Kijk, daar kan ik wat mee...
Nu misschien een hele domme vraag, maar moet dat rode dopje van het waterslot en nu op of af tijdens het gisten ??
Volgens alcotec is het maximum 9 kilo. Dat zou een stookwijn van 21% moeten opleveren.
Als er lucht doorheen kan, dus gaatjes inzitten, dan moet hij er op.
Β
Ja klopt dat alcotec dat zegt maar zelf iemand met weinig smaak ontwikkeling proeft wat voor bagger je krijgt .
En dat soort gisten zijn nou de rede dat men over nacorrectie begint met actief kool en dergelijke .
Dubbel werk van hebben .
Vervelend is dat de hobbyist denken nu dat het zo hoort .
Goede alcohol voor zuip feestje en alcoholisten .
Er zitten geen gaatjes in. Moet ik die gaatjes erin prikken of het hele dopje eraf laten ??
Als goed is ventileert het langs de rand van het dopje .
Gaatjes prikken hoeft niet .
Ik streef altijd naar een stookwijn van 10 a 12%, professionele stokerijen nemen soms genoegen met 8%. Ze nemen genoegen met minder maar met een hogere kwaliteit(die ze dan voor meer verkopen).Β
Met een goede kolom heb je de bagger niet. Maar met een alambiek lukt het niet goed.
Rode dopje er op , anders verdampt je water bij deze temperaturen (20Β°C-25Β°C) verschrikkelijk snel. blaas er maar eens van onder door, en je zal merken dat hij niet afsluit.
Niet alles krijg je met een kolom weg acetaten kun je slecht scheiden !
Zelfs op 96% met super kolom zit je dan fout !
Bijsmaak en percentage zuren zijn dan gewoon aanwezig !
Mensen denken dat alles met een kolom op te lossen is ..
Denk fout !
Kijk eerst naar wat je wil scheiden !
Sommige dingen kun je zelfs in een oude snelkook pan perfect krijgen .
Beetje vaardigheid en voor al een goed basis product .
Een goed basis product geeft een schoon resultaat zelfs met een alambiek waarme je op 92 % max komt .
Dan is alcohol en water .
Er goede alcohol is niet alleen afhankelijk van een kolom
Basis product is het fundament !
De ketel en kolom een gereedschap
En vaardigheid bepalend
In feite heb je een waterslotje bij een turbo gist eigenlijk niet nodig maar het dopje is eigenlijk om ervoor te zorgen dat er geen vuildeeltjes in het water van de slotjes kan vallen. Je kunt ze net zo goed niet er op doen.
Wat wel handig is als je de zure stank in huis van dat gistvatΒ zat bent een waterslang bovenin je slotje steken en die door een raampje op een kier naar buiten laten lopen. Co2 zakt naar de bodem en je bent van de stank-lucht verlost.
Of je turbosetting blaast zo hard dat je in no time geen water meer in je slotje hebt zitten. Wel of geen dopje. Je kunt ook een natte theedoek over je ton heen knopen, zelfde effect. Wel dan steeds de doek vochtig houden. Is een slotje met of zonder dopje toch net even eleganter.
Nou, hij staat er. Nu kijken hoe lang het duurt voor hij gaat pruttelen ?...
Met dit weer, binnen een uur vaak al. Overigens zegt het bubbelen niet alles. Vaak is na dag 5 de na-gisting nog in volle gang dus gun het de tijd(7dgn), niet roeren en have fun in the meanwhile π
Β
En zet de emmer ergens op dan blijft de temperatuur in de emmer overal gelijk. De vloer is altijd kouder.