Komende van 1.060 meen ik me te herinneren. Zal niet heel veel minder zijn maar toch wel iets.
Ja na wat gespeel op de site zou ik rond de 5,50% procent alcohol zitten.
Ik moet me dit toch eens gaan uitzoeken maar het lijkt een gevalletje van metrisch en imperiaal systeem. Ik wil bijna een petitie starten om alles te standaardiseren.
Net toch nog eens gekeken in het vat, schuim is bijna weg. Om de 1 a 2 minuten komt nog een luchtbel door het waterslot.
Tegen beter weten in nog eens de refracometer gebruikt, bleef op 1020 net als twee dagen geleden. Zal zondag m'n oude Vinometer oppikken.
Nu er kans toe was ook een paar druppeltjes geproeft, rooksmaak zeker aanwezig, misschien iets minder dan gedacht / verwacht. Alcohol lijkt erin te zitten maar door de rooksmaak moeilijk te bepalen.
Aangezien Zondag ik toch een van de twee reisgenoten naar Schotland zie, neem ik wat mee zodat hij ook eens kan vergelijken.
Met een start SG van 1060 kan ik rekenen op een eindpercentage van 6,5% ongeveer? Dan kan de meting Zondag wat meer uitsluitsel geven wellicht over hoe ver de vergisting is.
Vergisting is nog steeds gaande. Je mag zeker rekenen op 6,5% alcohol nu/straks. De meting met de refractometer wijkt dus af van wat het werkelijk is.
Testje met aansteker,simpel maar werkt.zo test ik altijd.blijft vlam mooi branden zonder dat ze uitgaat of flakkerd,vergisting klaar.flakkerd of gaat uit wachten.
heb je ook jodium test gedaan na maischen ?
Wanneer er nog zetmeel is zal SG ook niet geheel zakken
Allen dank voor de antwoorden.
Ik zal morgen met de Vinometer kijken wat die aangeeft (vandaag voel ik me niet zo sterk na een avondje bier en wijn), ik zal ook met de aansteker erin gaan.
Ik heb geen jodium test gedaan, aan het einde van het maischen was ik eigenlijk alleen maar aan het vloeken en heb het zo snel mogelijk overgeheveld naar het vergistingsvat.
Nog een speciale eis voor welk soort jodium ik moet hebben?
Gewoon zoiets; https://www.kruidvat.nl/kruidvat-povidonjood-oplossing/p/2718619?country=NL ?
De jodium van Kruidvat zou kunnen .
Als het maar jodium is .
An anders de amos Jodium bij welkoop halen .
Kost hetzelfde alleen je heb dan geconcentreerde jodium en 200 ml.
Duidelijk, na het stoken van de "Whisky" gaan we met hetzelfde recept nog eens doen om dan de geleerde lessen toe te passen.
Aansteker ging uit, er is dus nog activiteit. De vinometer geeft ongeveer 6,2% aan. Beginnen richting het einde te komen. De temperatuur binnen is wat aan de hogere kant met 25 a 28°C, dit lijkt de vergisting wat te vertragen maar legt het gelukkig niet stil.
E.e.a. is in de nagistingsfase gekomen en dan gaat het allemaal wat trager. Iets hogere temperaturen aan het einde van de vergisting zijn geen probleem, vaak wordt juist op het einde de temperatuur wat opgevoerd. Zo krijgt het gist de kans om wat "rommel" op te ruimen.
Dat is goed om te horen, net een beetje afgetapt om te laten proeven. Ruikt heerlijk rokerig in het flesje. Ik blijf erbij Erik, geweldig spul.
Dank je 😉
Goed uit laten gisten en laten klaren. Wanneer je de gelegenheid ervoor hebt lekker koel wegzetten om te klaren.
Waterslot eraf en in de koelkast zetten? Heb toch twee koelkastjes en kan best eentje leegmaken.
Als het kan waterslot erop laten. De CO2 geeft een beschermende deken over je mash. Is de ruimte te laag wellicht waterslot vervangen door een slangetje en een blow-off maken. Of je kunt er wat aluminiumfolie overheen doen.