Meldingen
Alles wissen

Turbogist met maismeel expiriment

Pagina 3 / 4

dumo
Berichten: 1210
 dumo
(@dumo)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Vanavond stoken denk ik.

 

.

Hoy,

laat eens weten hoeveel alcohol je hebt, en het percentage als je het gestookt hebt, dat ik eens kan vergelijken

 

Ik had na filteren 15 -17 liters over En na stoken 1 L van 75 %.

Ik vindt dat nogal weinig, ik denk dat er veel alcohol weg is met het geen ik uitgefilterd hebt.

Groetjes

 

 

 

 

Beantwoorden
Berichten: 1657
 Piet
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

hoi dumo, dat is inderdaad een héél slechte opbrengst, maar dat heeft niets te maken met het filteren. Je kunt de opbrengst alleen verhogen door de juiste stook- en koeltemperatuur.

Ik zou de wash nog een keer stoken!

Beantwoorden
Berichten: 562
Topic starter
(@hillbilly)
Honorable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Hoi mannen, het filteren zat tegen. De maïs is er dik en ik wil alle vloeistof hebben, dat had meer tijd nodig als ik dacht. Ik ben nu aan het stoken, resultaat volgt vandaag.

Beantwoorden
dumo
Berichten: 1210
 dumo
(@dumo)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik zou de wash nog een keer stoken!

 

Daar is het te laat voor, ik had midden vorige week gestookt, het was mijne eerste wiskey mash, en daarbovenop den eerste keer met n'en andere ketel, ik ga het experiment overdoen.

Ik heb zondag 15 L van mijne mede gestookt, ruwstook ( de rest gebotteld) ik had 4 l van 40 %, bij mijne wiskey mash had ik bij de ruwstook 3,5 liter van 20%.

 

 

 

Beantwoorden
Berichten: 562
Topic starter
(@hillbilly)
Honorable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden


Hallo allemaal. De resultaten van maïs, Amylase suiker test.
In totaal 15,9 liter stookbare vloeistof gefilterd.
In 3 keer gestookt om proces goed te volgen.
Elke stook 2% voorloop gepakt op 78.3 graden C.
Naloop vanaf 40-42% alcohol.
Totaal, 355ml voorloop.
1890ml hart met gemiddeld 85%alcohol.
710ml naloop.
Totaal productie 2955ml.
Smaakt, zeer zoet al valt proeven op 85% niet mee..ruik de maïs. Scherpe kantje valt mij reuze mee.

Vanavond of morgen verdunnen naar 40% dus zal dan een liter of 4 corn whiskey hebben staan.

Graag jullie feedback.
Groeten!

Beantwoorden
Berichten: 562
Topic starter
(@hillbilly)
Honorable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Mannen, laat je eens horen?

Beantwoorden
Berichten: 669
(@pinodestoker)
Honorable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ja het is rustig vandaag Hillbilly allemaal aan het stoken denk of met de vrienden  aan het borrelen , Ik niet de whiskey mash staat te pruttelen op 5 kg gemoute haver kijken wat dat geeft volgend weekend.

Beantwoorden
Berichten: 562
Topic starter
(@hillbilly)
Honorable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

He Pino, wat leuk met gemoute haver. Heb je de zo gekocht?
Wat vond je van mijn gestookte hoeveelheid op de maïs?

Beantwoorden
Berichten: 669
(@pinodestoker)
Honorable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Hillbilly.Ik heb nog geen ervaring gisten met een mash aleen met turbo en suiker maar ik denk niet verkeerd voor de eerste keer,had wel wat hoger gekund wat meer naloop pakken die smaakt ook goed als je het voor een tweede keer over stook je dobber zakt heel snel de alcohol is op eens heel snel op als de temperatuur bijna 100 graden is.Dit is hoe ik er over denk ik heb niet zo veel ervaring.

Beantwoorden
Berichten: 71
(@illusie)
Trusted Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

4 kilo suiker en 3 kilo maismeel zou zo maar eens al helemaal klaar kunnen zijn na 3 dagen.

ik sta zelf op het punt iets te maken van maïsmeel en suiker. werkt dat met turbogist? moet je dan niet amylase toevoegen?

of kun je bijvoorbeeld op die 4 kilo suiker en 3 kilo maïsmeel alleen een zakje prestige wd whiskygist ( https://www.stookwinkel.nl/product/gist-voor-whisky-bereiding/ ) los laten voor het verkrijgen van 25 liter stookwijn?

 

Beantwoorden
Berichten: 562
Topic starter
(@hillbilly)
Honorable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Absoluut amalyse in je maïsmeel!! Koken en af laten koelen tot 45-50 graden. Goed roeren. Je ziet me een uur dat hij dunner wordt. Zetmeel wordt omgezet in suikers. 24 uur laten staan.
Daarna je water (eventueel met suiker)en gist.

Na vergisting de tijd nemen goed te filteren.!

Beantwoorden
Berichten: 71
(@illusie)
Trusted Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Absoluut amalyse in je maïsmeel!! Koken en af laten koelen tot 45-50 graden. Goed roeren. Je ziet me een uur dat hij dunner wordt. Zetmeel wordt omgezet in suikers. 24 uur laten staan. Daarna je water (eventueel met suiker)en gist. Na vergisting de tijd nemen goed te filteren.!

dus ik moet niet al te zeer afgaan op de informatie van de stookwinkel. want daar vind ik bij de whiskygist: "De fabrikant heeft het enzym Amyloglucosidase (Amylase) toegevoegd. Dit enzym helpt het zetmeel in uw mais om te zetten in vergistbare suikers."

na dat gelezen te hebben dacht ik: o, dan hoef ik dus niet extra nog wat amylase te regelen. ik heb toen maar even een berichtje geplaatst om na te gaan of dit wel klopte. niet dus?

Beantwoorden
Holy Cow
Berichten: 323
(@holy-cow)
Reputable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Als er in die whisky gist al Amylase zit dan denk ik niet dat je het evengoed nog extra moet toevoegen.

ik heb laatst de fout gemaakt bij het maken van rum om eerst Amylase aan mijn Melasse toe te voegen en vervolgens een rumgist te gebruiken waar blijkbaar ook al Amylase in zit te gebruiken.

Mijn vergisting ging naar mijn idee niet ideaal en was ten opzichte van eerdere keren een beetje zwak, volgens de mening hier op het forum zou dat een overkill aan Amylase kunnen zijn.

neem aan dat dat hier dan ook kan gebeuren

 

Beantwoorden
Berichten: 562
Topic starter
(@hillbilly)
Honorable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Hé mannen, de amalyse is echt nodig in het maïs meel, heb je het al gemaakt? Ik bedoel dat het niets anders is dan polenta, is bijna cement. Geef het gewoon 24 uur, test het en overtuig jezelf. Een overkill aan amalyse heb ik in tegenstelling tot de gewaardeerde collega Fastback nog niet meegemaakt met melasse. Ben het wel eens dat de éne vergisting de andere niet is. Mijn ervaring is dat het gewoon tijd nodig heeft. Na vele batches melasse weet ik dat hij soms in 3 dagen klaar is en soms met 10.
Betreft de maïs, het is leuk om te doen en erg goed te drinken. Filteren na de vergisting en daarna nog een weekje laten bezinken en weer hevelen geeft een goed resultaat. Zet het een maand of 2 op eik en je hebt wat moois! Proost.

Beantwoorden
Berichten: 71
(@illusie)
Trusted Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

2,5 kg maïsmeel gekookt, amylase gebruikt, beetje af laten afkoelen en in de vergistingsemmer gedaan. 2,5 kg suiker gekookt en toegevoegd in de emmer. met koud water aangevuld tot 25 liter. lekker de betonmixer erop gezet voor het mengen en de beluchting. af laten koelen tot 30 graden celcius. zakje prestige whiskygist eroverheen kwartiertje gewacht en goed handmatig doorgeroerd. maar gisten? ho maar. na 10 uur nog niks. de truc met de appelsap geprobeerd en 2 uur gewacht. niks. zakje van 7 gram bakkersgist met een halve eetlepel rietsuiker opgelost in een half glas handwarm water en gewacht tot het schuim over de rand kwam. dat goedje in de emmer erbij gegooid en... bingo! meteen kortstondig wat heftige bewegingen in het vat en plopplop deed het waterslot. niet de woeste taferelen van turbogist, maar toch. en zo gaat het nu al een uurtje of 30, gezellig een keertje of 15 per minuut borrelend. duidelijk een papje met opstartproblemen. misschien niet lang genoeg laten afkoelen na toevoeging van de amylase? kan zijn. ben nu wel benieuwd hoe lang dit goed blijft gaan, hoeveel zetmeel zal zijn omgezet in suikers en tot welk alcoholpercentage het leidt. maar dat meld ik over een tijdje nog wel.

Beantwoorden
Pagina 3 / 4
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?