Meldingen
Alles wissen

Sap v. concentraat in likeur?


Berichten: 20
 dipz
Topic starter
(@dipz)
Eminent Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Hoi iedereen,

Had overlaatst een flesje perziklikeur vast waar een ingredientenlijst opstond. Op de lijst stonden 2 verschillende soorten "juice from concentrate" op. De likeur zelf is gewoon een neutrale graanalcohol mix maar die sappen van concentraten kan ik niet echt bij? Als je puur vruchtensap in je likeur steekt is hij toch niet meer echt houdbaar lijkt me? Zeker niet aangezien de likeur waarover ik spreek maar 20% heeft. Gebruiken ze dan conserveermiddelen of zie ik het verkeerd? En hoe zit het dan met vlokken en dergelijke?

Beantwoorden
9 reacties
Thijs
Berichten: 87
(@bruinekarper)
Trusted Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Hoi dipz,

Waarschijnlijk is het sap eerst gepasteuriseerd of gesteriliseerd.

Waarna er mogelijk nog E300 (ascorbinezuur) is toegevoegd (tegen oxidatie). 

Ook de 20% alcohol dient als conserveermiddel. 

Daarnaast is het niet verplicht om de ingrediënten declaratie te vermelden op de fles omdat het desbetreffende drank boven de 15% alcohol wet valt. Wanneer een drank onder de 15% alcohol bevat, is de fabrikant verplicht volgens de EU de ingrediënten te vermelden. 

Groeten 

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

20%kun je wel een tijdje bewaren.het is inderdaad zo dat ze spul in gooien zodat het goed blijft en het fruit niet naar de bodem zakt.als je hem 40-45% maakt en tegen de tijd dat je hem wil drinken verdunt?40 %en hoger kun je lang bewaren.gr.?Chris.V.

Beantwoorden
Berichten: 20
 dipz
Topic starter
(@dipz)
Eminent Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

citric acid, ascorbic acid (vitamin c) en sodium citrate staan inderdaad ook op de lijst. Worden deze stoffen naast conserveermiddel ook gebruikt als smaakmakers?

Ik probeer dit likeurtje zo goed mogelijk na te maken. Is een soort van weddenschap met iemand die helemaal verzot is van de desbetreffende likeur. Ik persoonlijk vond hem niet zo speciaal.. en na een kleine discussie werd ik uitgedaagd om hem na- of beter te maken 🙂

Ik heb onlangs druivenconcentraat in combinatie met enkele essences gebruikt. Het resultaat was goed maar onlangs zag ik een dekseltje waar een klein bodempje van de likeur was in blijven staan.. na 3 dagen zat die onder de schimmel.

 

Beantwoorden
Berichten: 463
 Mick
(@mick)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Was dit gebeurt terwijl het dekseltje los lag of was de fles hiermee afgesloten?
Als het dekseltje los lag kan de alcohol verdampt zijn en daarmee de beschermende werking.

Misschien een optie: Mengen op hoge concentratie en even laten staan zodat eventuele schimmels etc het loodje leggen en dan verdunnen voor gebruik.

Beantwoorden
Berichten: 20
 dipz
Topic starter
(@dipz)
Eminent Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

het deksel lag gewoon los.. er kon dus wel verse lucht aan. Even macereren op hoge concentratie lijkt me misschien ook wel een optie

Beantwoorden
Berichten: 20
 dipz
Topic starter
(@dipz)
Eminent Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

iemand ervaring met ascorbine zuren en andere conserveermiddelen, vooral verhoudingsgewijs dan?

 

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Ik neem aan dat je zelf stookt zodat je de rotzooi uit de winkel niet hoeft te drinken,en nu wil je er zelf conserveermiddelen in gooien en weet ik wat voor spul,dadelijk krijg je van je eigen drank hoofdpijn.☠️☠️☠️☠️?gr.?Chris.V.

 

Beantwoorden
Berichten: 20
 dipz
Topic starter
(@dipz)
Eminent Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik stook inderdaad zelf maar dit geval is anders. Normaalgezien drink ik men stook zuiver, met uitzondering van wat suiker toevoeging afhankelijk van wat gestookt is. Wanneer men mash aan het gisten is, experimenteer ik tussentijds met aroma's en dergelijke.

In dit brouwsel ben ik bezig met natuurlijke/bederfbare producten, iets waar ik geen ervaring mee heb. Ik dacht uit voorzorg misschien terug te vallen op conserveermiddelen?

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Experimenteren is prima,maar vaak kun je drank best goed bewaren met natuurlijke producten.peren kersen etc.gewoon het alc.percentage wat hoger bv 25-30 % doe ik ook.blijft makkelijk 2jr.of langer goed.gr.?Chris.V.

 

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?