Meldingen
Alles wissen

Doe-tie 't wel of doe-tie 't niet ? (goed)

Pagina 1 / 2

Heikos
Berichten: 66
Topic starter
(@heikos)
Trusted Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Beste stookvrienden,

Ik heb een Still500 (uiteraard bij onze Jan gekocht). Nu heb ik nog niet zo lang geleden ook de koperen dome (alambic) er bij gekocht. (natuurlijk ook weer via Jan)  Ik heb er nu twee keer mee gewerkt en blijf met een brandende vraag zitten. Ik zet de ketel aan en op een gegeven moment begint de temperatuur op te lopen. Nu zegt het begeleidende boekje dat je bij een temperatuur van 55 C het water moet aanzetten. Ok, gedaan, maar de temperatuur blijft maar oplopen ! Zelfs met de kraan vol open loopt de temperatuur op naar zowat 100 C ! Er spuit natuurlijk wel een mooie straal vloeibaar spul uit met in de beginnen een alcohol percentage van 80% maar alras aflopend (na ongeveer drie kwartier) naar een percentage van 50%. Toen had ik wel zowat 4,5 li drank met een gemiddeld percentage van 50% alcohol. (de eerste 200 ml  voorloop had ik gedumpt) Nou is dat natuurlijk prima voor een eau-de-vie. Maar.... ik blijf mij afvragen; doe ik iets fout (in het achterhoofd hebbende de 55C van het boekje...) Ben ik niet methanol aan het stoken geweest? Het ruikt overigens niet slecht....

Beantwoorden
18 reacties
Berichten: 334
(@lespaul)
Reputable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Beste Heiko,

 

Weet niet of je het vermogen kan regelen maar dit is wel aan te raden.

Zelf doe ik het zo:

Vol gas opstoken, wanneer de temp. van de damp rond de 50 graden is water aan.

Wanneer de eerste druppels uit de koeler komen vermogen terug nemen zodat er een net onderbroken straaltje uit de koeler komt.

Ja en dan zie je na verloop van tijd het alcohol percentage zakken, dat is normaal.

De verhouding voorloop hart en naloop is ongeveer als volgt:

Foreshot 3 % Vergif!

Heads  18% smerige reuk Aceton ed..

Hart  57% bruikbaar spul

Naloop 22% ruikt naar natte kranten/natte hond.

Stel je hebt 25 liter stookwijn van 10% dan bevat deze max. 2,5 liter pure alcohol.

Wanneer je alles in potjes van 100mL opvangt kan je de volgende dag de cuts maken dwz per potje ruiken proeven wat je je wil drinken.

Hou hierbij de bovenstaande percentage's in de gaten en je zult zien dat het klopt.

Beantwoorden
Heikos
Berichten: 66
Topic starter
(@heikos)
Trusted Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Bedankt voor je antwoord! Helaas kan ik de temperatuur van de Still500 niet regelen. Ik had ongeveer 20 li wash (appelsap+water+extra suiker) Ik heb de eerste 200 ml gedumpt (voorloop) de rest heb ik laten komen zoals het kwam. Uiteindelijk werd mijn alcohol percentage onder de 50%. Ik heb toen de ketel uitgezet. De alcohol gemeten (ik had 4,5 li) en met water op 40% gebracht. Ik moet zeggen, het is wat scherp, maar ruikt of proeft niet onaangenaam. Ik heb het in glazen potten opgeslagen en zou er eigenlijk wat stukjes appel bij willen doen om de smaak wat te verbeteren. Goed plan of....? Nogmaals opnieuw stoken om een beter resultaat te krijgen?

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Hoi Heiko, 

De t500 werkt super met de reflux. Dan is de t500 gewoon een stom ding wat zijn werk doet. De boiler kookt en je regelt met de reflux het koelwater tussen de 50 en 60 graden. Het verspringt altijd wat. Niet op letten. Ding doet gewoon wat hij moet doen. 

 

De t500 is niet optimaal geschikt voor de helm. Want met een helm komt het op vakmanschap aan. Je moet een beetje spelen met de temperatuur/vermogen en dat gaat niet want de t500 gaat voluit. Monoblock hier een regelaar voor gemaakt. Ik zou zeker even kijken of hij ze nog maakt. Heb je zoveel plezier van. Anders heb ik er nog 1 liggen gemaakt door Monoblock. Nooit gebruikt want ik heb ook grainfather. En die kan ook op vermogen stoken.

 

Met de helm op de Grainfather is 25% vermogen al genoeg.  Dus met de t500 met 2000 watt die niet te regelen is blaas je veel te hard. Als monoblock ze niet meer maakt heb ik dus een regelaar die ik je uiteraard tegen kostprijs kan sturen. Ik meen dat ik 70 of 75 heb betaald plus verzendkosten. Dan kan je perfect met de helm stoken. 

 

Beantwoorden
Heikos
Berichten: 66
Topic starter
(@heikos)
Trusted Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Hoi Lummel,

Ik wil hem wel van je overnemen (die vermogensregelaar dus) Als je mij je bankrekening stuurt (doe maar op mijn gewone mailadres [email protected]) dan maak ik de benodigde centjes naar je over. Blijft natuurlijk nog steeds de vraag, moet ik het spul (zie hierboven) wat ik gefabriceerd hebt, opnieuw stoken of gewoon met een appeltje er in laten rijpen?

Beantwoorden
Berichten: 334
(@lespaul)
Reputable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Ik zou ,gezien je geen cuts gemaakt hebt, opnieuw stoken. En dan met de vermogens regelaar...

 

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik zou hem met de regelaar opnieuw stoken. Maar nu langzaam.

Of gewoon verdunnen en door de reflux. Dat zou ik nu in jou geval gedaan hebben. Zoveel smaak verliest de reflux ook niet. En leer je van. Maar ik ben een ongeduldig mannetje hahaha. 

Maar langzaam stoken met een helm blijft het beste. Gewoon laten druppelen. Een straaltje gaat al te hard voor topkwaliteit. Ik zal je straks mailen voor de regelaar. 

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

En weet je wat het mooie is van op vermogen stoken. Ongeveer 25% dus van de capaciteit van de T500. Schat dus 500 watt gebruik je maar.

Kost nauwelijks energie en water want veel te koelen is er ook niet met dit vermogen. En wat ik me afvraag, ik weet het niet want nooit geprobeerd maar wellicht leest iemand mee, ik heb het vermoeden dat je nog preciezer kan werken dan de Grainfather want die werkt in stappen van 5 %. Dus 20 of 25 of 30% enz. vermogen. Volgens mij is de regelaar van mono preciezer. Wie weet het? 

Beantwoorden
evds3
Berichten: 1415
(@evds)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Heikos ik stook fruit ook met de helm en een vermogen regelaar soms op 20% en dat gaat goed maar duurt lang voor mijn wiskey 2 dagen

grt uw afwasvriend

Beantwoorden
evds3
Berichten: 1415
(@evds)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

hoi lummel 

ik stook heel veel met het vermogen en water moet maar een beetje koelen maar de regelaar van monoblok is heel precies daar kan je prima mee werken ik heb ook nog 2 andere maar die zijn niet zo goed als die van monoblok

gr erik

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Had ik nu maar 100 gevraagd. Hahaha. Ben een waardeloze handelaar. 

Beantwoorden
evds3
Berichten: 1415
(@evds)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

dat is omdat jij een goede mens bent lummel

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Jezus, jij bent de eerste in 35 jaar die mij laat blozen. 

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9978
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Heikos , Jij vroeg mij even te reageren Met mijn mening . ( dat zal sommige misschien niet aanstaan ?? )
Allereerst de methanol vraag . Ik weet niet wat jij in de ketel verstookt hebt maar peer , appel en pruimen leveren de meeste methyl .
Je kunt in voorloop iets kwijtraken met voorstoken op 64,7 gr een deel maar je raakt het nooit kwijt.( daar zijn hulpstoffen voor nodig - Her blijft sowieso de gehele stook aanwezig . maar al met al het percentage is zo gering dat je daar geen zorgen om hoeft te maken . zelfs met peren ,pruimen, appels blijf je onder veilige norm . ( wijn wordt niet gestook maar bevat meer methyl )( per ml mag er 1 mg methyl aanwezig wezen wettelijk )
Betreft T 500 stoken , het is een mooi toestel maar in temperatuur regeling en overzicht daarop schiet het ding te korten .
Zoals je leest van andere t500 gebruikers is de aanschaf van een vermogen regelaar wel verstandig .
Vol vermogen stoken continu is vragen om slechte kwaliteit .
Vergeet niet : distileren op hoger dan 96 gr is een absolute stookfout !!
je hebt je Voorloop 200 ml gedumpt dat is vrij ruime hoeveelheid op 25 liter maar op foute temperatuur zou dat noodzakelijker kunnen zijn .
Een au de vie in eerste overhaal van met percentage van 50% is mooi maar dan wel gelijkmatig gestookt !
Het stoken van eerst op 80% of hoger en daarna doorstoken tot percentages van 20% is zonde om dan op 50 gemiddelde te komen van kwaliteit en tijd .
Ook al stook je een tweede keer zal bij de eerste stook wanneer je te veel " vervuilingen " mee stookt deze stoffen reageren met andere stoffen die bij een tweede stook niet weg gaan.
Daarom is het belangrijk een goede regeling en controle te hebben over de ketel waarmee je werkt betreft temperaturen .

Al met al Heikos gezien de beperkingen van het apparaat wat je gebruikt is jou Resultaat op de goede weg .
Let alleen op naast voorloop scheiding ook de naloop op tijd stoppen .

Beantwoorden
Heikos
Berichten: 66
Topic starter
(@heikos)
Trusted Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Robbert, veel dank voor jouw duidelijke uitleg! Ik heb inmiddels de vermogensregelaar van Lummel overgenomen, dus daar ga ik vanaf nu mee werken. Als ik overigens distilleer met de "hood" (de Still kolom) dan heb ik altijd een mooi resultaat van rond de 95% alcohol. De temperatuur van de pijp is altijd goed onder controle te houden met de waterregelaar die ik heb. (zo tussen de 55 en 65C) Wat ik gisteren gestookt heb was in het begin 80% en toen ik stopte was het 50% (dus geen 20% !) Uiteindelijk heb ik het resultaat terug gebracht naar 40% door water toe te voegen. Ik heb dus niet doorgestookt tot 20%. (heb ik dan ook waarschijnlijk weinig naloop gehad?) Wat ik gisteren gestookt hebt was een wash van 10 liter zelf gemaakte appelsap en 10 li water met suiker toevoeging. Heeft ruim één week staan pruttelen in het gistingsvat.

Beantwoorden
Pagina 1 / 2
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?