Ik ben benieuwd hoe jullie je recepten/maceraties en lageringen op hout/snippers/blokjes noteren. Is dit ouderwets een lijstje maken met datum/tijd/hoeveelheden of zijn er programma's of andere beproefde methodes die er voor kunnen zorgen dat je een duidelijk en helder overzicht krijgt van je stooksels en probeersels? Ik hoor graag hoe jullie het aanpakken.
Hey Digertsi,
Ik hou vast aan de traditie van de ambacht zelf en schrijf alles op in een apart logboekje. Recepten, bereidingen, werkwijzen en zelfs berekeningen - geen gedoe met websites die verdunningen of zuur- of suikerrgraden voor mij uitwerken. Dat is handig om tijdens het brouwen of stoken onmiddellijk zaken te noteren. Als een logboekje nat wordt of van tafel dondert, kost het mij gelukkig geen nieuwe tablet/iPad ;-).
Happy days!
recepten hou ik allemaal bij op laptop,maceraties en lageringen doe ik op smaak.
Omdat ik versneld laat rijpen in de grainfather 3 uur op 50 graden.
En bij het stoken heb ik een exel bestandje gemaakt wat ik uitdraai.
Hoy,
Ik noteer alles in een dag agenda groot model, van voorgaande jaren die liggen daar toch maar.
voor wijn, heb ik een berekenings programma' bij daar is een logboek aan, maar ik noteer ook alles in mijn agenda. het programma gebruik ik voor de alcohol berekening en zuur berekening.
grts.
daar heb ik een link staan waar je het programma vindt.
http://www.stookforum.nl/thread/berekenings-tools/
Ik schrijf nooit wat op want ik heb geen zin iets 2 keer het zelfde te doen.
als er dan een overheerlijk recept uit voortkomt dan ga je er spijt van hebben, dat je het niet meer kunt achter maken, tenzij je alles kunt onthouden.
Je krijgt steeds meer ervaring dus het product wordt steeds beter en dan heeft terug kijken via een recept weinig zin. Sterker, zou zonde zijn. En als iets echt uitzonderlijk goed is kan ik dat wel onthouden.
Laten we het houden op onbedoeld niet documenteren. Wat doodzonde is van de wijsheid en kennis die iedereen hier mogelijk iets mee zou kunnen doen. Alleen vanaf het moment dat ik deze hobby had uitgevonden heb ik een beetje ge free-styled en er totaal nooit bij nagedacht dat je anderen op goede ideeën kan brengen. Onbedoeld ongedocumenteerd. En Lummel, zullen we met zijn allen afspreken dat als iets uitzonderlijk goed is... dat we dat gewoon hier vertellen? Mijn tip van de dag: bak suiker met wat water in een pannetje en wacht tot het goudgeel is. Dan afblussen met een half glas water en iedereen is er dol op. Met wat moonshine erbij...uiteraard. Cheers friends!
Lummel noteert hier op het forum al heel veel 🙂
Klopt Munckerik,ik vind trouwens ook dat de nicknaam: Lummel zijn persoon tekort doet.
Ik vind hem een professional. ChrisV level maar dan moderner. Zo hee ...zal je allemaal maar gezegd worden.
Hahaha bedankt Nimrax maar de naam Lummel past wel. Ik liet net per ongeluk een zakje rietsuiker uit mijn handen vallen zo de gistton in die al voor de 3e keer staat te gisten op een zakje rumgist. Man wat een explosie niet normaal. En dat voor de 3e keer gisten! Heb een kwartier staan dweilen en de schilder kan komen.
Precies, het forum is ook een beetje mijn geheugen maar het is feitelijk allemaal niet zo moeilijk, als je het eenmaal door hebt en het is wat ik schreef, ik doe nooit 2 keer het zelfde. Dat vind ik zo saai. Dan heb ik het niet over dingen kwijt raken en meters kapot laten vallen. Dat herhaal ik eindeloos.
Ohhhh ships,ik weet het. Je bent net zo'n geval als mij. We trappen er steeds in terwijl we dit weten! En dat toch...doen en boem! Boos vrouwtje... omg.. Hoe dan... ja man, respect voor jou en iedereen hier.
Het is niet anders voortaan gewoon beter opletten en dan gebeurt het toch. Heb me er maar bij neergelegd. Maar ik snap dat hele liken niet, ik wilde je reactie liken en ik zie niks verschijnen terwijl ik Digertsi wel zie staan. Maar goed, daarom heet ik dan ook met trots Lummel.