ik ben een vers lid hier (ja klinkt wat vreemd) 🙂
wat moet ik mezelf aanschaffen en waar moet ik dat doen? ik weet het effe niet.
ik wil gaan brouwen en tevens ook stoken
ik heb wat zitten gluren naar de grainfather connect met als extra een copperdome, alambiek condensor en gin basket.
maar er is ook de t500 ?met copperdome en condensor.
de aanschaf zal als ik de resensies zo eens lees via stookwinkel gaan lopen denk ik .
wat is nu de beste keuze voor mij, als ik alles wil gaan doen op termijn.
en zijn er mensen in of rond breda die me kunnen helpen met inleren van een en ander.
ik heb een boekje van brouwen voor dummies en dat ziet er goed uit , maar ik hoor en zie liever iemand praten en doen.
ik hoor graag van jullie, alle goede ideeen zijn welkom.
hier in een cafe moet dat goed komen he 🙂
groeten
ruud van ginneke
06 21267806 , voor diegenen die evt wat kunen of willen afspreken.
verdorie ik kan niks wijzigen ik wilde mijn e-mail nog toevoegen
dan zo maar:
ruudenannemiek(haal dit weg ivm email scan-bots)@ziggo.nl
Brouwen kan gewoon in grote pan maar als je voor iets met gadgets gaat is een grainfather een leuk hebbe dingetje .
Hoewel met de ouderwetse pan gaat het net zo snel ,is goedkoper en minder storing gevoelig .
Voor echt smakelijk drank stoken kun je beter een alambiek of iets soortgelijks overwegen .
Je leert er makkelijker de vaardigheden op en daarnaast heb je een ketel die levenslang meegaat , bijna onbeperkt mogelijkheden ..
Ik gebruik zelf de graanvader voor sterker spul en bier. T500 en bier , heb ik nog niet gehoord. Voor bier recepten overleg ik op de site hier. Maar doe mijn eigen research en recepten. Overleggen op persoonlijk vlak, is niet zo mijn ding (behoor tot de schuwere diersoorten). graanvader met helm en condensor. Voor de hoge alcohol er ook nog de RVS Kolom van de T500 en je hebt een goede basis.
ik wilde alles in 1 systeem kunnen doen robbert.
dan kan ik het gasfornuis laten voor wat het is en het systeem gebruiken voor alles
ik wil bierbrouwen en stoken met dat systeem.
groeten
ruud
Grainfather is dan de beste keuze.
Dat wat jij wil bestaat niet .
Er is geen systeem wat alles kan .
Een brouw ketel met aanpassen accessoires om ermee te stoken is geen stook ketel .
het is een benadering met concessies .
Een stook ketel is geen brouw vat .
Materialen , vorm , opbouw hebben allemaal invloed op eind product .
Er zijn wat leuke hobby apparaten te koop ( vaak gehyped ,) Waarmee je leuk algemeen kan knutselen .
Oriënteer je goed voor je begint .
Hoi william
sorry er ging wat fout met mijn mail die kwam bij jan terecht 🙂 ,vandaar wat later nu
Moet ik buiten de helm.en condensor ook nog de rvs kolom van de t500 hebben ?
En wat is het voordeel daarvan die 90% die je toch terug moet gaan
verdunnen ?
Ik ben maar een leek he, vandaar de misschien domme vragen
Het voordeel van een Grainfather is dat je het modulair kunt opbouwen. Je kunt starten met een Grainfather, daarna een copper dome met condenser en daarna bv een reflux kolom aanschaffen. Voordeel van 90% (of meer) ABV (alcholpercentage) is dat je er likeuren mee kunt maken. Die alcohol is neutraal.
90%. Voor likeuren, bailies, advokaat. (voor de liefhebbers). bij 90% heb je minder verstorende stoffen die meekomen. Puur alcohol zonder veel bijsmaak. Met water terug verdunnen, geeft een zeer zuiver product. Ik gebruik er mijn alcoholbrander mee, ook spiritusbrander met minder geurhinder. Maar ook als ontsmettingsmiddel, en poetsmiddel een zegen.
Bij het beginnen / leren van het distilleren kun je het beste vaardigheid krijgen op een normale ketel zoals een alembiek.
Je kunt met types ook het grootste variatie aan dranken maken .
90% of hoger stoken is maar een klein deel van het stoken ( tenzij je met mengen en roeren van essences wat mediocre drankjes wil maken )
Voor die enkele keren dat je hoog alcohol wil stoken kun je met handigheidjes en verkregen vaardigheid dat ook op de ketel zonder gadgets .
Een brouw ketel als stook ketel is concessies doen .
Net als brouwen in een stook ketel .
Je kunt niet alles in een apparaat
hoi robbert
mijn dank voor het meedenken , ik ben me aan het orienteren en ja zoveel mensen zoveel gedachten.
ik ga mezelf straks eens goed te rade wat het beste is evt.
william dank je voor de uitleg, ik ben hier blij mee en ga er mijn voordeel straks mee doen
groeten
ruud
Je moet bedenken, robbert is een stiellist met heel veel ervaring, en wat hij verteld is zeker waar. Maar gemak dient ook de mens, en inderdaad een brouwketel is geen stookketel. Dit gezegd hebbende, de beste tussenweg is in het begin, zeker niet slecht. Ik heb ook genoeg koper, maar een brouwketel moest erbij, dus de Grainfather. Omdat ik buiten stook, en de wind en regen soms vals spelen, kan ik toch alles met de Grainfather stoken. Voor de fijnstook heb ik ook liever koper, maar ik heb ,op het moment, alleen in het weekend tijd, en als ik dan mijn bier eerst maak, of 40 liter ruwstook kan doen, (1e stook), dan kan ik niet beter af zijn , dan met de Grainfather. Beter bier van 100% tevredenheid, en een ruwstook van 80% tevredenheid, dan alleen een bier en geen ruwstook omdat het weer tegen zit. En alcohol damp in de schuur is niet gewenst.
En ik ben eerlijk, met een koperen ketel, kan ik nog geen 90% stoken. Ervaring is te klein, en geduld nog minder, en pensioen nog veel te ver weg. 😉 😉 😉