Veel producten hebben voor en nadelen wil niet zeggen dat het meteen slecht is maar vooraf voldoende info wat te verwachten kan de " nieuwe stoker '. Veel vragen achteraf besparen .
Simpel beginnen is makkelijkere weg dan hoog inzetten .
Hoi stokerts,
Gisteren dus maar is wat bij elkaar geknutselt en hij staat lekker te borrelen! Volgens mij komt dat wel goed, ik heb er iig vertrouwen in. Thanks voor alle infos?
Er zijn gewoon heel veel verschillende producten waarvan zeer goede op verschillende gebieden. Van simpel materialen ,tot gisten tot ketels ook onder de zeer moderne die onder gesneeuwt worden door een aantal andere .
Dat is ook jammer om te zien .
De instap met simpel kan snel lijden naar groter .
Geeft het tijd , als na 2 dagen even gisting stagneert schrik niet het pakt weer op .
Zet de ton niet op grond maar op een verhoging dat temperatuur onder en boven gelijk is .
ik gebruik standaard 6 kg suiker op 25l en heb vele gisten staan poolse russen ook speciale fruitgisten en als het de eerste keer niet smaakt stook het dan nog eens of nog een derde keer !!! je kan niet elke gist afbreken je moet er mee leren werken en ieder heeft een andere smaak ! ik gebruik ook turbo gisten en eigenlijk tevreden erover maar ieder zijn smaak de ene graag zacht de andere scherp ! dat moet iedereen voor zich zelf uitzoeken en @robbert ik heb dat spaans ketelje ook gekocht en eerlijk heb nu al 5 verschillende drankjes in gemaakt en nee ik vind het geen goed ding ! geef mij maar mijn T500
groeten erik
maar ieder zijn eigen mening
Het stoken met een alquitara vergt een andere manier van werken en ook wat ervaringen mee krijgen .
De t500 was je aan gewend .
Het is ook kwestie. Wat je beoogde doel is .
Daarin kies je bijpassende ketel
Ik ben ook begonnen met turbogist en ik vond het toe wel leuk, het begint namelijk altijd wel te borrelen. Maar zoals gezegd zou ik voor 25 liter niet meer dan 6 kg suiker gebruiken. En over de kwaliteit van de turbo's, het is maar waar voor je het wil gebruiken. Als je het voor drank gebruik kan jouw recept of smaak het prima vinden. Ga er dan mee door want je opbrengst zal wat hoger zijn(als je dat belangrijk vindt) dan met een andere gist. Actievekool heb ik ook gebruikt maar in mijn beleving zat er geen verschil in het eindproduct. Wel moet je na de kool een klaringsmiddel gebruiken.
ik probeer het op alle manieren
ik heb 5 ketels en probeer alles en ook alles maar soms ja valt het een beetje tegen hopelijk met veel fruit dit jaar eens iets anders doen ik verwacht nl 2000l fruit dit jaar !!!! wat er nu al aan de bomen en struiken hangt ongelovenlijk
gr erik
ps en ik wil geen afbreuk op iemand doen je kan alleen maar leren en zelfs uit je eigen fouten
Het weg halen van commentaar ben ik geen voorstander van, maar kom liever met goede tegen argumenten. En ja, we lezen en schrijven vaak het zelfde, maar dat kom ook omdat we dit vaak doen op dit forum. Als het taalgebruik netjes blijft vindt ik persoonlijk een heleboel goed.
Ok gebruik ook meerdere Ketels . De ene is betere in het een dan het andere .
Er is geen ketel die alles kan .
Ook hebben sommige ketels het gewenning gemak waardoor je doe prefereert boven een ander ..
Met 2000 l te verwachten heb jij de handen wel vol .
Ik heb nu een Whiskey net klaar .
Ik krijg komende week nog eens 44 liter geconcentreerd puur druivensap .
Even zien wat er nog te doen is .
En zonder de kool hoeft er geen klaringsmiddel gebruikt te worden? Wanneer is de vergisting klaar? Is er een aantal bubbels per x aantal minuten waarbij je mag constateren dat de vergisting klaar is om te destileren?
Hey Erik, waar loop je dan precies tegen aan? Ik kan er namelijk goed mee uit de voeten. Misschien kunnen we ervaringen delen?
Gebruik van klaringsmiddel is denk ik iets persoonlijk.. De een wil het helder de ander niet zo. Vooral bierbrouwers willen heel helder en stokers vinden het vaak niet belangrijk of ze wille juist een dikke drap stoken. Als je actieve kool gebruik in je stookwijn, dan gaan daar bepaalde stoffen in zitten(worden geabsorbeerd) als je dan de kool er niet uit filtert (of klaart) komen ze toch in je ketel terecht. Als je wil weten of je stookwijn klaar is, dan zijn de bubbels niet zo'n goede indicatie. Het zou niet meer moeten bubbelen en het SG zal 3 dagen het zelfde blijven. Eind SG rond de 1000 is mooi. Maar ik reken op 3 weken gisten en 1 week totdat de dode gist op de bodem ligt. En dan is het voor mij meestal klaar voor distelatie .
Hey RuMo,
Ik heb net de sg metergekregen en gemeten. Ik ben helaas zo dom geweest geen beginwaardes te meten maar de huidige waardes zijn voor de suikermash 1065 en voor mn whiskymash 1025. De whiskymash heeft niet zo actief gebubbeld als mn suikermash maar dat is logisch gezien het suikergehalte, toch?
Klopt het dat ik dagelijks de sg waardes van beide meet en zoals jij zegt wanneer het 3 dagen ongewijzigd is de stookwijn klaar is om te stoken?
Op de gistzakjes stond bij beide mashes tussen de 7-10 dagen vergisting, maar daar klopt dus vrij weinig van?
Thanks voor je moeite
Ga niet uit van gebubbel en wat op zakjes staat .
Het kan langer duren omdat je niet de exacte mash en situatie hebt als het is op getest .
Zodra co2 op is meet je de sg . Dat is geen exacte waarde maar wanneer die onder de 1000 ligt kun je verwerken .