Meldingen
Alles wissen

Saffraan

Pagina 7 / 7

Lummel
Berichten: 4174
Registered
Topic starter
(@lummel)
Beroemd Lid
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Ok William snap hem nu was een reactie op een eerder plaatje. Nou moet ik ook zeggen dat ik van mevrouw Holland ook geen stijve kan krijgen. En ben toch best wel gezond.

 

Heb nog geen hallucinaties gehad van de saffraan morgen weer paella. Overigens was Lummelientje vandaag bij de visboer voor de paella en hij had ijselmeerpaling liggen. Ze zei kan toch helemaal niet. Hij zei jawel heel beperkt kan je eraan komen. Zijn we bedonderd? Lekker was hij wel. Dat moet iemand op het forum weten of er op paling wordt gevist in deze tijd van het jaar al dan niet beperkt. 

Beantwoorden
Nimrax
Berichten: 3555
Moderator
(@nimrax)
Beroemd Lid
Deelgenomen: 5 jaar geleden

op paling wordt gevist in deze tijd van het jaar al dan niet beperkt. 

Ja, het kan wel. Tussen 1 sept. en 1 nov. mag er niet industrieel gevangen worden. Wetgeving uit 1963 die mogelijk eerdaags wordt aangepast.
Totaal niet spannende link hierover: https://www.sportvisserijnederland.nl/vispas/visserijwet-en-regels/binnenwater/gesloten-tijden.html

 

 

Beantwoorden
Berichten: 0
 Anonymous
Deelgenomen: 52 jaar geleden

Alle medicijnen die uit de natuur komen,ook de kruiden zijn beter dan de troep die uit de apotheek komt.in veel kruiden zitten veel antioxidanten in,die werken preventief tegen ziek worden,als mijn huisarts mij een griepspuit wilde aansmeren vertelde ik,ik neem wilde paddestoelen en elke dag kanneel,zitten veel antieoxidanten in,is tegen elke ziekte ook tegen griep,ze kreeg dan een rooie kop,en gaf toe dat ik gelijk had,maar helaas trappen er nog veel mensen in,neem de moeite,en kijk op internet,wat is goed voor deze kwaal.voordeel geen bijverschijnselen,maken je maag,nieren,en lever niet kapot,en kost niets,of weinig.neem je ze preventief dan word je zelden ziek,maar daar hoord ook gezonde voeding,en moonshine bij (bloedverdunner) veel medicijnen zijn om pijn te onderdrukken zo dat je weer aan het werk kunt,maar pijn is een signaal naar je hersens dat je moet stoppen,die pijnstiller zorgd er voor dat je door gaat,en je rug of etc.na 10 jr.helemaal naar de kloten is.mag je dan met de rolstoel naar de apotheek,of met mijn taxi mee.

Beantwoorden
Nimrax
Berichten: 3555
Moderator
(@nimrax)
Beroemd Lid
Deelgenomen: 5 jaar geleden

mag je dan met de rolstoel naar de apotheek

Of in een scootmobiel en lekker drank rijden 😉

 

Beantwoorden
Lummel
Berichten: 4174
Registered
Topic starter
(@lummel)
Beroemd Lid
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Ja, het kan wel. Tussen 1 sept. en 1 nov. mag er niet industrieel gevangen worden. Wetgeving uit 1963 die mogelijk eerdaags wordt aangepast.Totaal niet spannende link hierover: https://www.sportvisserijnederland.nl/vispas/visserijwet-en-regels/binnenwater/gesloten-tijden.html

 

 

Ok, dus toch. Hij zei al moeilijk aan te  komen maar het is er dus wel en zeker niet gronderig. En niet eens duur 23,50 per pond en Lummelientje kreeg nog een makreel mee ook. Ga niet vragen wat ze ervoor moest doen want was lekker. 

Beantwoorden
Nimrax
Berichten: 3555
Moderator
(@nimrax)
Beroemd Lid
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Klein palinkje onder het zeewier (of addertje onder het gras,whatever),
Kans bestaat dat ze kweekpaling heeft gekregen.
Kweekpaling komt voort uit glasaal die wel afkomstig is uit het bermuda driehoek gebied. Maar dan....(spannend muziekje)...Bij Spanje/Portugal/Frankrijk worden deze glasaaltjes voor 90% weg gevangen om als kweekpaling te eindigen. Want glas aal kweken kunnen we niet. Dus zo gaat het momenteel.
De overige 10% of minder, zelfs slechts 5% ervan komt wel bij ons aan zoals het zou moeten. Dus schaarste in wilde paling is ook al niet gelogen.

Beantwoorden
william
Berichten: 1674
Registered
(@wiliam)
Nobel Lid
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Schaarste van wilde paling , is vooral ontstaan door overbevissing. Japanners en Chinezen willen namelijk ook "Europesche" paling. En dus vangen die de glasaaltjes al voordat ze in Europesche territoriale wateren komen, de rest kopen ze gewoon op. Hun Wolhandkrab willen ze overigens niet terug. En die vormen stilaan ook een probleem voor onze flora en fauna.  https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2018/05/22/met-miljoenen-in-onze-waterlopen--wat-doet-de-chinese-wolhandkra/

 

Beantwoorden
Lummel
Berichten: 4174
Registered
Topic starter
(@lummel)
Beroemd Lid
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Nee kweekpaling herken ik. Bovendien moet hij mij niet fucken want dan is het de laatste keer geweest. Er wordt dus op paling gevist en hij had een doosje liggen. Kweek ligt trouwens nooit in een doos op de markt is mijn ervaring. 

Beantwoorden
Nimrax
Berichten: 3555
Moderator
(@nimrax)
Beroemd Lid
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Hun Wolhandkrab willen ze overigens niet terug.

Jammer, zou het beste idee zijn. Interessant, dus die krengen hebben we ook nog. We ontwrichten echt het hele eco systeem. Nim krabt zich achter de net droge oren...pfff

 

Beantwoorden
Berichten: 0
 Anonymous
Deelgenomen: 52 jaar geleden

Lummel jij hebt laatst safraan gekocht,heb net docu.gezien om te testen of hij echt is op ned 3 keuringsdienst van waarde.gooi wat safraan in heet water het water moet verkleuren,en de steeltjes niet die moeten rood blijven,bij nep safraan worden de zgn.safraansteeltjes licht.en het water blijft ook veel lichter.

Beantwoorden
Stierke
Berichten: 555
Registered
(@stierke)
Respectabel Lid
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Image result for cartoon customs

Beantwoorden
Stierke
Berichten: 555
Registered
(@stierke)
Respectabel Lid
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Saffraan: wat is het en wat kost het?

 

Saffraan is een van de duurste kruiden die in de keuken wordt gebruikt, je betaalt voor 10 gram al snel tussen de 90 en 170 euro. Maar wat maakt saffraan nou zo duur dan en hoe weet ik of datgene wat ik heb gekocht wel echt saffraan is? In deze blog leg ik het je allemaal haarfijn uit.

Wat is saffraan?

Om te kunnen achterhalen waarom saffraan zo duur is moeten we eerst weten hoe saffraan groeit en wat voor werk je aan mankrachten moet leveren om een kilo saffraan te krijgen.

Saffraan is eigenlijk een stamper van een speciale soort krokus die alleen in Azië groeit, omdat het Europese klimaat dit niet toelaat. Van deze stampers heb je er 250.000 nodig om een kilo te produceren. Voor de productie van 1 kilo saffraan zijn ongeveer 8 personen nodig om dit in een dag te kunnen produceren.

Wat kost het dan?

De groei van de krokussen is niet zo bijzonder die kost zo'n beetje 0,001 cent per krokus dus €2,50 per kilo om deze te laten groeien. Van de 8 personen die meehelpen aan de productie zijn er 2 nodig bij het oogsten deze kosten in Azië maar zo'n 9 euro per dag zij plukken dan al gauw 5 kilo bloemetjes, de kosten per kilo zijn dus €3,60. Dan moeten de stampers nog verwijderd worden, dit gebeurt met 6 personen en die hebben dan aan het eind van de dag samen ongeveer 2,5 kilo geplukt, dit kost €54 euro en per kilo is dat ongeveer €24,-. De kosten voor 1 kilo pure saffraan zijn dus nu €30,10. Hier komt natuurlijk nog een inslagpercentage van de teler bij op, de kosten voor de exporteur zijn dan ongeveer €100,- per kilo. Nu komt het aan in Nederland en komt daar nog zo'n 10 euro per kilo aan invoerrechten bij op, dus de kosten voor de saffraan zijn dan 110 euro. Nu verkoopt de importeur deze saffraan in bakjes van 10 gram aan de groothandel, per kilo kost het nu rond de 1000 euro. Vervolgens koop je het van de groothandel voor zo'n beetje 120 euro per 10 gram, dit 12.000 euro per kilo. De conclusie die we hier uit kunnen trekken is dat de groothandel de grootste profiteur van het hele cirkeltje is en dat de boer er eigenlijk 2 keer niks aan verdient.

Hoe herken ik echte saffraan?

Om echte saffraan te herkennen moet je op twee dingen letten allereerst de prijs. Als de saffraan maar 15 of 20 euro per 10 gram kost kun je er wel vanuit gaan dat het geen echte saffraan s, want als iets te mooi lijkt om waar te zijn, is dat het vaak ook. En ten tweede als je de saffraan in kokend water legt gaat de smaak van de saffraan in het water en kleurt het water geel, ook behoud de saffraan zijn typerende rood/oranje kleur (zie rechter afbeelding). Als of het water niet verkleurd of de "saffraan" zijn kleur verliest, is het met 100% zekerheid te zeggen dat wat je hebt gekocht van alles kan zijn, maar het is geen saffraan!

Beantwoorden
Lummel
Berichten: 4174
Registered
Topic starter
(@lummel)
Beroemd Lid
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Ik heb inmiddels 150 gram binnen. Deze gaat binnenkort het internet op. Is lummelientjes bedrijf. Heb er 5,- voor betaald bij een Iraanse die ik goed ken. Deze prijs fluctueert en kan zo maar inkoop 7,50 kosten. Kan ook meevallen. 

Deze gaat weg voor 12,50 per gram. 

Beantwoorden
Pagina 7 / 7
Deel:

©2022 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?