Meldingen
Alles wissen

Laatste test voor de eerste echte run


RonPal
Berichten: 14
Registered
Topic starter
(@ronpal)
Nieuw Lid
Deelgenomen: 2 maanden geleden

Goedemiddag,

Ketel is binnen en de laatste attributen ook. Heb zojuist de schoonmaakrun gedaan met water en azijn. Alles liep zoals het moest gaan behalve de temperatuur van het koelwater. Ik heb een circulatiesysteempje met een aquariumpomp gemaakt maar denk dat de bak te klein is. Nu is de temperatuur bij het stoken met azijn wel hoger als straks met de eerste ruwstook maar toch.. Hoeveel liter water heb je ongeveer nodig voor deze 15 liter ketel? Iemand tips?

1640618478-20211226_113828.jpg
Beantwoorden
23 reacties
2 Reacties
RuMo
 RuMo
Registered
(@rumo)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Nobel Lid
Berichten: 1239

@ronpal ik gebruik voor de 25liter ketel een gist emmer van 30 liter waarvan ik het water vervang en/of bevroren flessen water in gooi. Je bakje is denk ik wat klein.

Beantwoorden
RonPal
Registered
(@ronpal)
Deelgenomen: 2 maanden geleden

Nieuw Lid
Berichten: 14

@rumo bakje is 24 liter als die helemaal vol zit maar had hem maar voor de helft vol. Heb nog wel een grotere bak die ik kan gebruiken liggen. Maar bevroren fles water is ook handige tip, dank!

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 2213
Registered
(@alchemist)
Nobel Lid
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Ik was net even aan het rekenen als je alleen water zou verdampen (versus een stookwijn) dan zou je bij een vulgraad van 10 liter, hiervan 3,33 liter opvangen een koelvat van 75 liter nodig hebben (uitgaande dat je de temperatuur van het koelwater van 20 naar 35 graden laat oplopen) wanneer ik alle omgevingsverliezen negeer. Deze halen wel je hoeveelheid benodigd koelwater omlaag maar dan moet ik echt gaan graven in m'n geheugen.

 

Het antwoord snel is tussen wat je hebt en de 75 liter 😉 , ik denk voor gemakkelijk te destilleren dat 50 liter sowieso aan te bevelen is.

Beantwoorden
17 Reacties
RonPal
Registered
(@ronpal)
Deelgenomen: 2 maanden geleden

Nieuw Lid
Berichten: 14

@alchemist Top, dank je wel. Ben wel nieuwsgierig hoe je dat berekend, heb ik nog niet kunnen vinden. En je geeft ook gelijk antwoord op een andere vraag :). 35 graden is dus wel een grens waar het koelwater onder moet blijven begrijp ik? Is het ook zo dat hoe kouder het is hoe beter of juist niet?

Beantwoorden
Alchemist
Registered
(@alchemist)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Nobel Lid
Berichten: 2213

@ronpal

 

  • De soortelijke warmte van water is 4,186 Joule per gram per graden Celsius
  • De faseovergang kost 2260 J per gram

 

Dan wordt het een kwestie van een warmtebalans opstellen, die warmte die je erin gestopt hebt moet je er ook uit halen, let wel dat ik warmteverlies naar de omgeving vanuit de brug omlaag niet meegeteld heb, je zult effectief lager uitkomen maar het voorbeeld was werken met een ruime marge.

 

Laten we zeggen dat ik een soort van adiabatisch proces even op een viltje berekend heb, ergo geen uitwisseling van warmte met de omgeving.

 

35 graden is meer vanuit pragmatisch oogpunt gekozen, als je zonder het gebruik van verversing of ijs (zoals RuMo al beschreef) het niet te hoog wilt laten oplopen (stel 25 graden) dan heb je een gigantische hoeveelheid water nodig, dat werkt in de praktijk niet.

 

Kouder is beter is niet iets wat je als zodanig mag aannemen, het ligt eraan welke ketel je gebruikt (een Alquitara mag juist wat warmer koelwater voor sommige dranken hebben), of als je van bepaalde smaken af wilt bij een Whisky kan warmer koelwater helpen. Voor een hobbyist minder van belang maar er is wel wat geschreven vanuit destilleerderijen die gewisseld hadden van koelprincipe (bijvoorbeeld vanaf de Wormtub die jij hebt naar een shotgun koeler) en waarbij bepaalde kenmerkende smaken verdwenen. Te koud koelwater kan een trek realiseren in een destilleerketel en dan ga je minder scheiden, of anders misschien dan je wilt. 

 

Destilleren voor een hobbyist is beheersing van de damp, niet het scheiden op basis van kookpunt. Er gebeurd bij Whiskies in een koperen ketel meer dan het scheiden van de alcohol van het water.

Beantwoorden
Odevie
Registered
(@odevie)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Actief Lid
Berichten: 231

@alchemist ik gebruik water uit regenwatertanks van 6000 liter via een zelfgebouwde flowcontrol in een vat van 30 liter. Het warme koelwater vang ik op in een ton van 220 liter wat dan met een dompelpomp terug naar de tanks wordt gepompt. Werkt prima.

Beantwoorden
Alchemist
Registered
(@alchemist)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Nobel Lid
Berichten: 2213

@odevie Dat is zeker een optie die zeker werkt, maar daar moet je wel de plek voor hebben 😉

Beantwoorden
Odevie
Registered
(@odevie)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Actief Lid
Berichten: 231

@alchemist zeker waar.

Beantwoorden
Robbert
Registered
(@robbert)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Illuster Lid
Berichten: 8148

@ronpal temperatuur van koelwater hangt af van welk type apparaat mee wordt gewerkt . Een alquitara kun je juist manipuleren met temperaturen koelwater even als kolom koelen.  Voor een eind koeler moet het koelwater zorgen dat de uitstroom temperatuur rond de 20 graden is. 

 

De hoeveelheid Koelwater is niet alleen afhankelijk van hoeveelheid maar ook de temperatuur waarop je stookt.  

Stook je op temperatuur rond 78 - 80 graden zal je met minder water toekunnen dan wanneer je op 88 - 92 graden stookt. 

Een van mijn ketels is ook 15 liter .  bij mijn deze ketel kan ik met ongeveer 50 -60 liter toe voor gehele stook  .  Werk ik Met 40 liter water pomp ik deel weg en vul ik aan met koud water . Bij 50 liter ketel gebruik ik 120 liter evenals 80 liter. 

 

Beantwoorden
RuMo
 RuMo
Registered
(@rumo)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Nobel Lid
Berichten: 1239

@robbert welke temperatuur kan ik het beste bij de alquitara aanhouden? Bij deze buiten temperatuur is mijn kraanwater onder de 15 graden en ik heb dan het idee dat er reflux ontstaat. En dan vooral in het begin.

Beantwoorden
Robbert
Registered
(@robbert)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Illuster Lid
Berichten: 8148

@rumo bij alquitara hangt het af wat je stookt en hoeveel reflux je wil. .maar gezien je meestal een vol aroma wil is 30 - 45 gr prima .

Beantwoorden
RuMo
 RuMo
Registered
(@rumo)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Nobel Lid
Berichten: 1239

@robbert en ik maar mijn best doen om het water op 20 gr. te houden.

Beantwoorden
Robbert
Registered
(@robbert)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Illuster Lid
Berichten: 8148

@rumo dat is nu het trukje bij de alquitara . . Je kunt er enorm veelzijdig mee werken . Het is alleen een lastpak in de koeling maar als je het spel wat doorhebt kun je omdat de koelbak op de hoed staat met temperatuur flink sturen.  Mik je ijsblokjes in de bak krijg je veel reflux en hoger percentage en minder smmak . Is koelwater warmer minder reflux dus ook zwaardere foesels ,vezels , oliën en dus ook smaak krijg je mee. 

Soms kun je de uitstroom beter verlengen waardoor je daar nog wat  terug condenseren kan pakken .  

Zolang de uitstroom maar niet staat te stomen / dampen kun je koelwater temperatuur dus ook rustig bij fragiele smaken hoger houden. 

 

Beantwoorden
Pikketanus
Registered
(@pikketanus)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Respectabel Lid
Berichten: 688

@robbert ik heb al eens de buis verlengt vanaf de alquitara volgens je filmpje, dus met een natte lap er rond voor extra eindkoeling. Dacht bij een van de tiny's. Aangezien m'n uitstroom vaak oploopt in temperatuur, soms 25 soms 30+, zat ik er aan te denken een kleine liebig er achter te zetten, kan dat handig zijn in situaties waar je meer aroma wilt en dus hoger in temperatuur in de kop vd alquitara zit?

Beantwoorden
Robbert
Registered
(@robbert)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Illuster Lid
Berichten: 8148

@pikketanus een kleine koeler kan soms een uitkomst zijn .

Beantwoorden
Pikketanus
Registered
(@pikketanus)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Respectabel Lid
Berichten: 688

@robbert thanks, dan neem ik dat soldeerwerk mee in de vakantie samen met secundair vatje 😎

Beantwoorden
RuMo
 RuMo
Registered
(@rumo)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Nobel Lid
Berichten: 1239

@robbert , ik heb vandaag een dropshot gemaakt(volgens jouw recept) en voorheen probeerde ik de koelwatertemperatuur van mijn alquitara op 20 graden te houden maar op jouw advies heb ik de temperatuur wat hoger gehouden. Ik ben op 35 graden begonnen en dat werd stabiel op 40 graden. Voorheen moest ik mijn best doen om die 20 graden aan te houden maar de 40 graden was eigenlijk heel makkelijk en bleef stabiel op 40 graden.

Beetje off topic maar het gaat om het beheersen van je koelwater.

Beantwoorden
Robbert
Registered
(@robbert)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Illuster Lid
Berichten: 8148

@rumo wanneer je de koelwater temperatuur gaat aanpassen en manipuleren zal je inderdaad met een alquitara veel beter je percentage's maar ook overkomen van smaakstoffen kunnen beheersen.  

( Maar Wat men vergeet is dat ook voor grote kolomen kan temperatuur beheersing invloed hebben.  Ook daarin kan te koud water invloed hebben op flow en zelfs stagnaties kunnen veroorzaken )

Beantwoorden
Robbert
Registered
(@robbert)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Illuster Lid
Berichten: 8148

@rumo wanneer je de koelwater temperatuur gaat aanpassen en manipuleren zal je inderdaad met een alquitara veel beter je percentage's maar ook overkomen van smaakstoffen kunnen beheersen.  

( Maar Wat men vergeet is dat ook voor grote kolomen kan temperatuur beheersing invloed hebben.  Ook daarin kan te koud water invloed hebben op flow en zelfs stagnaties kunnen veroorzaken )

Beantwoorden
RuMo
 RuMo
Registered
(@rumo)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Nobel Lid
Berichten: 1239

@ronpal bij een spiraalkoeler moet het water niet te koud zijn dat zou de flow af kunnen remmen. Meet gewoon je alcohol uitstroom en die zou 20 graden moeten zijn.

Beantwoorden
RonPal
Berichten: 14
Registered
Topic starter
(@ronpal)
Nieuw Lid
Deelgenomen: 2 maanden geleden

Super, wat is dit toch een leuk forum. Dank voor jullie antwoorden en hulp! Ik ga in ieder geval een grotere bak gebruiken, ijsflessen achter de hand houden en de alcohol uitstroom op temperatuur controleren 👍 .

Beantwoorden
McCorner
Berichten: 322
Registered
(@mccorner)
Zeer Actief Lid
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Als ik uitga van de T500 die ongeveer 500ml koelwater per minuut gebruikt en van een volle ketel, dan ben ik maximaal 5 uur aan het stoken. 5x60 minuten = 300 minuten = 150 liter water. Volgend jaar gaat 1000 liter water mij 1 euro 20 kosten, momenteel is het nog goedkoper. Ik weet dat bij andere ketels andere hoeveelheden koelwater gebruikt worden, maar het is mij het gedoe met koelelementen en containers met water niet waard eerlijk gezegd....

Beantwoorden
1 Beantwoorden
RuMo
 RuMo
Registered
(@rumo)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Nobel Lid
Berichten: 1239

@mccorner helemaal gelijk. Een correctie op wat ik hiervoor schreef, bij mijn 15 liter ketel gebruik ik een emmer van 30 liter waarvan ik het water ververs en/of bevroren PET flessen in doe. Maar bij mijn 25 liter ketel sluit ik de koeler op de waterkraan aan.

Bij de 2.5 en 5 liter ketel gebruik ik ook een emmer maar dat is bij een 25 liter ketel niet meer te doen. Vooral als ik de bubbel kolom gebruik, dan komt het koelwater er met + 65 graden uit. Daar doe ik dan de afwas mee 😆 

Beantwoorden
Deel:

©2022 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?