Meldingen
Alles wissen

Kolom met deels extra koelmantel


brouwerke
Berichten: 76
Topic starter
(@brouwerke)
Trusted Member
Deelgenomen: 4 jaren geleden

Ik probeer hier mijn situatie te schetsen.

Ik stook in een koper kolom van totaal 62cm hoog, een verticale rechte dunwandige koper buis van 3cm, met iets onder te top een dubbele wand van ruim 10cm waarin ik koelwater kan laten stromen. In de onderste 15cm van de kolom zitten raschiringen uit glas (voor een betere reflux te bekomen)

Die kolom staat op een inox biervat van 30L met een goed sluitende verbinding naar de kolom, en van de kolom naar de koeler. Onder het vat staat een propaanbrander, die ik heel fijn kan instellen. Het vat vul ik met 25L wasch, die ik snel naar het kookpunt breng om daarna met een heel klein vlammetje aan de stook te beginnen. In het begin van de stook komt uit de koeler een heel fijn dun straaltje alcohol, wat langzaam naar druppelen overgaat. Een stook duurt ongeveer 6 tot 8 uur  

 

Ik heb al enkele malen wijn en bier van slechte kwalitet afgestookt. Op de top heb ik een digitale thermometer en de alcoholdamp gaat bij het begin stoken over de top bij 78 - 79°C. Met die extra koeling op de kolom bekom ik in het begin 90 vol% die langzaam zakt naar 50 vol. Dan is de temperatuur op de top gestegen tot 90 - 92°C en dan stop ik met de eerste run.

Bij de 2de run beschouwde ik 200ml als voorloop, die ik weg doe.  Ik heb ondertussen gelezen dat ik de 2de run had moeten verdunnen tot 30% + 1 g/L bicarbonaat toevoegen wat ik niet had gedaan, met als gevolg een scherpe smaak.

Nadien nogmaals gestookt maar dan zonder water in die extra koelwand op de kolom, ook dan bekwam ik bij de een eerste run 88 tot 90% die langzaam naar 50% zakt naarmate de wasch afgestookt wordt.

Ook die niet verdunt en een 2de run gedaan met een scherpe smaak maar dan minder.

Mijn volgende stook wordt 25L water met 8kg suiker vergisten met turbo-8 tot 18%

 

Welke raadgevingen kunnen jullie geven naast

  • het verdunnen vóór de 2de run + eventueel een toevoeging van 1g/L bicarbonaat.
  • Voorloop wegdoen bij elke run
  • in het begin cuts van 100ml.
  • veel cuts maken in potjes van 200ml.
  • Is het gebruik van de extra koeling op de kolom, een goed idee of beter niet doen voor een beter resultaat. 

Met of zonder raschiringen in de kolom stoken

Hoeveel voorloop nemen bij eerste en hoeveel bij 2de run.

Is stoken als de temperatuur aan de top boven 90°C is, allemaal naloop of kan je dat enkel zeggen bij proeven. Of is dat afhankelijk met welke run je bezig bent.

Wat mag ik zeker niet doen.

 

Beantwoorden
7 reacties
evds3
Berichten: 1408
(@evds)
Noble Member
Deelgenomen: 5 jaren geleden

ik zou de turbo gist weglaten en spijtig dat ik niet meer in uw buurt woon(lummen vroeger) anders konnen we samen iets uit zoeken maar laat die turbo gist weg ! je hebt een goede gist voor 1 of 2 euro meer

Beantwoorden
brouwerke
Berichten: 76
Topic starter
(@brouwerke)
Trusted Member
Deelgenomen: 4 jaren geleden

Waarom turbo gist weglaten, wat is er mis mee?

Welke gist stel je dan voor, bakkersgist? 

Beantwoorden
evds3
Berichten: 1408
(@evds)
Noble Member
Deelgenomen: 5 jaren geleden

nee ik gebruik geen turbo gist  maar met een normale gist duurt het wat langer maar heb je die scherpe smaak niet

 

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 8683
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 5 jaren geleden

wanneer je stookt probeer de temperatuur op de brug op die 78,3 graden te houden .
Als temp oploopt gaat percentage naar beneden .
Voorloop is niet een standaard aantal ml voor .
eigenlijk kan alles wat voor 78,3 graden overkomt weg . Van de eerste ml op 78,3 kun je met theelepel een paar druppen proeven op smaak .
( kan ook me paar borrelglaasjes testen) wanneer smaak en geur aangenaam wordt begint het hart . zodra alcohol percentage zakt ga je op smaak kijken waar naloop begint .

Beantwoorden
monoblock
Berichten: 473
(@monoblock)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaren geleden

Welke raadgevingen kunnen jullie geven

Recept met bakkers gist nemen. Turbo gist alcohol krijg je niet schoon met een korte kolom. Verspilling van tijd.

Mocht het komende dagen hard gaan vriezen, dan is dit destilaat wel heel geschikt als basis voor ruitensproeier vloeistof. 

Beantwoorden
David
Berichten: 137
(@davidoff)
Estimable Member
Deelgenomen: 4 jaren geleden

Ikzelf stook in batches van 10 liter en beschouw de eerste 250 ml als voorloop. Nadien neem ik cuts van 200 ml, meet telkens het alc% en stop bij 40%. Na de run begint het ruiken en proeven en scheidt hearts van heads/tails. Ik heb de gewoonte om met deksel open op te warmen tot zo'n 60°, nadien sluit ik de ketel en wacht ik ongeduldig op de eerste druppel.

Gezien ik pas onlangs begonnen ben met stoken neem ik de tips&tricks van Robbert en andere experten ten harte en voeg ik calciumcarbonaat toe na de uitgegiste en overgehevelde sugarwash met active carbon (op dit moment eveneens turbogist 8, maar wil in de toekomst traditioneel stoken wanneer ik door mijn voorraad zit). Igv een spiritrun voeg ik de natriumbicarbonaat op voorhand toe, verdun ik alles tot 40% zodoende deze de tijd krijgt om zich te binden. De volgende keer ga ik 10 d op voorhand 2 gr/l bicar toevoegen. Ik heb zo'n 2 weken geleden een all feints run / spirit run gedaan met natriumbicarbonaat + 2 ml food graded glycerine/ liter en stond versteld hoe zuiver, geurloos en zacht mijn alcohol was. 

Mijn installatie heeft geen kolom en kan je verder geen raad geven hieromtrent. De kolom dient louter om een hogere alc% te verkrijgen maar doet weinig af qua kwaliteit in mijn ogen. Het is belangrijk dat je sugarwash van goede kwaliteit is (daarom ook dat ik wil afstappen van die turbogisten). Een spirit run duurt slechts 3u en verkrijg hierdoor een kwalitatief zeer hoogwaardig eindprodukt volgens mij, aan zo'n 83%. Bovendien is elke run pure ontspanning en geniet ik van het proeven en rieken van mijn eigen moonshine in combinatie van enkele voorafgaande zelf gebrouwen shotjes. Ik tel alweer af naar het weekend van 5/1 wanneer mijn sugarwash uitgegist, geklaard is en gereed staat om gestookt te worden. Succes !

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 8683
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 5 jaren geleden

Je bent flink enthousiast . Klinkt goed .
Let wel op dat toevoegingen als natrium bicarbonaat gebruikt . dit doe je ( wanneer je bijsmaak / vervuiling verwacht ) vlak voor de stook niet 10 dagen te voren op voorhand .
Ga ook niet kool , calcium , glycerine en natrium bicarbonaat tegelijk toevoegen
Gebruik toevoegingen indien nodig .
Combinatie van glycerine en natrium bicarbonaat Heb je ervaren dat dat goed resultaat geeft .
Natrium bicarbonaat samen met calcium zal ook zelfde doen maar waarschijnlijk hoger percentage in resultaat geven .
actief kool extra is dan niet zinvol ook .

Maar in jou experimenten vind je zeker het geen wat jou zelf het beste aanvoelt
Ik zeg maar zo probeer alles en behoud het goede .

Neem de tijd voor elke stook .
Deel ervaring en stel vragen zo kunnen we allemaal leren van elkaar .

Beantwoorden
Deel:

©2022 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?