Meldingen
Alles wissen

1e keer distilleren


Berichten: 4
Topic starter
(@vermeer)
Active Member
Deelgenomen: 4 maanden geleden

Ik heb een 11,3 liters vevor distilleerset gekregen met kerst en ben nu bezig met de 1e keer. Maar ik heb in de groothandel te horen gekregen dat de eerste 10% weggegooid moet worden voor veiligheids redenen maar is dat de 10% van de eerste stook? Of de 2e. Mocht iemand nog andere tips hebben  , alles is welkom want ik heb dit nog nooit eerder gedaan en kan op internet niet veel duidelijks vinden.  Ik wil van het eindproduct uiteindelijk likeurtjes maken. Groetjes 😄

Beantwoorden
12 reacties
Alchemist
Berichten: 3166
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Welkom Vermeer, 

 

Het verwijderen van de voorloop (of foreshots in Engels) dient te gebeuren bij de laatste overhaal die je doet, ga je twee keer destilleren dan is het bij de tweede keer. Buiten methanol die als eerste overkomt worden er nogal wat andere onaangename componenten gevormd tijdens het destilleren, de meest herkenbare is ethylacetaat wat ruikt naar modelbouwlijm / aceton.

 

De hoeveelheid die weggegooid dient te worden verschilt, dat is met name afhankelijk van de gebruikte grondstoffen, gist, voorbereiding van en de vergisting zelf. Het beste advies hierin is op de snufferd en smaakpapillen te vertrouwen, ruikt het naar aceton dan gaat het nog weg, bij de smaak ben je op zoek dat het zure verdwijnt en dan kun je beginnen met opvangen.

 

Dat was de voorloop, je kunt echter niet doorgaan totdat je 0% hebt bij je laatste overhaal, er vormen zich buiten ethanol en koolstofdioxide nog andere componenten, wanneer de smaak begint om te slaan naar iets wat meestal bitter is (maar sowieso vies) dan is het tijd om te stoppen met op te vangen. Hiervoor is geen percentage te geven wanneer dit gebeurd want iedere vergisting is anders, maar ook de ketel en de destillateur (lees traag versus snel stoken bijvoorbeeld). 

 

Voor likeurtjes is niet altijd 96% alcohol nodig ook al wordt dat al snel geadviseerd, staar je daar in het begin niet blind op. 

Beantwoorden
4 Reacties
(@vermeer)
Deelgenomen: 4 maanden geleden

Active Member
Berichten: 4

@alchemist  oke bedankt voor de uitleg, maar nu heb ik de set op het fornuis staan maar hij komt steeds boven de 80 graden, moet ik het fornuis dan uitzetten tot het terugkoeld?  En stel dat ik de eerste ronde wil houden, hoe kan ik dit dan het beste aanpakken en hoeveel procent alcohol houd je dan over? Groetjes

Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3166

@vermeer de temperatuur van de damp is afhankelijk van de samenstelling, lees alcohol versus water (pure alcohol 78 en puur water 100 graden). De eerste overhaal met een potstill achtige ga je niet redden om de 96% te halen. Dus 80 graden continue red je niet de eerste ronde, rustig stoken dat de uitloop tussen druppelen en een straaltje zit.

 

Je zult na de eerste overhaal ongeveer een derde overhouden van het beginvolume, heb je daarin alle alcohol meegenomen dan is het percentage dus drie keer zo hoog.

Beantwoorden
(@vermeer)
Deelgenomen: 4 maanden geleden

Active Member
Berichten: 4

@alchemist  het is dan dus niet gek dat de (ik noem het maar even een ketel) geluid maakt tijdens het proces?

Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3166

@vermeer dat ligt eraan wat het geluid is, zonder kooksteentjes willen ketels nog wel eens een kloppend of puffend geluid maken, als de ketel een aria zingt adviseer ik niet alles wat eruit komt in een zit te proeven.

Beantwoorden
Berichten: 4
Topic starter
(@vermeer)
Active Member
Deelgenomen: 4 maanden geleden

Het is een beetje een borrelend / kokend  geluid maar niet puffend of zingend

Beantwoorden
3 Reacties
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3166

@vermeer Dan ga er maar vanuit dat je de vloeistof binnenin hebt horen koken, het gebruik van kooksteentjes zorgt voor een gelijkmatigere kook waardoor er ook minder met horten en stoten uitkomt. Toegegeven kooksteentjes of dergelijke wordt wat weinig aangehaald overal.

Beantwoorden
Rudyvanr
(@rudyvanr)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 59

@alchemist gebruik jij die ook? Ik moet zeggen dat het richting het eind van de stook ook erg aan het blazen en zuchten was. (de ketel dan) 😂

Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3166

@rudyvanr kooksteentjes? Ja, in m'n koperen ketel heb ik keramische steentjes en in m'n AirStill koperen (koper daar om een andere reden).

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9955
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Wanneer een ketel een blazend geluid geeft is het stooknat tegen kookpunt of de koeling niet afdoende in terug koelen. Er komt dan ook te veel damp vrij .  een bonkend geluid uit de ketel komt omdat er te snel grote bellen ethyl damp in eens vrijkomen. Dan kan komen door koudebrug in hals ketel of kolom ( flow probleem) of doordat het ketel materiaal vrij glad is  . Wanneer een ketel grove kooksteentjes of koper wol bevat krijg je een andere temperatuur verdeling waardoor op meerdere plaatsen kleine belletjes kunnen onstaan.  De ketel zal minder stampen.

Ook kan de verhouding van ketel grote tegenover uitstroom of kolom diameter fout zijn waardoor het meer druk komt op de damp. Met als gevolg oplopende temperatuur in ketel . Minder goed Controleerbaar in temperatuur beheer.  Slechter destillaat

De ketel gaat stampen of een " astmatisch " geluid geven. .

Wanneer een ketel een zwaar kook geluid geeft en ineens kompleet still wordt meteen warmte wegnemen .  Dan is er wat fout en kans op heftig afblazen of explosie.

bij een goede verhouding zal een ketel een zacht geruis onderuit ketel geven. Geen gelui verder uit uitstroom 

Beantwoorden
2 Reacties
Rudyvanr
(@rudyvanr)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 59

@robbert  dank je voor de duidelijke uitleg! We zijn bezig om aanpassingen te doen aan de ketel (de hoed) welke materialen onderdelen van koper kan je daar voor gebruiken? Of hebben jullie gebruikt?

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9955

@rudyvanr vroeger gebruikte ik koper buis en  plaat en een engels wiel en wals  om onderdelen te maken.  Maar de laatste 30 jaar na een stop van 1jaar wegens omstandigheden waarbij ik  alles had vernietigd gebruik ik voor het deel dat ik thuis destilleer omdat het makkelijk verkrijgbaar, dus weinig werk vergt gewoon boilers en onderdelen van koeler systemen.

Een goed doordachte ketel gebouwd van een boiler doet absoluut niet onder voor professioneel systemen.

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?