Dat is een mooi aanbod, Robbert. En ik denk dat veel collega's daartoe ook wel bereid zijn. Ik heb het idee dat stokers elkaar graag helpen.
Zelf ben ik redelijk handig en inventief, maar ik heb nooit solderen, laat staan lassen, geleerd. Dus in principe doe ik alles met gaten boren, schroeven aandraaien en knelkoppelingen. Maar voorzichtig aan ga ik nu ook wat solderen en dat valt best mee, als je je hersens een beetje gebruikt (en eerst wat oefent op verloren stukken!)
Dat probleem met de bolle onderkant en de condensvorming is vrij simpel op te lossen .
Wanneer je met een bolkop hammer vanuit het midden de bodem naar binnen slaat krijg je een lichte holling in de bodem en wanneer je deze wat ruim maakt krijg je ook gelijk een standrand waardoor de ketel stabiel op de brander kan staan . op foto zie je een voorbeeld .( wanneer je de ketel op zijn kop over een ijzeren staaf zet kun je deze gebruiken als aambeeld om het ook strakker nog kunt afwerken .
Belangrijk met solderen en lassen is dat je altijd zorgt voor schoon materiaal . goed schuren en het juiste vloeimiddel gebruiken .
Dat plat maken van de bodem gaat zo te zien best goed.
Heeft iemand ervaring met verwarmen bain marie, dus de hele ketel in een grote soeppan met water hangen/zetten en dat op een electrische pit?, leek mij wel een mooie manier om de temperatuur mooi indirect te verdelen en aanbranden te voorkomen. Geen idee of deze manier voldoende hitte in de ketel doorgeeft??
Ik heb een grote 50 liter aluminium pan waar ik boiler inzetten kan en zo au bain narieo stoken in verleden zo wel regelmatig gedaan . Au bain marie met een warmte dompelaar op een thermostaat werkte prima alleen koste veel stroom en
Ook wel op gas brander au bain marie gestookt werkt ook prima .
Kost meer sowieso meer energie .
Ik stook tegenwoordig meer kruidenbasis dranken dan met fruit . En de 50 l pan staat nu wat op non actief .
tegen aanbranden kun je dan ook een kookzak gebruiken of een linnen kussensloop of een grote kruidenbol .
een elektrische pit ben ik niet zo weg van omdat bij temperatuur veranderen hoger of lager reageert traag .
Stokers zijn net familie,tenminste zo ervaar ik het op dit forum.niemand verkoopt nee iedereen geeft graag advies.dus vragen als je hulp nodig hebt.gr.Chris
Problemen met een bain marie zijn:
- met water in het bad kom je heel moeilijk aan 100 graden.
- er is een vertraging tussen het bedienen van de energietoevoer en de reactie van de ketel
- er treedt een groot verlies op
Aan punt 1 kun je wat doen door een andere vulling te gebruiken of water onder (beperkte) druk te zetten.
Ik gebruik zelf voor zware stookwijnen of -bieren bij voorkeur een verdubbelaar, desnoods met alleen water in de ketel en prut in de verdubbelaar. Maar ja, die moet je maar net hebben.
Ik heb voor een glazen Erlenmeyer eens een zandbad gebruikt, maar dat gaf inderdaad heel veel verlies.
Hey Kees,
Bedankt voor je antwoord. Ik denk dat ik het in het begin, in de testfase, gewoon eens probeer. Het is een 10 liter ketel en ik heb een redelijk passende pan voor eromheen zodat er niet al te veel water voor niks staat op te warmen. En ik dacht misschien de buitenkant van de pan bekleden met isolatiemateriaal om zodoende de afgifte van hitte aan de buitenkant te beperken..
Ik had ook het plan om het dmv een inductieplaat te doen, dat reageerd redelijk hetzelfde als een gaspit qua reactie op hoger of lager zetten.
Hein
Ik weet niet veel van inductieplaten, en ging ervan uit dat die niet goed werken met een bolle bodem. Ben benieuwd naar je ervaringen.
Kees,
Klopt wat je zegt, pan moet mooi contact maken met de inductieplaat. Daarom een goede vlakke grote soeppan met water (buitenkant geisoleerd) en daarin de ketel zetten. we gaan wel zien of het werkt π
Hein
Dan heb je aan Robberts idee niet genoeg, vrees ik: niet vlak genoeg.
Voor mij is het anders: ik heb gas. Bain Marie geprobeerd, vooral om de ketel overeind te houden. Dat beviel niet, dus ik heb de bodem uit een pan geslepen en de zijkant gebruikt als wokstandaard. Van de bodem heb ik toen een deksel gemaakt.
Klopt Kees . Tenzij je echt met vuistaambeeld de bodem echt vlak maakt . Maar dat vergt wat extra werk . Met een bolle of holle bodem zal inductie plaat te weinig werking geven . Au bain marie zal werken op inductie maar moet vermogen genoeg hebben om het geheel te verwarmen . de ketel moet tot 2/3 in de waterbak staan . Ik gebruik zelf een industrie brander ( wokbrander ) op gas . Dat is ook makkelijker om temperatuur continu te behouden en reageert veel sneller op bij regelen .
Vandaag weer even een zaterdagje keteltje geknutseld. gaat de goede kant op!!
Hein
Ter inspiratie maar even een lekkere (welliswaar nog geen zelfgemaakte maar in dit geval wel een zeeer goede) borrel ingeschonken π