Meldingen
Alles wissen

De juiste ketel kiezen

Pagina 1 / 2

Berichten: 7
Topic starter
(@robin2xu)
Active Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Hallo iedereen!Β 

Net even een introductie geschreven πŸ™‚ https://www.stookforum.nl/thread/stel-je-even-voor/34/

Ik heb dus hulp nodig bij het uitkiezen van de juiste ketel. Dit is voor nu puur om te experimenteren en lekkere drankjes te maken, ik wil dus klein beginnen. Het is voor mij niet heel interessant om neutrale alcohol te maken, ik wil meer de kant van rum en brandy op. Ook ben ik van plan the gaan experimenteren met aging en blending. Het kiezen van de juiste pot is natuurlijk niet genoeg aangezien er volgens mij ook de juiste slangen etc bij horen, dus waar ik eigenlijk naar op zoek ben is een soort van starterslijstje.

Ik twijfel tussen de volgende potten aangeboden op stookwinkel.nl:

De 3.5 liter kolom ketel. Mijn originele zou een simpele alambic van 5 liter zijn geweest. Aangezien deze niet meer op voorraad is kwam ik onder andere uit bij deze. Het is voor mij een pluspunt dat de kolom ertussenuit gehaald kan worden. Het is ook echt een beauty! Nadeel is echter dat het wat meer ruimte inneemt.

Dan is er nog de alquitara, was niet echt een optie totdat Jan me deze aanraadde en ik de filmpjes van Robbert zag. In mijn ogen niet zo mooi als de "klassieke" pot still maar hij lijkt me wel erg handig in gebruik. Ik twijfel echter tussen de de 2,5 liter en de 5 liter.Β 

Het grootste twijfel punt is hier dus eigenlijk de grootte van de pot. Hoeveel past er daadwerkelijk in als de inhoud 2.5, 3.5 of 5 liter is? En wat is dan uiteindelijk de gain?

Hopelijk kunnen jullie me helpen de knoop door te hakken!

Beantwoorden
20 reacties
Alchemist
Berichten: 3166
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Hoi Robin,Β 

Β 

Mooi dat je meteen met de koperen ketels wilt beginnen, daar ga je geen spijt van krijgen. De vulgraad is meestal rond de 2/3e en 3/4e.

Β 

Een vuistregel is dat je per stookronde 1/3e overhoudt, dus als je een ruwstook doet (volumevermindering) en een fijnstook (splitsen van hetgeen wat de afvoer in gaat en hetgeen wat je wilt behouden) zit je ongeveer op 1/9e aan eindproduct. Natuurlijk kun je een grotere batch vergisten en de ruwstook meerdere malen uitvoeren, dat doe ik met mijn 10 liter ketel ook, 2 keer een ruwstook en 1 keer de fijnstook. Ik red uit 20 liter vergist spul tussen de 2 en 4 liter normaal, is ook afhankelijk van het product wat ik maak. De Whiskies zitten meestal aan de lagere kant, de druivenvergisting (of ja druivenconcentraat) gaf een 4,5 liter.Β 

Β 

Misschien is een 10 liter ketel nog een optie, dat klinkt als veel maar ik las je in je introductie dat je wilt gaan blenden etc. ik heb in het verleden ook batches gesplitst en deze laten rijpen op verschillende soorten hout om zo de invloed van hout op de drank te leren begrijpen. 2 a 4 liter om mee te werken is dan opeens niet zoveel meer.

Beantwoorden
Robbie
Berichten: 422
(@rvdh)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ik ga er binnenkort 1 te koop aanbieden, een 15L alambiek.

Beantwoorden
Robbie
Berichten: 422
(@rvdh)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Eerst nog even de winterstook uitvoeren zodat ik genoeg Vodka heb, nu al die winkels dicht gaan.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9963
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Een 10 tot 15 liter alembiek of alquitara kun je algauw mee uit de voeten .
Grote verschil tussen alembiek en alquitara is dat de alembiek is wat makkelijker in koel huishouding maar gemiddelde percentage alcohol is lager .
De alquitara kun je makkelijker lage en iets hogere percentage toch mee te creΓ«eren dan de alembiek maar koelen is wat meer aandacht vragend maar eenmaal gewend is het een prachtige ketel met ontzettend wijde range wat je er mee kan maken .
Voor whiskey en rum zijn alembiek , alquitara en whiskey still vrij gelijk in prestaties .

Beantwoorden
Berichten: 7
Topic starter
(@robin2xu)
Active Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Bedankt voor deze nuttige reacties!

@Alchemist Ik ben een groot liefhebber van de koperen ketels, alleen al om tentoongesteld op de kast te hebben staan, een lust voor het oog! Het ambachtelijke trekt mij erg aan en over het algemeen vind ik de pot stilled spirits uit de winkel ook vele malen lekkerder dan vrijwel al het andere dat uit een column still komt.Β 
Bedankt voor deze cijfers, maakt alles wel een stuk duidelijker.

@Robbert Bedankt voor je input! Ik merk dat je een groot fan van de alquitara bent. Waarom precies vergt het koelproces wat meer aandacht?

Jullie raden me dus allebei een groter formaat aan. 10 tot 15 liter zelfs. Is een 5 liter dan echt te weinig?

Beantwoorden
Berichten: 7
Topic starter
(@robin2xu)
Active Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Mooi ding! Wat ga je er voor een prijskaartje aan hangen?

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3166
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Niet te weinig, maar ik deel je enthousiasme voor ambachtelijke drank. Als je wilt gaan experimenteren in het begin, is volume handig. De vergisting gaat je 3 a 4 weken kosten, het rijpen kan ook zoiets worden. Dan ga je misschien denken dat je liever meer had willen maken. Als je zegt met weinig gaat het experimenteren ook natuurlijk maar je hebt minder om te proeven (en uit te delen).

Beantwoorden
Robbie
Berichten: 422
(@rvdh)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ik ga er 200eu voor vragen. Dit ivm spekken van mijn nieuwe project.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9963
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Als ik naar verschillende type ketels kijk waarmee ik werk en heb gewerkt is de alquitara wel 1 van de 4 types die ik zeer waardeer in wat het apparaat kan .
Het koelen met koelbak geeft wat aandacht wat eerst even mee leren werken is .
Maar Het heeft zeker ook voordelen .
Je moet wat leren werken met water temperatuur.
Wanneer je bijv ijswater gebruikt kun je hogere alcohol percentages . Wanneer je temperatuur van koelwater rond 40 graden houd krijg je vollere smaken .
Het is dus niet zo dat je maar de wastafel kraan open zet en water laat lopen .
Met een thermometer in de koelbak en wat " spel " met water temperatuur kun je dus meer met de ketel dan met alleen een eind koeler zoals bij de alembiek.

Beantwoorden
Berichten: 7
Topic starter
(@robin2xu)
Active Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

@Robbert klinkt als een leuke uitdaging. Ik denk dat het een alquitara gaat worden.

@Alchemist het klinkt voor mij eigenlijk juist aantrekkelijker om meerdere kleine batches te maken en ze dan afzonderlijk te proeven, uit te delen of te blenden. Kleinere batches maar meer tijdsbesteding (hello corona!) betekent meerdere "verschillende" dranken toch? Ik ga er nog even over nadenken maar ik neig nu toch sterk naar de 5 liter alquitara

Beantwoorden
Berichten: 7
Topic starter
(@robin2xu)
Active Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

stuur me even een berichtje als het zo ver is! πŸ™‚

Beantwoorden
Robbie
Berichten: 422
(@rvdh)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Is goed. Ik verstook eerdaags eerst wat birdwatchers suikerwater. Denk kleine maand dat die vrij komt.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9963
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

In birdwatchers gebruikt men tomaten puree .
Gebruik iets anders als voeding !
Tomaten puree gebruik is een slechte Amerikaans oude oplossing voor gistvoeding van slechte hobbyisten / moonshiners !
Tomaten puree geeft verzuring , bijsmaak . Estervorming en ook vervuiling in ketel en gistton !

Beantwoorden
Robbie
Berichten: 422
(@rvdh)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Bedankt voor je tip Rob! Ik vind hem heerlijk. Maar ik ben dan ook geen pro. Heb hem al een keer eerder gemaakt, nu 2e keer. Keteltje is volgens mij niet zoveel mis mee.

Beantwoorden
Pagina 1 / 2
Deel:

Β©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?