Wild zwijn heb ik al een paar decennia niet meer gegeten. Lam's rack wel met de kerst. Maar dan gaat 42,50 per kilo mij ook iets te ver. eet het er niet aan af. Laat die diertjes maar lopen. Maar een mooie runderrollade van de Slager. Het is nog net geen peking eend uit china town (zeedijk) . Maar vervelen doet het nooit.
Overigens Lummelientje met de kerst haas biefstuk, ook al 65,- de kilo. Ook dat eet ik er nou net niet aan af al had ze had een goede, het middenstuk van 2,5 ons. Wat weel weer verrast is de prijs van Hollandse garnalen met een advocadodipje. Ze zijn weer betaalbaar. Nu weer rond 50 de kilo, vorig jaar bijna € 100,-.
Wild zwijn kost mij€3.00 per kilo,ree €4.00 de kilo.zoek een jager ze zijn blij alls je ze koopt.lam laat ik uit Roemenie sturen of haal ik bij slachterij.dus reehaas door de week is niet vreemd voor mij.vandaag gaat Adriana nassie maken.?
Dat is puur misbruik.de bossen zitten overvol met wilde zwijnen.de jagers hebben moeite om ze kwijt te raken,wilde ganzen gaan soms de container in.maar de prijs word door slagers en pouliers kunstmatig hoog gehouden.moet exclusief blijven.mag de gewone man niet eten.net als wilde duiven de meeste belanden in de gft.container om dat de poulier ze niet afneemt.
Zoute snijbonen. Nog altijd staan ze in de kruipruimte van ons huis. Keulse potten. Uit de jaren 50. Mijn ouders hadden in mijn vroege jeugd een fikse moestuin en daar kwam elk seizoen zo'n 20 kilo snijbonen vanaf. Ik heb vele uren meegeholpen met "molentje draaien". Tot Nim een geweldig idee kreeg en een boormachine op het molentje aansloot. Met 20 minuten klaar! De smaak van in keulse potten gefermenteerde zelf gekweekte biologische snijbonen in zeezout is ongekend lekker. Samen met een potje witte bonen en een kluitje roomboter...hmmm! Eerlijk: de zoute snijbonen in een pakje uit de supermarkt komt best aardig in de buurt en scheelt veel werk. Nu kwam ik een leuk artikel hierover tegen die het posten waard is.
Jeugd jaren herleven bijna .
Mijn moe had altijd de kelder vol wekflessen en Keulse potten .
Van vlees en vis drogen of zouten om te bewaren tot zuurkool ,ls snijbonen , rabarber .,appelmoes . De hele tering zooi die eetbaar om huis was ging op de voorraad planken .
Spek en vis roken in de schuur . Dat waren nog gezellige tijden .
1 kanaal op t.v. om 10 uur lag iedereen op bed .
goed gevulde tafel , heerlijk eten .
Zondag's familie bezoek
op school sloegen ze je op je vingers Met de stok als je even niet opletten ..
Pa sloeg er vrolijk op los met de riem .
Tegenwoordig heet het minder mishandeling vroeger opvoeding .
De ene dag was de kip , het konijn en het lammetje speelkameraad de andere dag avond eten .
Ijs op de dekens in de winter , isolatie was er niet .
Hele huis en de kleding rook naar kolen of die petroleum lucht uit de kachel .
Koud water uit de pomp om je mee te wassen .
Je riskeerde een longontsteking maar je was wel wakker .
Maar altijd was er wel de heerlijke geur van de percolator pot waar de koffie in stond te pruttelen .
Wat een tijd wat een tijd .
mannen, rustig. Ik herinner me nog delen van deze tijd. Snijbonen herinner ik mij en die riem. De rest gelukkig niet. Echter, die keulse potten worden nu ook ook nog gebruikt als fermentatie proces en in dure restaurants verwerkt en verkocht als sterren gerechten tegen verschrikkelijke prijzen. Ik moet dan altijd lachen dat basis procedures worden gebruikt wat de oudheid al weet en word verkocht als een nieuw gegeven.
In 1953 hadden we nog geen tv. We sliepen in de in de beddestee. ja de Keulse potten herinner ik me nog goed.De bruine waren de Keulse daar gingen de snijbonen in, de grijs/blauwe weet ik eigenlijk niet hoe die heten maar werden ook gebruikt voor zuurkool, In november werd er geslacht, het meeste vlees ging in de weckfles, bloed en leverworst, droge worst en zijden gezouten spek in de wiemel... kaantjes!!!
De riem hanteerde mijn vader niet, bij ons werd er niet geslagen, mijn moeder kon je bij het minste of geringste zo gemeen aan de binnenkant van je bovenarm knijpen..
Alsof het gisteren was...... toch alweer bijna 70 jaar geleden.... met recht die goeie ouwe tijd...
Eerlijk: de zoute snijbonen in een pakje uit de supermarkt komt best aardig in de buurt en scheelt veel werk. Nu kwam ik een leuk artikel hierover tegen die het posten waard is.
Heel soms kan de supermarkt in de buurt komen dat is me ook opgevallen toen ik vorig jaar met heel veel werk zelf ketchup maakte. Was wel wat lekkerder dan Heinz maar scheelde niet veel. zelfde met frietsaus of toetjes. Ik hoop dat ik Lummelientje meekrijg voor bouillabaisse vrijdag en ik denk dat ik maar effe mijn bed uitga om wat zuurkool op te warmen. Ik kom altijd op stookforum als ik honger of dorst heb hahaha. En om te klieren natuurlijk.