Meldingen
Alles wissen

Recept...theorie....

Pagina 1 / 5

Berichten: 357
Topic starter
(@doublebarreltwo)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

(Geinspireerd) Door het befaamde Birdwatchers recept,zoals gepubliceerd door Birdwatcher op het Home Distiller forum naar het origineel van John Stone en de vele variaties welke uitstekend geschikt is als basis voor neutrale vodka,heb ik een beetje zitten denken aan een (net zo makkelijk en  redelijk goedkoop,met jaar rond en overal verkrijgbare ingrediënten.) recept als BW, maar dan om smaak te stoken...

Gegeven voor een fermentatie van een stookwijn hebben we nodig ; vloeistof,vergistbare suikers,gist,mineralen,voeding en vitamines voor de gist.

Bij de aangeklede BW recepten gaat men dan uit van suiker,TP(TomatenPuree),citroenzuur in de vorm van sap of poeder,Epsom zout(Magnesium sulfaat aka Bitterzout),gekookte zilvervlies rijst,en multivitamine tabletten.(BW versie Paul1453,HD forum)

Ik ga echter voor een basis recept..dus zelfde hoeveelheden als BW original recept. zie calculator !!

Mijn idee om een betaalbare "tasty"mash te creëren is de navolgende.

100% van het gewicht in suiker is ruwe rietsuiker....... alternatief;combo van 'smaak' suikers ?

Dezelfde hoeveelheid Epsom zout.

Dezelfde hoeveelheid citroenzuur.

De TP vervangen door een hoeveelheid gepureerde bananen die dezelfde calorische waarde heeft als de gebruikte hoeveelheid TP, ...Hiervoor zal ik een berekening moeten maken met de gegevens zoals ze worden opgegeven door het voedingscentrum..

Dezelfde hoeveelheid gist.  

Dit is dan mijn basis "tasty" stookwijn..

De gebruikte gist is gedroogde bakkersgist...

Let op heren dit recept is vooralsnog een theorie...,gekookte rijst en multivitamine zijn eventuele extra's..

Zou het leuk vinden als iemand zijn visie op dit idee wil geven.

grts DB.

 

Beantwoorden
70 reacties
Berichten: 772
(@johndoe)
Prominent Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Zou perfect moeten werken, dit is ook variatie op het BW recept dat gebruikt maak van All Bran. Er staat ook een onderin de lijst met cornflakes

En de ruwe rietsuiker gaat extra smaak toevoegen, dus komt goed

Beantwoorden
Berichten: 357
Topic starter
(@doublebarreltwo)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Heb  drie emmers van 30ltr en ideën voor wel 100....:)

 

Beantwoorden
Berichten: 120
(@quirijn)
Estimable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik vind dit beslist een originele en oprechte gedachte DoubleBarrel.

Maar als ik het recept eens lees dan bekruipt mij een vraag. Welk eindresultaat heeft u eigenlijk in gedachten ? Waar moet het naar smaken ?

 

Het zal geen pisang ambon worden. Het drankje wat wij onder die naam kennen heeft net zoveel geur-, kleur-, en smaakstoffen als dat er alcohol inzit. Reden waarom je er zo'n enorme kater aan over houdt als je er meer als 2 borreltjes van drinkt 😉

 

Maar :

wat moet het wel worden ?

 

Ik herken me zowiezo niet in uw beschrijving van het birdwatchers recept. U noemt onder andere :

  • Epsom zout
  • gekookte zilvervlies rijst
  • multivitamine tabletten  

Wat u hier allemaal mee wilt is mij duister.

 

Birdwatchers is het recept wat ik vaak (tot zeer vaak) gemaakt heb. Bij mij gaat er alleen water, kristalsuiker, citroensap, tomatenpuree, en droge bakkersgist in. Niets meer.

 

Omrekenformule voor de vuist weg :

15 liter wash + 3 Kg suiker +(een beetje geduld ==> la-ten kla-ren, lang-zaam sto-ken) = 3 liter vodka 40%.

+ voor & na loop,

die bewaar ik altijd. Ik maak nooit cuts in de eerste stook.

Tweede stook gaan alle voor & na-lopen van de vorige keer erbij.

Dat zorgt ervoor dat de overgang tussen voorloop - hart - naloop zeer duidelijk en vrij abrupt is. Die voorloop die meurt ondertussen, naar verfverdunner of iets dergelijks.

 

Wat u dus met die overige drie ingrediënten wilt is mij duister.

[ironieteken aan] Miischien is een vleermuisvleugeltje of een paar spinnepoten erbij wel goed voor een automagisch resultaat. [/ironie]

 

Die geprakte banaan zal ik echter onthouden.

Ik zal eens een birdwatchers maken op mijn c.q. uw manier,

met rietsuiker (€0,59 per pond tegen kristalsuiker € 0,89 per 3 pond) en in plaats van 2 blikjes tomatenpuree (€ 0,32) er eens wat banaan aan toevoegen. Die banaan ga ik echter niet prakken maar pureren, ik werk vanouds ook met tomatenpuree.

 

En dan eenmaal heel zachtjes stoken.

Ik ben er best wel benieuwd naar.

 

Wat verwacht u er zelf van ?

 

Vriendelijke groet,

Quirijn  

 

 

 

Beantwoorden
Berichten: 357
Topic starter
(@doublebarreltwo)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Aan Quirijn..

Wat ik zoek is wel een product waar al na 1x stoken smaak zit...Daarom gebruik van ruwe rietsuiker en banaan.. welke smaak ?,een lekkere.

Het is gewoon een probeersel,een hersenspinsel omgezet in een theorie na het lezen van aantal pagina's topic Birdwatcher recept op HD forum,waar gewoon gesleuteld en veranderd wordt aan een beproefd en werkend recept.

Als ik neutraal wil stoken zal ik gewoon het BW recept nemen natuurlijk.

Zelf heb ik nu een fermentatie aan de gang van 2 verschillende rietsuikers en palmsuiker,waaraan ik later banaan en bakkersgist  heb toegevoegd omdat de rum gist ver over datum was en niet werkte.... Wat ik daarvan verwacht ? eigenlijk niets want het is een mislukte 'cheaters'rum (dat wil zeggen geen melasse ),wat ik hoop iets verrassend lekkers...

Wat je zegt over BW recept klopt voor het origineel, maar ik verwijs naar een versie van een Home Distiller forum lid zoals hij dat in de topic BW recept aldaar heeft gepost...

Epsom zout zou het gist stimuleren (het staat overigens in het originele BW recept),in de gekookte zilvervliesriist extra voeding voor de gist (die man van dit recept heeft iets met rijst komt uit zuid-korea) ,in de vitamine tabletten vooral B vitamines en sporen elementen die net als bij mensen als voedings supplement dienen..(komt meerdere malen voor in stookrecepten op o.a. Home Distillers.)

Het originele BW recept heeft mensen ertoe gebracht om te spelen met de hoeveelheden en enkele toevoegingen...En het proberen van varianten met betrekking tot de ingrediënten (all Bran,cornflakes) wat dit  recept eigenlijk ook is.

Mijn recept is geïnspireerd door de diverse variaties van BW recept ... ik zoek een makkelijk recept voor een smaakvolle stookwijn op basis van bakkersgist zonder puur en alleen een fruit vergisting te nemen ...natuurlijk komen straks ook andere vruchten onder de loep...maar moet ergens beginnen..

Daar ik al menigmaal de banaan voorbij heb zien komen (op diverse fora) als toevoeging aan een vergisting die moeizaam ging heb ik dit beproefde ingrediënt nu als basis genomen... een banaan is gewoon lekker.Rietsuiker omdat het anders smakend is dan geraffineerde bietsuiker ik hoop uit die combinatie lekkere smaak'tonen' te krijgen in mijn destillaat.

Het doel van de hele exercitie is een aangename borrel na 1x stoken...

 Weg met de giftige voorloop, dan alles in een container opvangen zonder cuts maar door continu alc percentage gehalte te testen stoppen als het geheel 40% ABV bereikt. En dan gewoon proeven...

Of gewoon de manier van cuts nemen...en daarna blenden..... Dat is het leuke aan de hobby...

Een striprun en daarna 2e run met cuts gaat bij dit experiment het  doel al voorbij..

Het waarom is gewoon omdat het kan,niet geschoten altijd mis,ben nu eenmaal eigenwijs...

...Vele wegen leiden naar Rome(=een lekkere borrel),hoop dat dit een korte route is of ertoe kan leiden.

 

 

Grts DB

 

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Multivitamine tabletten,? Ik wil nniets anders in mijn borrel dan fruit gist beetje suiker.geen pakjes blikjes of wat dan ook,gr.?Chris.V

 

Beantwoorden
Berichten: 357
Topic starter
(@doublebarreltwo)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Chris is ook maar een optie  hahaha,

Vooralsnog is het banaan ,rietsuiker(of combo palm/rietsuiker),bakkersgist, beetje bitter zout en citroenzuur.

verhoudingen zoveel mogelijk gelijk met BW recept...

Dan lekker langzaam stoken (potstill) en hopen dat de smaaktonen zich laten proeven in het destillaat.

grt DB

 

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Goed zo zo min mogenlijk troep gebruiken zo krijg je ook geen hoofdpijn,ik zeg altijd je bent wat je eet en drinkt.gr.?Chris.V.ps.ik hoop dat hij lekker word.?

 

Beantwoorden
Berichten: 357
Topic starter
(@doublebarreltwo)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Nou Chris ik ook..

Hij staat nu op het gemak rustig te bezinken/klaren,hevel hem morgen nog 1x over door kaasdoek als  filter en dan eerst 3,5 liter door de smartstill. Denk dat ik morgenavond laat kan proeven.

Momenteel druk op mijn locatie dus de nieuwe 30ltr gas ketel gaat ff verhuizen..

Heb overigens de mash geproefd,verrassende fruitige smaak zonder echt zoet,meer als een frisse jonge witte wijn en zo ruikt het ook,al ziet het er eerder uit als thee met een druppel melk...dat dan weer wel.

Heb hier alleen een alcohol meter,helaas geen S.G.

Laat wel weten wat het is geworden...

Grt DB.

 

Beantwoorden
Berichten: 357
Topic starter
(@doublebarreltwo)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Kon me niet tot geduld dwingen... heb de mislukte 'cheaters' rum fermentatie die ik had gereanimeerd met banaan en bakkersgist,door de smartStill gedaan... striprun van 3ltr, foreshots ,voorloop=vergif afgenomen daarna 600ml strip,gestopt en alcohol gemeten,zit op 60%....... smaak is niet veel,ruikt naar gistcrematorium=alsof aardappelen in de kookpan zijn aangebrand....laat het nu eerst even luchten,morgen beetje terugbrengen naar 40%,betekent wel dat de stookwijn(die wel goed ruikt en smaakt maar er als thee met een druppel melk uitziet) toch aardig percentage heeft.

Ga de rest er ook doorheen jagen en dan alle strip bij elkaar en dan maar weer een keer een run met cuts maken...

Morgen in Barendrecht even wat meters en maatglas ophalen bij JoJolie,die stoppen met de wijn en brouw materialen.

Vinometer erbij kijken wat die gaat roepen..

Dan kan ik tenminste het vergisting proces een beetje monitoren.. Ben dat natte vinger werk beetje zat..

Ga een Rietsuiker/Banaan vergisting doen,met verse bakkersgist ciroensap en beetje bitterzout...alles meten en opschrijven.Start Vrijdag 14/7

Ga toch op zoek naar een smaakvol borreltje banaan na 1x stoken..

 

grts DB

 

 

Beantwoorden
Berichten: 772
(@johndoe)
Prominent Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Stookwijn geklaard? Als je een sterke gist smaak hebt lijkt het me dat er nog veel gist zweeft in de stookwijn.

Beantwoorden
Berichten: 357
Topic starter
(@doublebarreltwo)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

G dit Ga dat.....mmmm mag wel weer wat aan mijn opstel vaardigheid doen....sorry mensen ,komt goed oefening baart ook daarin kunst.

 

Beantwoorden
Berichten: 357
Topic starter
(@doublebarreltwo)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Geen klaringsmiddel gebruikt,staat al paar dagen te bezinken,reeds twee maal overgeheveld.,Wat er nu nog staat van de stookwijn laat ik nog wel even staan..

Dat er doorheen jagen kan ook zaterdag,zolang het maar SmartStill gebeurt,nu erg druk op de camping... dus de grote ketel gaat even logeren en dan stook ik de vergisting die vrijdag start op een andere locatie,als die klaar is om gedaan te worden.

Maar dat van die gist neem ik zomaar aan JohnDoe,pakje Coobra rum gist wat  de eerste dagen niks deed,daarna banaan en 28 gram droge bakkersgist erin...flink lopen roeren aantal dagen... ziet er ook niet helder uit.. maar zoals gezegd ik was ongeduldig.

Daarom ga ik vrijdag van start met de rietsuiker/banaan en een normale hoeveelheid verse bakkersgist. Ga er van uit dat dat helemaal in orde komt. grt DB

Beantwoorden
Berichten: 772
(@johndoe)
Prominent Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Klaren kan ook over tijd 😉 Wees zeker dat alle suikers opgebruikt zijn(met hydrometer) dan hevel je, wat blokken ijs erbij en het gist zakt wat sneller. Maar tegen zaterdag zal het ook wel goed geklaard zijn

Succes!

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

John, hevelen met blokken ijs erbij, kun je uitleggen hoe je dit doet?

 

Beantwoorden
Pagina 1 / 5
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?