor het zich dan. Leuk man. Heb jij het soortelijk gewicht gemeten voor het gisten?

Beantwoorden
Berichten: 669
(@pinodestoker)
Honorable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Hillbilly nee die heb ik niet en ik hou het suiker wat lager tot verhouding water, woensdag ga ik klaren en zondag stoken dan heb ik alletijd savonds ga ik het niet doen wordt het nachtwerk en dat valt op met een bouwlamp in de tuin.

Beantwoorden
Berichten: 562
Topic starter
(@hillbilly)
Honorable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Spannend! Misschien toch die 15 euro uitgegeven, kan je achteraf zien of je vergisting compleet is. Stook je buiten? Op gas of hout vuur? Ik stook elektrische in de garage. Nog een vraag, waarom klaren als je meteen gaat stoken? Of bedoel je filteren?

Beantwoorden
Berichten: 562
Topic starter
(@hillbilly)
Honorable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden


Na 8 dagen nagenoeg uit gegist

Beantwoorden
Berichten: 669
(@pinodestoker)
Honorable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Hillbilly Als je geen zoetigheid kan bespeuren door te proeven  of je vingers er instoppen en te laten drogen als ze niet plakken is de suiker op heb gelezen op het forum en zal het ook niet meer gisten dan is het dus klaar dan doe ik zakje a er in 2uur later zakje ben een paar dagen later is het zo helder als water en kan ik het in de koele schuur laten staan tot zondag.Ik ben er achtergekomen geduld is het belangrijkste. Ik stook op gas en doe die 25 liter in de ketel dan is hij voor 1derde vol en stoken kan beginnen.

Beantwoorden
Berichten: 562
Topic starter
(@hillbilly)
Honorable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Niks meer zoet of plakken, alles heeft zijn werk gedaan. Ik filtreer het door een 2 micron gaf zak. Dan is het kraak helder en klaar voor de stook. Vanavond stoken denk ik. Succes stookmaat! Ik post het resultaat.

Beantwoorden
Pagina 2 / 4
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?