Hallo allemaal,
ik overweeg om de komende winter zelf whiskey te gaan stoken. Ik heb al wat topics hier doorgenomen en een beetje op youtube zitten zoeken, maar ik ben er nog niet helemaal uit welke maat ketel ik het beste kan kopen.
Ik wil namelijk in een run een vaatje (minimaal 3 liter) whiskey kunnen stoken op een pot stil. Ik heb geen zin om dat ding weer te laten af te koelen, schoon te maken en dan een tweede of een derde keer de wash erin te moeten doen enz. Gewoon alles in een keer dr in, stoken, in een vat stoppen, weg leggen en elke maand proeven met notities in een schriftje alles 😉
Ik heb even in de basisgids zitten bladeren maar op deze vraag vond ik niet direct een antwoord. Ook andere bronnetjes kon ik zo 123 niet vinden.
Afhankelijk van het alcoholpercentage van de basis wash heb je dan een volume stookketel nodig, maar ik worstel even met de omrekenformules van 3 liter eindproduct whiskey naar wash.
Ik zie dat iedereen in het vergistingsvat ongeveer 75% overhoudt voor de CO2 die daarbij vrij komt. Moet ik bij het aanschaffen van een ketel ook rekening houden met een volume waarvan ik maar 3/4 kan gebruiken voor de stook?
Als ik in de beginners gids kijk, dan zie ik dat een wash van 7% alcohol gaat dampen bij 95 graden en dat ik er dan ongeveer 44% uit trek. In een tweede stook zou je dan komen op 83,5 graden en 78% alcohol.
Als ik met een wash van ongeveer 7% alcohol aan het werk ga, hoe groot is dan mijn stookketel nodig voor 3 liter van die alcohol als ik dat in een stook zou willen doen?
3 liter eindproduct 75-80% whiskey -> 3 / 0,07 = 42,9 liter wash (zal wat meer moeten zijn omdat we niet alles eruit kunnen halen, zegge 50 liter wash)
Dat betekent een vergistingsvat van minimaal 60 liter (of twee vergistingsvaten van 30). Maar hoe zit dat met de stoker?
Heb ik nu ook een ketel nodig van 60 liter (wat me vrij veel lijkt) of is die 25% extra ruimte voor de Co2 alleen nodig in het vergistingsvat?
Het lijkt me op zich logisch dat je die ketel niet helemaal vol propt met wash - bij het verdampen wordt immers ook druk opgebouwd?
En is het misschien ook een idee om die wash iets sterker te maken? Dan heb je er minder van nodig natuurlijk.
Sorry voor de beginnersvraag 🙂
Bij een wash van 10% alcohol kom je dan uit op een ketel met een volume van 50 liter, gevuld met ongeveer 33 liter wash als ik het effe snel uitreken.
Zo'n 50 liter koperen whiskeyketel is wel gevoelig duurder dan een wat kleinere. Welk formaat zouden jullie me aanraden, als je op 1 zaterdag een heel vaatje whiskey wil maken?