Ik heb een 11,3 liters vevor distilleerset gekregen met kerst en ben nu bezig met de 1e keer. Maar ik heb in de groothandel te horen gekregen dat de eerste 10% weggegooid moet worden voor veiligheids redenen maar is dat de 10% van de eerste stook? Of de 2e. Mocht iemand nog andere tips hebben , alles is welkom want ik heb dit nog nooit eerder gedaan en kan op internet niet veel duidelijks vinden. Ik wil van het eindproduct uiteindelijk likeurtjes maken. Groetjes 😄
Welkom Vermeer,
Het verwijderen van de voorloop (of foreshots in Engels) dient te gebeuren bij de laatste overhaal die je doet, ga je twee keer destilleren dan is het bij de tweede keer. Buiten methanol die als eerste overkomt worden er nogal wat andere onaangename componenten gevormd tijdens het destilleren, de meest herkenbare is ethylacetaat wat ruikt naar modelbouwlijm / aceton.
De hoeveelheid die weggegooid dient te worden verschilt, dat is met name afhankelijk van de gebruikte grondstoffen, gist, voorbereiding van en de vergisting zelf. Het beste advies hierin is op de snufferd en smaakpapillen te vertrouwen, ruikt het naar aceton dan gaat het nog weg, bij de smaak ben je op zoek dat het zure verdwijnt en dan kun je beginnen met opvangen.
Dat was de voorloop, je kunt echter niet doorgaan totdat je 0% hebt bij je laatste overhaal, er vormen zich buiten ethanol en koolstofdioxide nog andere componenten, wanneer de smaak begint om te slaan naar iets wat meestal bitter is (maar sowieso vies) dan is het tijd om te stoppen met op te vangen. Hiervoor is geen percentage te geven wanneer dit gebeurd want iedere vergisting is anders, maar ook de ketel en de destillateur (lees traag versus snel stoken bijvoorbeeld).
Voor likeurtjes is niet altijd 96% alcohol nodig ook al wordt dat al snel geadviseerd, staar je daar in het begin niet blind op.
Het is een beetje een borrelend / kokend geluid maar niet puffend of zingend
Wanneer een ketel een blazend geluid geeft is het stooknat tegen kookpunt of de koeling niet afdoende in terug koelen. Er komt dan ook te veel damp vrij . een bonkend geluid uit de ketel komt omdat er te snel grote bellen ethyl damp in eens vrijkomen. Dan kan komen door koudebrug in hals ketel of kolom ( flow probleem) of doordat het ketel materiaal vrij glad is . Wanneer een ketel grove kooksteentjes of koper wol bevat krijg je een andere temperatuur verdeling waardoor op meerdere plaatsen kleine belletjes kunnen onstaan. De ketel zal minder stampen.
Ook kan de verhouding van ketel grote tegenover uitstroom of kolom diameter fout zijn waardoor het meer druk komt op de damp. Met als gevolg oplopende temperatuur in ketel . Minder goed Controleerbaar in temperatuur beheer. Slechter destillaat
De ketel gaat stampen of een " astmatisch " geluid geven. .
Wanneer een ketel een zwaar kook geluid geeft en ineens kompleet still wordt meteen warmte wegnemen . Dan is er wat fout en kans op heftig afblazen of explosie.
bij een goede verhouding zal een ketel een zacht geruis onderuit ketel geven. Geen gelui verder uit uitstroom