Meldingen
Alles wissen

Dunder of overblijfsel van de rietsuiker melasse stroop..

Pagina 2 / 6

Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Dat gaat je niet redden. Ik had ook zo'n  experimentje gedaan met buiten vergisten en een handdoek. En had deze - lui als ik ben - toch te lang buiten laten staan. Het krioelde van de maden. Daarom geloof ik niks van een dunderpit. Het is totale gorigheid. Of noem het marketing. Is het zelfde. 

Beantwoorden
Berichten: 772
(@johndoe)
Prominent Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Dat mag in muck maar niet in dunder. Het is geen marketing, het word echt zo gedaan

 

Artikel onder mss eens lezen 😉

Beantwoorden
dumo
Berichten: 1210
 dumo
(@dumo)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

we gaan het proberen, ik lees toch goed je zij vergisten, dat is allemaal vers, dunder is wel verhit en er is al redelijk wat uit gestookt, 'k zal het laten weten als het zover is of er leven in komt.

grts.

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Het is geen marketing, het word echt zo gedaan

Welke merken, de onderkant of de bovenkant van de markt?  Het lijkt me gewoon ranzigheid die wordt goedgepraat. Ik geloof er geen barst van dat dit bewust wordt gedaan. Ben je wel eens in de tropen geweest? Wat denk je wat suiker en water aantrekken bij 35 graden. 

Beantwoorden
Berichten: 772
(@johndoe)
Prominent Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Welke merken, de onderkant of de bovenkant van de markt?  Het lijkt me gewoon ranzigheid die wordt goedgepraat. Ik geloof er geen barst van dat dit bewust wordt gedaan. Ben je wel eens in de tropen geweest? Wat denk je wat suiker en water aantrekken bij 35 graden. 

Dit is de rum van het estate dat ze bezoeken, al zeker geen bacardi segment.

 

Dunder zelf ligt niet te stinken en schimmels te kweken, enkel muck doet dat. Dat word in kleine hoeveelheden toegevoegd. Lees het artikel als je meer te weten wil komen

Beantwoorden
Berichten: 772
(@johndoe)
Prominent Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

we gaan het proberen, ik lees toch goed je zij vergisten, dat is allemaal vers, dunder is wel verhit en er is al redelijk wat uit gestookt, 'k zal het laten weten als het zover is of er leven in komt.

grts.

 Dunder is backset (hetgeen in je ketel overblijft na de een striprun)

Dat word direct bij de volgende batch gebruikt, dit bevat dode gistcellen, lager pH alles waar de volgende vergisting van houd.

Muck is ook backset maar laten "rijpen" schimmels op kweken etc, als ik het goed heb word dit pas na fermentatie toegevoegd, ik denk zelf best na de strip run voor de spiritrun dus. Dit produceert heel complexe volle smaken zoals je goeie rum kent

Beantwoorden
Berichten: 772
(@johndoe)
Prominent Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Although it may take several read-throughs, the information it reveals is quite fascinating. While we typically think of rum as made entirely from fermented molasses and yeast, here we learn that Jamaican rum is quite a different beast altogether (percentages are rounded):

  • 30% molasses skimmings
  • 40% stillage from prior runs
  • 10% acetic acid (cane vinegar)
  • 10% molasses
  • 10% muck (aka “flavor”)

In addition, we have some insight into exactly what makes up the muck:

  • Semi-solid materials settled at the bottom of the wash, pre-distillation.
  • Semi-solid materials at the bottom of the dunder, i.e. the wash after it’s distilled.
  • Cane trash–the field residue remaining after harvesting the cane stalk.
  • Lees – In the context of this document, lees is the residue at the bottom of the still retorts.

https://translate.google.com/?hl=nl  <-- als je een vertaling nodig hebt

Beantwoorden
Berichten: 772
(@johndoe)
Prominent Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Blijkbaar ook bij fermentatie word muck toegevoegd, zie hieronder

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik blijf het een ranzig verhaal vinden. In ieder geval gooi ik de melasse die ik heb gebruikt weg.

 

Ik doe het zo, ik haal uit een vergistingston 10 liter en bij de overige 15 gooi ik weer suiker en dat vergist dan lekker verder. De 10 liter die ik heb gestookt flikker ik weg. Het beste is toch wel vanaf. 

Beantwoorden
Berichten: 772
(@johndoe)
Prominent Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

 Dunder is backset (hetgeen in je ketel overblijft na de een striprun)

Dat word direct bij de volgende batch gebruikt, dit bevat dode gistcellen, lager pH alles waar de volgende vergisting van houd.

Bij whiskey/bourbon noemt dit sourmash, ik pas dit toe op mais whiskey en er is niets vies aan hoor. Geeft een vollere, complexe smaak

Die 15liter die je laat zitten noemt men sloppin' back, als je dit lange tijd doet muteert de gist en ga je een andere smaak krijgen. Beter of slechter is smaak, wat voor iedereen anders is

 

Beantwoorden
Berichten: 669
(@pinodestoker)
Honorable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Als je het niet probeer weet je het niet maar de rum was wel in de smaak gevallen bij de gene die het geproefd hadden op de bbq. Maar de volgende keer doe ik er geen stukje karbonade klinkt inderdaad goor  maar met meer fruit.

Beantwoorden
dumo
Berichten: 1210
 dumo
(@dumo)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Doe jij uwe dunderput bij de tweede stook, of bij de te vergisten melasse, want ik lees in deze topic en in den andere topic van den dunder dat er zijn die de dunderput bij het te vergisten melasse doen, ik kan niet goed meer volgen, als ik moest kiezen dan zou ik het bij den tweede stook doen, want je kunt altijd een verkeerde gisting krijgen.

grts.

Beantwoorden
Berichten: 669
(@pinodestoker)
Honorable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Wat uit de donderput komt nooit in je gistvat gooien maar toevoegen aan je gestripte rum incl the hed en tail en terug gebracht naar 35% die je vervolgens ga stoken voor de tweede keer 

Beantwoorden
Berichten: 3546
(@nimrax)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik kon het niet laten om te pranken... have fun!

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Hahaha

Beantwoorden
Pagina 2 / 6
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?