Na al het gevloek van afgelopen dagen, stemt dit me wel vrolijk!
Dat ziet er goed uit!
Had je misschien problemen met het spoelen door de gebruikte hoeveelheid rogge?
Ja ik maak gin. 7.2 kg roggemeel sloot alles af bij een kookzak of kaasdoek. Dus was een gemartel! Volgende keer groter maas filter.
Roggemeel.... dat is inderdaad een lastige om te filteren. Roggemout is al een moeilijke mout net als haver en tarwe. Ze bevatten geen kafjes die je nodig hebt bij het filteren. Wanneer je grote hoeveelheden gebruikt kun je het beste rijsthulzen toevoegen. Rijsthulzen zijn gestoomd en bevatten geen stoffen die ze nog af kunnen geven. De smaak van je maisch wordt dus niet door beïnvloed. Maar ik durf niet te zeggen of ze ook werken bij meel.
Goede tip. Zal het eens proberen! Volgende keer vergist ik het zo en wacht ik wel tot alles op de bodem ligt.
Hoe stel je het vermogen uberhaupt in op de controller? Ik heb tot nu toe alleen maar de temperatuur ingesteld.
6 seconden de heatknop ingedrukt houden. Ga dit wel gebruiken hoor, dit werkt zoveel fijner dan op thermostaat. Een afslaand element op de ingestelde tempertuur is geen doen.
Gisteren aan het brouwen geweest, hulp gekregen van pap die dit ook leuk vindt (behalve het proeven, drinkt al een tijdje niks meer). IJdele Hoop alledrie wel lekker ruiken maar niet zoals hij Whisky herinnerde, was niet scherp genoeg op de reuk. Beetje Ardbeg laten ruiken en die vond ie ook niet scherp. Wel de bourbon die hier nog als witte hond staat, zit een toets van aceton of spiritus achtige in die duidelijk naar voren komt.
Eerste Whisky (Bourbon daargelaten) recept zonder turfmout, het chocolade mout heeft niet genoeg gedaan om de pH te verlagen dus we hadden wat calciumsulfaat nodig, maar blijf het een leuk moutje vinden.
Kleurt ook goed donker zo, beetje Limburgse Appelstroop idee;
De geur tijdens het maischen was van aardse tonen, geroosterde noten en iets houtachtigs. Heerlijk als huisparfum.
Uiteindelijk 20 liter met een SG van 1.060 dus prima, eigen gist was ook weer aan het bubbelen nadat die 's ochtends uit de koelkast was gehaald;
Vlak voor het toevoegen nog eens zuurstof erin geklopt zodat die lekker aan het bubbelen was voordat die aan de wort werd toegevoegd. Rond 17.00 gistermiddag de brouwsessie afgerond en toen wachten. Waterslot bleef akelig stil, vroeg me tussentijds af of de gist wel genoeg actief was om toe te voegen. Het heeft even geduurd maar de gist is nu merkbaar op gang aan het komen, rond 12.00 vandaag zag het zo uit;
Natuurlijk met de stookcoach overleg gehad en we zitten nog in de aerobe fase, de reden dat ik het hier noem is voor degene die overweegt de eigen gist te maken en te gebruiken. De opstart duurt langer dan met een poedergist, niks mis mee maar wel handig om even te weten.
Het ruikt naar zuurdesem en geroosterde noten, zeer aangename geur nu.
Net ook even bij vrienden langsgeweest om een van de vier lageringen op te pikken, rechtstreeks uit de boom hebben we de walnoten geplukt. Schoongespoeld, geborsteld, gedroogd en wat lieve beloftes van alcohol toegefluisterd;
Ook weer een nieuwe batch gist ingezet, deze gaat even duren zodat we wat speling voor de volgende keer brouwen met hetzelfde recept.
Goede tip Jan, merci!
Bij mijn stookwijn met alleen suiker duurde het 2 dagen voor dat er leven zichtbaar was. Bij de pruimen heb ik gist toegevoegd, en niet meer naar om gekeken(komt wel goed). Maar bij de rum ging het na een uur al borrelen(staat rum ook wel om bekend). Ik heb ook een paar zelf gekweekte gist in de koelkast staan, scheel je net een paar dagen.
Was voor mij de eerste keer (als ik 1 keer de gist vermoorden niet mee tel) eigen gist gebruiken. Had een iets snellere reactie verwacht. Waterslot laat nu een bel iedere 5 seconden langskomen dus er zit leven in!
Ik voer de gist eerst een paar keer een klein beetje verdunde stookwijn. Zo kan de gist langzaam wennen aan zijn voedsel.
Na het brouwen ga je een soort van giststarter maken met de afgekoelde wort?
Precies. Bij de Rumrun heb ik 4 maal achter elkaar een stookwijn gemaakt, voordat ik het gist er bij deed hield ik 1/2 liter apart voor de volgende keer. Dit scheel weer tijd.
Leuke fotos en mooi beschreven. Ik kan het allemaal bijna ruiken! Fijn dat je nog wat kritisch blijft over al je resultaten, kan niet anders dan dat er eens (misschien wel heel snel) een perfecte whisky uit komt . Ook erg benieuwd naar je walnoten lagering. Ik zit ook in spanning te wachten op het waterslot van 30 liter druivensap. Succes!
groeten Catnip
Goede tip, merci. Nadat ik net in slaap ben gevallen door het ritmische geluid van het waterslot nog even een fotooke gemaakt, it's alive!