Op deze manier heb ik meerdere malen een heerlijke chartreuse weten te maken .
Het is van belang bij deze delicate drank om nauwkeurig te werken .
Chartreuse :
5 gr alpenbijvoet
5 gram angelicawortel
2,5 gram angelicazaad
5 gram anijszaad
5 gram arnicabloemen
2,5 gram bisamzaad
5 gram cirtoenmelisse
schil van 5 citroen [vers ]
2,5 gram ivakruid
10 gram kalmoes
kaneel 3 a 4 pijpjes
10 gram kardamom
1,5 gram kruidnagel
10 gram kruizemunt
10 gram pepermunt
1 gram saffraan
2,5 gram salie
1,5 gram selderijzaad
5 gram tijm .
10 gram kamillebloemen [ vers )
2,5 liter alcohol 85%
trek de kruiden 5 dagen op de alcohol zeef dan door kaasdoek .
neem ½ liter van de maceraat apart !
De rest ( 2 liter) vermengen met water tot onder 50% en in stookketel gieten
De gebruikte kruiden voor meceraat in kaasdoek , korf / kruidenbol in ketel
plaatsen en zo distilleren .
na distilleren het apart gehouden maceraat toevoegen aan de alcohol / chartreuse .
Voeg nu per ½ liter 300gram suiker siroop toe en vul aan met gedistilleertwater .of chaufontaine
Laat de chartreuse ten minste 12 weken rijpen .
Voor bij kleuring kunt u safraan of brandnetel toevoegen en na enige dagen weer onttrekken aan de drank
zo nodig klaren met eiwit of vislijm .
tip . neem borrel glas bij voorloop . proef en ruik welk deel je weggooit voor beste smaak . let ook op wanneer je stopt met het distillaat en overgaat op naloop .
Hoi Robbert, ik ga de kruiden verzamelen en ga proberen er een lekker drankje van te maken?
Een 2e Chartreuse recept .
Voor chartreuse 5 liter .
2,5 liter alcohol 80 % ( brandewijn uit duivenwijn )
Koriander 150 gram.
Citroen Melissa 50 gr.
Angelica 10 gr
Hysop 20 gr
Alsum 4 gr
Tijm 4 gr
Quinine 2 gr
Vanille 5 gr
Kardemom 5 gr
Muskaatbloem 5 gr
Kruidnagel 12 st
Noodmuskaat 5 gr
Anijszaad 2,5 gr
Lavendel 5 gr
Munt 14 gr
Saffraan 2 gr
Populieren knoppen 5 gr
Alpenbijvoet 5 gr
Arnicabloem 5 gr
Bisamzaad 3 gr
Kamille bloem 12 gr
Kaneel 15 gr
Kruizemunt. 12 gr
Salie 3 gr
Selderei zaad 2 gr
Citroen schil van 5 citroenen .
Iva kruid 3 gr
Kalmoes 10 gr
Zilverster ( edelweiss )3 gr
De kruiden in vijzel fijn maken en 5 dagen trekken in de alcohol..
filter de drank .
Neem ⅕ deel apart .
De rest (⅘) :gaat in ketel met toevoegen van water tegen het droogkoken.
de uitgefilterde kruiden gaat in mand in hoed of secondair ( vat ) kruiden box .
Na destilleren de beide delen samen voegen .
Daarbij 2 liter brandewijn van 40 % toevoegen.
Hierna
500 ml alpen honing toevoegen ..
Hoi Robbert, als ik alle kruiden heb verzameld ga ik het ook proberen te maken.
Ben nu op vakantie en heb 2 grote vaten met druiven staan te fermenteren die ik mooi kan gebruiken.
Bedankt voor de recepten . Groet, @ndré??
Interessante recepten Robbert. Vraagje, koriander het blad of korianderzaad? en bij de citroenmelisse en tijm vers of gedroogd?
En dan nog een laatste vraag; Heb je een suggestie waar ik de nodige ingredienten kan bestellen?
Alvast bedankt voor je antwoord.
Grtz,
Bas
Korianderzaad en vers is natuurlijk is verse tijm en citroen melisse het beste om te gebruiken .
Om te bestellen kun je het meeste wel vinden bij pit en pit .
op de markt in Beverwijk kun je ook voor de meeste producten terecht die pit en pit niet hebben .
okay thanks Robbert. Gaan we even zoeken.
waar kan met de alpenbijvoet krijgen?
Hier vind je een toppertje:
<a title="Chartreuse 1964" href=" Verwijderde link " target="_blank" rel="noopener"> Verwijderde link