Meldingen
Alles wissen

Limoncello

Pagina 1 / 4

Berichten: 21
 HeCo
Topic starter
(@heco)
Eminent Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Vanuit Italië hebben wij de alcohol 95% meegenomen. Hier heb ik inmiddels Limoncello van gemaakt met een recept die ik al eerder had gemaakt, maar helaas is deze keer de smaak totaal anders. Ik heb citroenen gebruikt zo van de boom vanuit Spanje waarvan ik denk onbespoten. Maar helaas is de smaak te weinig citroen en te weinig suiker ook is het vrij sterk van smaak (alcohol). Nu is mijn vraag kan ik nu citroenschillen en suiker toevoegen? 

Misschien weet iemand hier antwoord op?

 

Beantwoorden
50 reacties
Berichten: 818
(@pikketanus)
Prominent Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Zou ten eerste de citroenschillen laten trekken, hoe meer suiker er in je drank zit, des te trager het door je filter loopt. Zou ook beide tegelijk kunnen, maar ben je iets langer aan het filteren.
Persoonlijk doe ik het liever apart bij likeuren. Je kunt het dan eerst op smaak maken (met bv kruiden/schillen etc), na filteren kun je suiker (beste opgelost in water) toevoegen op smaak of gewicht 🙂

Beantwoorden
Berichten: 818
(@pikketanus)
Prominent Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Hoeveel citroenen zitten er in per liter trouwens? Lees nu dat je al verdund hebt, dus schillen zullen wat langer moeten trekken om genoeg smaak af te geven...

Altijd makkelijk om erbij te vermelden wat je gebruikt hebt en de hoeveelheden. Zo hebben we wat meer overzicht op je vragen 🙂

Beantwoorden
Berichten: 21
 HeCo
Topic starter
(@heco)
Eminent Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Bedankt voor je snelle reactie. Mijn limoncello zit al op de fles en de smaak is niet zoals ik het had gewenst. Nu is de vraag hoe ik dit kan aanpassen. 

Onderstaand is het recept zoals gebruikt.

1 liter pure alcohol (minimaal 95 º )

8 grote citroenen ( liefst biologische)

1.250 cc water

700 gram suiker

De citroenen wassen drogen en schillen. De citroenschillen 1 week lang in de alcohol laten trekkken.

Na een week het water koken, de suiker erin oplossen en een paar minuten laten meekoken. 

Het suikerwater laten afkoelen en bij de citroenalcohol doen.

Na drie dagen zeven en de citroenschillen weggooien.

 

 

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3166
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Ikzelf heb het gemaakt met citroenen en een keer met mandarijnen met 70% alcohol, er kwam genoeg smaak mee. Verschil is dat ik ze wel 6 weken heb laten trekken voordat suikerwater toegevoegd werd.

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3166
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Even een kleine toevoeging, het alcoholpercentage heeft met name invloed op welke smaakmakers uit de citroen getrokken worden, geduld is de sleutel voor smaak. De likeuren die ik tot nu toe gemaakt hebt (stuk of 8) hebben meestal 6 weken de tijd gekregen om de smaken af te geven, denk aan limoncello, mandacello, koffielikeur, peperlikeur.

 

De enige die ik korter gedaan heb is een walnotenrecept van Robbert dat hier op het forum staat, dat was 10 dagen maar had ook meteen een hele hoop smaak na die tijd.

Beantwoorden
Berichten: 21
 HeCo
Topic starter
(@heco)
Eminent Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Alchemist bedankt voor je info. Ik wacht het maar eens rustig af en anders toch nog maar wat citroenen toevoegen.

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik ga hier mijn laatste ' ultra" geheime recept neerzetten, voor mijn geheugen handig zo'n forum, degene die hier niet mee om kan gaan moet ik vermoorden. 

Ok, komt tie, Ultra geheim (Robbert ligt op de loer) 

Heb 1 citroen op 1 dl alcohol gebruikt. Alcohol blauwe zakje gist stookwinkel en de uit de t500. 

Ga nu 0,8 dl alcohol t500( dus met 8 citroenschilletjes ) gedurende een kleine week te hebben gestaan, mengen met 160 gram suiker, 0,4 dl citroensap die ik na het schillen heb ingevroren en 1,2 liter Spa Blauw. Geen kraanwater meer, nooit meer. 

Doel is 37% alcohol. 

Heb het idee dat het weer een bonte avond gaat worden. Gauw maken want het plan van aanpak is er maar nu de beloning. 

 

 

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ok, we gaan het wetenschappelijk aanpakken. 2 flessen met schillen de voorste ga ik gebruiken voor de limoncello. Denk 0,8 liter uit alcohol t500 en de schillen gaan in de achterste weckfles. Mogen nog verder leeg getrokken worden.

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik weet zeker dat ik 0,8liter heb gemeten en het was door die schilletjes bijna een deciliter meer geworden. Klopt met mijn meting want heb de dobber erin gehangen. Is nu 82%. In hoeverre dit nog accuraat is door de olie van de schil. Maar he, wat een mooi kleurtje toch?

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

En gaat het wonder gebeuren. Momentje. Dan gaan jullie heel jaloers worden.

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Kijk eens aan past precies, er lijkt wel over nagedacht. Was ook zo, maar niet vooraf.  Maar het past precies. Dan ben je toch echt wel iemand in stokersland.

proost heren 

 

 

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

echt lekker. Maar voel hem wel gelijk. Dat wordt dus verdunnen.  Proost. 

Beantwoorden
Berichten: 21
 HeCo
Topic starter
(@heco)
Eminent Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Hoi Lummel, het ziet er goed uit. Heb wel een vraagje over het 'Alcohol blauwe zakje gist stookwinkel en de uit de t500' is dit ipv alcohol hoe moet ik dit zien?
Ook heb ik geen antwoord op mijn vraag gekregen nl hoe pas ik de bestaande limoncello aan?

Beantwoorden
Berichten: 818
(@pikketanus)
Prominent Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Als je nog alcohol (96%) hebt staan, kun je extra schillen laten trekken hierin. Gebruik wat meer schillen om je al gemaakte mee aan te lengen en te compenseren. Ook zeker wat langer laten staan dan een week, week of 5 zou voldoende moeten zijn.

De alcohol waar Lummel zo lyrisch over is is zelfgestookte. Of jah, hij laat het apparaat het voor hem doen. De t500 is een geautomatiseerde ketel, die zo'n 92% alcohol kan distilleren. Met de gist doelt hij op een gist voor suikerwater.

Beantwoorden
Pagina 1 / 4
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?