Meldingen
Alles wissen

Fijnstook filter


Berichten: 19
Topic starter
(@leendert)
Eminent Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Beste stokers ik heb een vraag:

Ik ben momenteel een nieuwe ketel aan het maken, dat is een grote alambiek.

Bestaande uit een oude 80 liter koperen boiler met daar bovenop een kleiner 8 liter boilertje  die door de helft kan en een kruidenfilter heeft.

De interkoeler van de boiler wordt gebruikt als koelspiraal in een waterbad.

Uit het boek van Mw. Wees "Distilleren een kwestie van ruiken"(aanbevolen) de Fijn distillator van Amsterdam lees ik dat ze gebruik maakt van een fijnfilter. dit is een koperen bol aan het eind van de zwanenhals uit de stookketel en een uitgang naar het koelvat eronder geplaatst. Dus de stoom gaat door deze bol, over deze bol word koelwater gevoerd en er is aan de zijkant een retourleiding di weer naar de stookketel gaat, naar mijn idee een soort reflux.

Deze opstelling is al een paar honderd jaar in de distilleerderij in bedrijf, naar navraag hoe dit filter in elkaar steekt kan de distillateur geen antwoord geven, en openmaken gaan we natuurlijk niet doen.

Wie heeft er informatie hoe dit filter werkt en hoe na te bouwen.

 

Alvast dank

Leendert

Beantwoorden
Onderwerp trefwoorden
44 reacties
4 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10498

@leendert. Raar dat een distilleerder niet weer wat hij voor inrichting gebruikt .

Het lijkt mij dat je een charantaise beschrijft  ,( continu systeem ,) is het een charantaise opstelling die je bedoeld? De 2e bl van  chatantaise is een lowwine vat , 

Ik het een rectificatie vat of is het een raadfilter ? ,*Droog of nat . 

Is het een droge reactie ? 

Is het een platen rectificatie ? 

Is het een soda rectificatie? 

Is het een ding wat in amerika in algemeen een thumper wordt genoemd?  ( Er zijn diverse manieren van secondair of troisieme vaten inrichtingen)

 

Beantwoorden
(@leendert)
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 19

@robbert Ik heb wat foto's toegevoegd uit dat boek, misschien wordt het dan wat duidelijker

1642067836-Fijndistilleerketel0001.jpg
Beantwoorden
stookje
(@stookje)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 146

@leendert bedankt voor de tip 🙂 Ik heb 'm ook gekocht, leuk en mooi boek, en erg leerzaam.

Beantwoorden
Kees22
(@kees22)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1290

@leendert Hebben ze nooit gedacht aan een endoscoop om door de uitgang naar binnen te kijken??

Beantwoorden
Berichten: 19
Topic starter
(@leendert)
Eminent Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

en deze

1642067872-Fijndistilleerketel0002.jpg
Beantwoorden
1 Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10498

@leendert het fijnfilter is een rectificatie waarbij als het ware als een secondaire kolom. 

De damp komt erin en de damp wordt gekoelt waardoor een deel in de schaal valt 

 en de  overgebleven niet terug gecondenseerde   damp doorloopt naar de koeler. 

Het is een rectificatie om percentage omhoog te brengen producten met lagere damp temperatuur eerder af te vangen . ( Ik heb ergens een foto hier op forum van een destilatie van mij staat waarbij ik ook een soortgelijk ding gemonteerd  had tussen ketel en koeler maar iets ander uitvoering ) 

Een rectificatie bol / ketel is iets geheel anders dan een thumper !! 

 

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3205
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Dat had Robbert goed in de smiezen, ik snapte de fijnfilter niet echt 🤣 

1642074714-Untitled.png
Beantwoorden
10 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10498

@alchemist nee de armanac alambiek is ook net weer anders ! Er zijn meer configuraties met meerdere stations  dan charantaise , armanac en zeker als de moonshine thumper !

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10498

Ook dit is rectificatie / filtering

1642113743-1612722523-plonk.jpg
Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10498

En nog een opstelling die ik enkele keer gebruik

1642113814-1635693098-IMG_20211031_153018987.jpg
Beantwoorden
(@pikketanus)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Prominent Member
Berichten: 818

@robbert benieuwd naar de verschillen/doelen, wat doen ze en hoe werken ze?

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10498

@pikketanus de ene werkt met soda  vulling de andere met kanaaltjes . Dat bolletje van leendert met koeling en een raad of kam . 

Ik denk dat het makkelijkste is om wat doorsnee tekeningen te maken . 

Beantwoorden
(@leendert)
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 19

@robbert Wat denk je van deze schematische tekening?

1642671311-Rectificeerbol.jpg
Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10498

@leendert je hebt een beetje het principe  te pakken het zit er wel dichtbij. . . de wand wordt vanbinnen gekoeld en er zitten normaal een paar schalen in  .

Beantwoorden
de Scheider
(@ahelmons)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 79

@robbert, bij deze opstelling vul je het 15 mm omhoog lopende bochtje vanaf de koppeling eerst met alcohol of wordt het bochtje na enige opstarttijd gevuld met een gecondenseerd alcohol mengsel? En zullen de volgende alcohol dampen zich door de vloeistof in het bochtje moeten duwen?

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10498

@ahelmons het is Inderdaad damp . Met goede afregelen zal de damp temperatuur het continu houden . Dus geen terug condensator .

Beantwoorden
de Scheider
(@ahelmons)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 79

@robbert, sorry mijn vraag die ik aan je stelde, hoorde eigenlijk bij je 1e foto van “ook dit is rectificatie/filtering”.

Beantwoorden
Kees22
Berichten: 1290
(@kees22)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Heel interessant!

Het verhaal uit het boek snap ik niet: foezels blijven hangen achter de fijne kam en zodra het destillaat zuiver is stroomt het door. Zodra???? Wie, wat, wanneer beoordeelt of het destillaat zuiver is??

Die bol lijkt me leuk om te proberen, maar ik zou een kap over de uitgangsbuis maken, zodat condens uit de aanvoerleiding niet vanzelf doordruppelt in de afvoer.

Ik geloof dat men in Oost-Europa wel met soortgelijke vuilvangers werkt.

Beantwoorden
26 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10498

@kees22 kam is soort honing raad en ook worden schotels gebruikt .  Nee het is niet oost Europa over hele wereld wordenn rectificatie vaten gebruikt. . 

Niet alles valt onder thumper !

Bij o.a. bacardi stookt men over 4 stations waarbij ook rectificatie vat / filter

Beantwoorden
Kees22
(@kees22)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1290