Meldingen
Alles wissen

Het grote BBQ Topic!

Pagina 14 / 50

munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 9 jaar geleden

INDONESISCHE RENDANG

Ingrediënten:

? 2 kg stoofvlees (rund)

? 4 stengels citroengras (sereh)

? 6 – 8 verse salamblad, ‘Indonesische laurier’ (daun salam)

? 8 – 10 limoenblaadjes (djeroek poeroet)

? 2 blikken kokosmelk (van 400 ml per blik)

Voor de boemboe:

? 4 tl korianderzaad (ketoembar)

? 4 tl komijnzaad

? ongeveer 12 kemirienootjes

? paar stukjes geelwortel, ongeveer 2 eetlepels (koenjit)

? flink stuk galangal (laos)

? flink stuk gember (djahé)

? 10 – 12 tenen knoflook

? 2 el garnalenpasta (trassi)

? 10 Thaise mini-sjalotjes (gewone sjalot kan ook, gebruik er dan minder: afhankelijk van de grootte)

? ongeveer 10 gedroogde lomboks

 

1. Snijd hij vlees in stukken.

2. Rooster de komijn- en korianderzaadjes in een droge koekenpan voor een minuutje. Plet dezaadjes fijn in een vijzel tot poedervorm.

3. Week de gedroogde pepertjes in heet water. Maak de galangal, gember, geelwortel, knoflookteentjes en sjalotjes schoon en snij in kleine stukjes. Begin met de knoflook en een flinke snuf zeezout in de vijzel. Voeg nu de ingrediënten één voor één toe; zorg er eerst voor dat je een fijne pasta hebt, voordat je het volgende ingrediënt toevoegt. Voeg ook de kemirienoten en trassie toe aan de boemboe. Snij de lomboks in stukjes en voeg deze ook toe. Vijzel weer goed tot je een fijne pasta hebt. (Je kunt ook alles in een blender gooien met een scheutje zonnebloemolie = veel makkelijker 😉 ).

4. Bak de boemboe met een scheut zonnebloemolie in een grote stoofpan rustig aan voor een kleine 5 minuten.

5. Voeg het vlees toe. Roer en bak het vlees even goed tot het een mooi kleurtje heeft gekregen. Voeg eventueel een scheutje water toe (vooral als je erg mager vlees hebt).

6. Voeg het eerste blik kokosmelk toe. Roer even goed door elkaar. Zet het vuur laag.

7. Snij een centimeter van de onderkant van het citroengras af, verwijder het buitenste blad en snij zo’n 10 centimeter van de bovenkant zodat je voornamelijk het witte deel van het citroengras overhoudt. Leg een koksmes of een pan op een stengel en geef een goede mep om het te kneuzen. Op deze manier haal je alle smaak uit het citroengras. Voeg samen met de limoenblaadjes en salamblad toe aan de rendang en zet de pan op het laagste vuur. Laat nu minstens 1,5 uur rustig inkoken (deze tijd hangt van de temperatuur af; hoe groot de vlam is). Zo nu en dan een keer roeren kan geen kwaad. Voeg het tweede blik kokosmelk pas toe als het meeste vocht is verdwenen. Je zult merken dat de rendang ieder uur iets donkerder van kleur wordt: dat zien we graag! Na 4 uur in totaal is de rendang perfect: Het is aan jou hoe ‘nat’ of ‘droog’ je jouw rendang wilt hebben. Is ‘ie te droog? Voeg nog een scheut water of kokosmelk toe. Als het vlees een beetje aan de lepel blijft plakken, is hij goed wat mij betreft. Even de citroenblaadjes, salamblad en sereh eruit halen.

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Nee Jack dat valt echt reuze mee. Mijn buren doen nooit de ramen dicht.

 

Beantwoorden
Berichten: 6780
Admin
Topic starter
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Ik ga hem morgen eens helemaal doorlezen. Inderdaad een behoorlijk recept, maar zeker de moeite waard. Sajoerboontjes en rendang ben ik altijd al dol op! Ik denk dat dit een perfect recept is voor de Dutch Oven.

Ik zag dat bij vuurenrook.nl vandaag een Dutch Oven aanbieidng was, weet niet precies hoe en wat, moet je maar even kijken 🙂 leuk dat je smoker weer boven water komt! Zo'n ding moet af en toe even tot leven komen, en weer of geen weer, je kunt hem altijd gebruiken 🙂

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Ik ga een zoeken op vuurenrook.nl.

Dit recept daar ga je heel lekker vinden. Wel even langs de toko, daar hebben ze alles (bij ons hebben ze een mega toko van Oriental Garden of zoiets).

Als je het recept van de boontjes wilt dan pen ik het ook neer. Maak je daar nog de babi pangang uit de smoker bij en Basmati rijst...... heerlijk!

 

Beantwoorden
Berichten: 6780
Admin
Topic starter
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Klinkt echt heel goed! Ik heb hier 2 flinke toko's om de hoek, dat komt wel goed.

het recept voor sajoer boontjes mag ook wel hoor! Heb ik alleen nog maar met de kant en klare boemboe gemaakt. Ook lekker natuurlijk maar wil jouw recept graag proberen!

Dit was mijn bordje net, er volgde daarna nog meer 🙂

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Ik zit nu aan mijn Abdijbier..... wat zou dat een mooie combinatie geweest zijn.

 

Boemboe uit een pakje is leuk maar zo dadelijk mijn recept en dat toppie.

 

Beantwoorden
Berichten: 6780
Admin
Topic starter
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Dat zou heel goed combineren inderdaad! 

Ik heb periodes dat ik er heel veel plezier aan beleef alles zelf te maken, maar er gaat zoveel tijd inzitten en dat heb ik niet altijd. Nu ben ik wel weer helemaal in the mood en heb echt zin om bezig te zijn in de keuken. Ik hoop dat ik dat nog even kan vasthouden. Volgens mij is het ook nog eens veel gezonder als je heel bewust bezig bent met het zelf maken van je eten.

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Echte sajoer boontjes....  😉

 

Ingrediënten:

? 250 gr verse sperziebonen

? 1 ui

? 2 tenen knoflook

? 2 schijfjes verse laos (galangal)

? 2 schijfjes verse gember (djahe)

? 2 el santen (kokoscrème)

? 250 ml bouillon (1 maggiblokje)

? 1 verse peper

? 1 el sambal oelek

? 1/2 tl trassi (garnalenpasta)

? 1 el gula djawa (palmsuiker)

? 2 blaadjes Indische laurier (daun salam)

? 1 limoenblaadje (djeroek poeroet)

? scheutje limoensap

 

1. Maak de sperziebonen schoon. Ik snij altijd alleen het 'kontje' eraf. Het 'kopje' laat ik er aan zitten: kun je prima eten en daar schijnen ook de meeste vitamines in te zitten. Snij de sperziebonen schuin af. Mogen best flinke stukken blijven: halveren is prima.

2. Snij de ui in blokjes en hak de knoflookteentjes fijn. Bak deze glazig in een koekenpan met een scheutje zonnebloemolie. Gebruik een klein/middelmatig pitje.

3. Maak ondertussen een stukje gember en laos schoon (ongeveer de grootte van 1 á 2 dobbelstenen) en snij in plakken/stukjes. Niet te klein: je kunt ze aan het eind er uit halen; als ze hun smaak hebben afgegeven. Voeg de gember en laos toe. Bak voor een kleine 5 minuutjes rustig mee.

4. Ondertussen: verwijder de zaadjes van het rode pepertje (ik laat ze zitten want ik houd wel van een beetje pittig) en hak vervolgens fijn. Voeg het pepertje, het limoenblaadje (djeroek poeroet) en de Indische laurier (daun salam) toe. Bak en roer voor een paar minuutjes door.

5. Voeg nu de sperziebonen, een lepeltje sambal (hoeveelheid bepaal jij en ook afhankelijk van of je de pitjes van het pepertje wel of niet hebt verwijderd), de trassi en de gula djawa toe. Verpulver een maggiblokje en verspreid over het geheel. Voeg nu 250 ml heet water toe. Doorroeren. Laat het geheel 8 á 12 minuutjes zachtjes pruttelen (zonder deksel). Zo nu en dan roeren.

6. Wanneer de boontjes bijna gaar zijn, voeg je 2 eetlepels santen (kokoscrème) toe om een subtiele romige smaak aan het geheel te brengen. Even doorroeren en klaar is Kees. Wel nog even de stukjes gember, laos, Indische laurier en limoenbloedjes eruit vissen. Heerlijk! Tip: ........ serveren met Basmati rijst en rendang 😉

 

En als toetje....... Jack's banaan hahaha.

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Man ga in de catering. Wil het zo graag proeven maar hoe? Had ik maar een vrouw van de huishoudschool. (wat mijn moeder me adviseerde overigens)

Beantwoorden
Berichten: 6780
Admin
Topic starter
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Man ga in de catering. Wil het zo graag proeven maar hoe? Had ik maar een vrouw van de huishoudschool. 

Inruilen? 

Volgens mij leerden ze dit niet op de huishoudschool hoor. Zijn mannendingen 😉

Bedankt weer Erik! ik heb weer inspiratie! En krijg gewoon weer trek als ik er aan denk terwijl ik hartstikke veel gegeten heb haha

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Dan vrees ik dat ik geen man ben. 

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Ach kom op Lummel, je gaat ook pils maken, dan is dit ook zo leuk om te doen. Boemboe maken is veel werk dus veel maken en in porties invriezen. 

 

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

En nog invriezen ook!

Beantwoorden
Berichten: 635
(@oengabunga)
Honorable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Rendang……. heerlijk ...

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Het is net cold crashen 🙂

Beantwoorden
Pagina 14 / 50
Deel:

©2025 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?