Meldingen
Alles wissen

Wie stookt met een kolom

Pagina 5 / 5

Robbert
Berichten: 9954
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

De theorie en constanten zijn nauwkeurig maar i.
d.d. er word veel weg .
Theoretische hou je i.d.d. meer over dan in de praktijk.
De 647 ml per kilo is een maximaal wat met de meeste gisten niet wordt gehaald alleen met zeer hoog waardige suikers en in zeer nauwkeurig gecontroleerde zettingen .
Daarom word meest uitgegaan van lagere waarde uitgegaan .

Beantwoorden
Berichten: 51
(@koen777)
Trusted Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Beste Stokers, 

sinds dit weekend stook ik ook met een kolom, 12 liter met electrische kookplaat. Ik wil graag mijn ervaringen delen en heb ook nog wel wat vragen. Op/aanmerkingen zijn ook zeer welkom.

Ik heb 7 dagen geleden 25 liter stookwijn/wash gemaakt met Alcotec Vodkastar Turbogist.

Recept aangehouden zoals op de verpakking aangegeven staat, alleen heb ik de 6kg suiker van tevoren opgelost in 4 liter water met +-5 gram citroenzuur en dit 20 minuten tegen de kook aan laten sudderen om invertsuiker te maken. (Volgens volkomen stookboek) daarna laten afkoelen, in de emmer, aangevuld tot 25 liter en de gist erin. Begon dezelfde avond te bluppen dus helemaal goed.

Omdat ik een zo hoog mogelijk alcoholpercentage probeer te halen heb ik de kolom gevuld met raschigringen en heb de 25 liter in 3x opgestookt. Resultaat: bijna 4 liter alcohol van 65%.

Ik heb de eerste 50 ml weggegooid voor de zekerheid. Daarna gaan ruiken en proefen en dit was prima. Ik heb daarna eigenlijk doorgestookt (tussendoor ruiken en proeven) totdat er 50% uit kwam en toen ben ik gestopt.

Ik heb de laatste keer de ketel eerst 15 min op het gasfornuis gezet, dit scheelde ruim 30 minuten opwarmen dan wanneer je enkel de electrische kookplaat gebruikt.

Al met al is deze eerste stooksessie enorm goed verlopen voor mijn gevoel! 

Ik heb ook wat vragen:

1)Ik heb een auto hevel gebruikt om de mash over te hevelen. Maar merkte dat ik echt moest pompen, anders duurde het wel heel lang! Of kan ik een suikermash ook gewoon gieten?

2) Ik ga volgende week de meergranenborrel stoken. Ik haal de raschingringen eruit omdat ik de smaak wil behouden. (Denk dat dit de bedoeling is) Haal ik nu ook het “kolom gedeelte” ertussen uit? Of kan ik deze beter laten zitten?

3) ik heb nu bijna 4 liter van 65% gemiddeld. Moet ik dit verdunnen tot onder 40% en  nogmaals stoken of kan ik het zo laten en verwerken? Ik heb een potje met druiven en alcohol staan om te proberen 🙂

4) is 50% een goed moment om te stoppen?

Ik hoor graag jullie mening.

mvg, Koen

 

 

 

 

 

 

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9954
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Een stuk tuinslang met een kurk in het einde en gaatje 1,5 cm van uiteindelijk gebruik ik als hevel . even aanzuigen en het loopt vlot over . je kunt ook overgieten door een trechter heen met wat filterwatten . wel langzaam gieten en proberen de gist bezinksel niet over te gieten .

Als je smaak wil overhalen gebruik je alleen een helm of een korte kolom zonder vulling . de kolom verwijderen is het beste .

65% alcohol is vrij laag als je met kolom hebt gestookt .
misschien temperatuur te hoog geweest of te lang door gegaan .
Bij stoken van alcohol uit suiker moet de temperatuur op brug zo dicht mogelijk bij 78,3 gehouden worden . dan zal percentage vrij lang hoog blijven .
Zodra percentage snel zakt is alcohol bijna op . dat wil zeggen je gaat ook meer water en vervuilingen over krijgen .
Omdat het grootste deel al is opgevangen zal het om weinig alcohol nog gaan .
bij 150 ml 50 % is maar 75 ml alcohol. nog over . vaak de moeite niet om dus lang door te stoken . je krijgt te veel bijproduct wat schadelijk kan zijn aan smaak .

De 4 l die je nu hebt kun je het best verdunnen tot ongeveer 40% en opnieuw overhalen .
Probeer daarbij temperatuur constant te houden rond 78,3 - 81 gr op brug .
wanneer je 2,9 l 85% hebt
goed opletten op smaak en op tijd stoppen .
.

Beantwoorden
Berichten: 51
(@koen777)
Trusted Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Hoi Robbert, dank voor je reactie! Ik ga die 4 liter verdunnen en nogmaals overhalen. Ik zal de temperatuur goed in de gaten houden, ik denk dat ik nu te hoog heb gestookt. Ik laat het resultaat weten:) gr

Beantwoorden
Kees22
Berichten: 1266
(@kees22)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

6 kg suiker wordt ca (6*0,51/0,8) = 3,8 liter alcohol. In 4 liter van 65 % zit 2,6 liter alcohol, dus je bent 1,2 liter kwijt. Waarschijnlijk grotendeels in de spoeling: daarin zat nog 1,2/(25-4) = 5,7 % alcohol.

Als je doorstookt tot onder 50 % kun je dat grotendeels nog winnen, maar de vraag is, of dat opweegt tegen het stroomverbruik en de tijd. Ook al omdat je dan inderdaad vooral de naloop wint.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9954
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Die 3,8 liter zou kunnen als alles echt vergist is .
Ik vermoed dat die 7 dagen vergisten ook te kort is geweest .
vandaar dat tekort in liters alcohol .

Beantwoorden
Berichten: 51
(@koen777)
Trusted Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Neem ik mee voor de volgende keer 🙂 Eerste stook he;) kun je niet langer wachten.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9954
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Er zijn meerdere gisten waarop staat gisten 7 dagen .
Maar in Praktik zijn de meeste niet Nog niet klaar .
Wanneer je een suiker vergisting hebt gedaan kun je her beste even met SG dobber kijken of ook de suikers allemaal vergist zijn .
SG zou 1000 of lager moeten zijn .

Koen komt allemaal goed . gewoon beetje thuis raken ermee .?

Beantwoorden
Kees22
Berichten: 1266
(@kees22)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ik herinner me inderdaad nog het ongeduld. Bij mijn eerste wijn ben ik de hele nacht opgebleven, wachtend op de eerste koolzuurbel in het waterslot. 😉

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9954
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

?? Dat is de charme van het maken van drank je kunt er veel tijd in kwijt maar dat is dan ook voor het beste resultaat .??
Snelste drank is gall en gall in en uit rennen en daar is merendeels de drank tegenwoordig van de mengen en roeren kwaliteit . ??

Beantwoorden
Berichten: 51
(@koen777)
Trusted Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Nou, gisteren de 4 liter 65% alcohol verdunt met 2,7 liter water.

Dit in de ketel gedaan en gaan stoken. Kolom weer gevuld met raschigringen en dit keer niet te hoog gestookt. Opbrengst is 2,8 liter van 85% (laatste batch iets minder uiteraard) ik ben op tijd gestopt op kwaliteit zo goed mogelijk te houden. 

Ik heb me alleen danig vergist in de tijd, ik heb van 20:00 uur tot 03:00! gestookt.

Samen met een kameraad was het verschikkelijk gezellig dus dat was het probleem niet. Misschien nu wel te rustig gestookt haha.

Nu eens kijken wat ik er van ga maken 🙂

Gr Koen

 

 

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9954
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Komt mooi uit dan . Ik kwam op 2,9 - 85% uiteindelijk kwam je op 2,8 l mooi resultaat dus . Scheiden dus ruim en goed gegaan .
?
Nu i.d.d. wat lekkers ervan maken .
En dat laat en gezellig maakt het ook mooier ,
???

Beantwoorden
Berichten: 100
(@cobus)
Estimable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Het heet niet voor niets moonshine ?

 

Beantwoorden
Pagina 5 / 5
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?