Meldingen
Alles wissen

"Heldere" Chocolade-Chili likeur

Pagina 1 / 2

Berichten: 26
Topic starter
(@peatsmoke)
Eminent Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Nu ik mezelf voorgesteld heb, kom ik meteen met mijn eerste vraag...

In Duitsland heb ik een tijdje geleden een fles chocolade-chililikeur gekocht, die ergens vooraan in de 30% alc zat. Het was een drankje waarbij geen melk of room gebruikt werd en die dus helder was. Althans hij was zo zwart als sterke koffie, beetje zoet, veel chocoladesmaak en heerlijk vurige nasmaak van chili.

Nu heb ik Navimer in huis (voor 24€/l gekocht in Duitsland) en kwam ik, voor heldere chocoladelikeur, het volgende recept tegen op een Duitse website:

  • 3/4 liter Weingeist (90%) die ik dus wil vervangen door Navimer
  • 1 liter water
  • 600 gr suiker
  • 300 gr cacaopoeder
  • 2 mespuntjes Kardemom
  • 1 stokje kaneel

    Volgens het originele recept  moet je dan 250 cc water met de suiker koken samen met kaneel, dan de kardemom en cacao toevoegen en dat (als het afgekoeld is) bij de alcohol gieten. Dan het geheel 4 wkn wegzetten en filteren, voordat je het in flessen giet.
    Dat is dus het recept voor gewone chocoladelikeur, maar ik wil dus een scherp randje eraan toevoegen.
    Nu heb ik een aantal vragen over he ik het best te werk kan gaan:

  1. Kan ik niet beter eerst de chili (of andere scherpe peper) samen met het kaneel macereren? En hoe lang zou ik het dan moeten laten trekken, of is dat voor chili en kaneel verschillend?
  2. Voordat ik de cacaos bij de macerering (of hoe noem je zoeits) giet, wil ik de chili eruit filteren om te voorkomen dat het te heet wordt. Ik kan goed heet eten, maar anderen (visite) moet het ook lekker vinden....
  3. Is het beter om de kardemom ook al mee te laten macereren, of kan ik die beter meekoken in het suikerwater of bijvoorbeeld de cacao?
  4. Volgens het recept moet het geheel 4 weken blijven staan en daarna gefilterd worden. Waarmee kan ik dan het beste filteren (Melitta filter of kaasdoek?).

Ik hoop dat jullie goede tips voor me hebben.

Beantwoorden
16 reacties
Berichten: 818
(@pikketanus)
Prominent Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

1, of het beter is weet ik niet, dat het kan, je hebt alle vrijheid. Ik denk idd dat ze verschillende tijden hebben, maar ligt aan hoeveel smaak je wilt meegeven. Je recept spreekt niet over chili, dus zou ik in jouw geval een paar andere likeur recepten zoeken, waarin chili ook een grote factor speelt. Observeer de hoeveelheden en trekkingsduur uit andere recepten en je hebt een leidraad...
2. Dit is niet echt een vraag, maar of je bedoelt of het kan, jazeker.
3. Wat staat er in je recept? Het beste beginsel is uitgaan van je recept. Als er iets aan scheelt kun je achteraf corrigeren, maar blijf vooral proeven tijdens het macereren. Merk je dat een kruid te overheersend wordt, haal het door een keukenzeefje en neem datgeen weg. De rest terug in de pot tot er weer harmonie is.
4. Filteren kan op verschillende wijze, zelf haal ik grof spul er uit met een keukenzeef, waarna ik het in een keukenzeef met (onbedrukt en geurvrij) keukenpapier giet. Meestal is dat voldoende, desnoods nog eens herhalen met dubbel papier. Koffiefilter gaat ook, maar is wat trager. Een kaasdoek is geschikt voor grove delen zoals met een keukenzeef tenzij je een hele fijnmazige hebt.

Navimer zegt me even niets, als het vrij neutraal is is het prima werkbaar lijkt me.
Ik zeg dat wanneer je het recept aanhoudt en je chilibehandeling elders vandaan haalt het vast goedkomt. Misschien dat je later nog een kruid of specerij toe kunt voegen om bv de chili of cacao wat meer of minder tot z'n recht te laten komen met bv koffie.
In mijn beleving is likeur maken ook nooit standaard met zelfde hoeveelheden en tijdsduur/temperatuur. Kruiden komen nou eenmaal van planten en zullen in waarde onderlinge verschillen kunnen tonen, zeker in kleine hoeveelheden zoals bij ons hobbyisten. Blijf dus altijd goed proeven!
En vooral veel plezier.

Houdt 'm warm
Pikketanus

Beantwoorden
Berichten: 818
(@pikketanus)
Prominent Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Als je chili smaak wilt, zonder dat het al te heet is, kun je de zaadjes scheiden. Deze zijn het heetst.

En welkom trouwens!?

Beantwoorden
Berichten: 26
Topic starter
(@peatsmoke)
Eminent Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Ben al een paar dagen aan het zoeken, maar tot nu alleen recepten gevonden met melk of room en da's nu juist wat ik niet wil.

Heeft er hier toevallig iemand zo'n recept?

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9979
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

peatsmoke heb je het vandaag nodig ?
( Vandaag paar schepen te keuren . Weinig tijd om na te slaan thuis )
Ik kan wel een paar recepten komende dagen uit wat boeken halen en posten betreft cacao likeuren .
cacao dranken zijn juist vrij veel van . Is vroeger een hype geweest .

Beantwoorden
Berichten: 26
Topic starter
(@peatsmoke)
Eminent Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Nee, dat heeft wel tijd. Dank je alvast, ik zie he wel verschijnen.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9979
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Heldere en transparante cacao likeuren. :

Alles teruggerekend naar 1 liter .

60 gr cacao bonen.
30 gr geroosterde hazelnoten .
deze in vijzel grof vermalen .
1 kruidnageltje .
Mespuntje puntje kaneel en foelie
60% alcohol / brandewijn 600 milliliter 5 - 8 dagen macereren .
Met water verdunnen en afstoken .
Bij afstoken lang doorgaan omdat de cacao smaak pas laat komt .
Na destillatie op drinksterkte brengen . per liter zou 200 tot 300 mil suikerstroop van bruine/ rietsuiker naar smaak kunnen toegevoegd.
Ook kun je de cacao bonen deels of allen roosteren .

--------------------

70 gram gekneusde cacao bonen
25 Gram gekneusde koffiebonen .
1 lit alcohol 45 %
Kaneelstokje .
1 Gram nootmuskaat .
Geheel 12 uren maceren op 55 graden

Hierna afstoken op gehele maceraat .

Aanvullen tot 1 liter met water en 180 gram rietsuiker. (E.v.t . 200 ml suikerstroop )

-------------------

Kneus
150 gram cacao bonen
150gram wilde kastanjes .
Rooster deze .
Voeg toe 40 Gr Curaçao schillen .
Percoleer alcohol 90 % 2 liter .
Na percoleten ½ deel distileren
Na distileren voeg je beide delen samen .
Maak een siroop uit kandij suiker .
Breng de alcohol op 42 %
Voeg per liter 300 mil siroop toe .

-----------

Trek 45 gram geroosterde cacaobonen + 15 gram Curaçao schillen in 800 ml Brandewijn voor 21 dagen .
Filter en voeg 200 mil suikerstroop toe .

--------------

Pittig .!
Voor 1 liter
Cacao bonen 78 gram kneuzen en verhitten (licht toasten )
Hazelnoot 30 gram kneuzen .
2 kruid Nagelen
1 gram gemberwortel.
1 gram paradijs zaad .
Lavas kruid max 0.2 gram per liter .
600 mil 60% alcohol / Brandewijn
10- 12 dagen laten trekken .

Aanvullen tot 1 liter en distileren .
Het gehele maceraat gaat in ketel .
Distilleer lang door . De cacao smaak komt pas laat door .

Na distileren
250 mililiter suikersiroop toevoegen .
( Suiker siroop uit rietsuiker .)
15 milliliter glycerine .
Aanvullen met water tot 1 liter

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9979
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Hier volgen alvast 5 likeuren peatsmoke .

Beantwoorden
Berichten: 26
Topic starter
(@peatsmoke)
Eminent Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Super, bedankt! maar helaas heb ik nog geen destilatieketel... 🙁
Ik weet dat ik op het stookforum zit, maar wil het nog even een beetje low-level houden...
Mocht je dus ergens ook nog iets hebben staan met alleen macereren dan zou ik je heel erg dankbaar zijn, anders nodig ik ieder ander graag uit voor een recept met macereren....

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9979
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Er staat een maceraat al bij . "Trek 45 gram geroosterde cacaobonen + 15 gram Curaçao schillen in 800 ml Brandewijn voor 21 dagen .
Filter en voeg 200 mil suikerstroop toe .

 

Waneer je hier gember wortel en paradijs zaad in mee zou trekken krijg je ook een scherpe likeur . alleen zou dan wel advieseren iets minder paradijs zaad .  ( 0,5 gr p liter )

Ik zal nog wat recepten opzoeken en toevoegen . waaronder maceraten .. g

geen punt ik heb nog bergen recepten . 

 

Beantwoorden
Berichten: 26
Topic starter
(@peatsmoke)
Eminent Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Sorry Robbert,

Zou je erkentelijk zijn voor meer recepten!
Ik vergeet soms nogal eens wat door mijn ziekte.

Neem rustig de tijd, ik wacht geduldig!

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9979
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

60 gram cacao bonen , raaster deze licht .
Curaçao schil 40 gram ,
1 kruidnagel , 0,2 gram paradijs zaad , 3 peper korrels .
800 mililiter brandewijn Of vodka 40%
Laat dit 15 dagen trekken .
Daarna filteren .
200 mil suikersiroop toevoegen .

Beantwoorden
McCorner
Berichten: 478
(@mccorner)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

@Robbert: Als je het hebt over suikersiroop, wat is dan de verhouding water-suiker ongeveer?

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9979
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

1kilo suiker oplossen in 0,4 liter water ., ( 1,5 gr citroen zuur gebruiken bij oplossen )

Beantwoorden
Berichten: 26
Topic starter
(@peatsmoke)
Eminent Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Bedankt alweer, ik ga de ingrediënten maar eens bestellen en eens aan de slag.

Beantwoorden
Pagina 1 / 2
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?