Meldingen
Alles wissen

Hoeveel gist??

Pagina 3 / 3

RuMo
Berichten: 2104
 RuMo
(@rumo)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Jammer dat je je begin SG niet heb gemeten, want dan hadden we je kunnen vertellen dat die veeeel te hoog was πŸ™‚ Die 10kg suiker was natuurlijk een overkill. Ik denk dat je de SG 1000 nooit gaat halen. De gist zwemt nu volledig gestrest in zijn eigen uitwerpselen. Het snel en actief bubbelen is ook geen indicatie, dat zal van vele factoren afhangen(gistsoort, voeding, temp. hoeveelheid suiker). 1 van de manieren is als het bubbelen gestopt is dan de SG meten, en na 3 dagen weer. Als de gist niet meer werkt zal het SG het zelfde blijven. Ga nu niet iedere dag je gistvat open trekken en meten, maar neem de tijd. Het zal denk ik wel 2 weken duren. Ik zelf meet nooit tussen tijds(alleen begin en eind). Ik geef de gist 3 weken de tijd en zorg dan dat ik het na een week voor de eerste keer gestookt heb. Als ik dan over iets(meet waarden, smaak) niet eens ben, pas ik het de volgende keer aan(gist, voeding, temp., noem maar op).Β 

Maar we hebben hier op het forum ook van die dino's rond lopen en die meten nooit wat, en die zijn ook tevreden over hun drank.

Beantwoorden
Berichten: 17
Topic starter
(@bjorno43)
Active Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Hey Rumo,

Thanks voor de info! Ik heb het advies van de gist niet gevolgd en. Heb ipv de 10 kg suiker, 9 gedaan. Wat is een gevolg van een stookwijn verstoken met een te hoog sg gehalte?

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10615
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

9 is zelf aan de hoge kant .
Voor de meeste gisten kun je het best eem SG van max 1100 werken .
Te veel suiker nog aanwezig heb je kans of caramelisere , schuimvorming en sommige ketels willen dan wel aanbranden .
Daar dus voorzorg voor nemen

Beantwoorden
RuMo
Berichten: 2104
 RuMo
(@rumo)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Als eerst is het zonde, de rest suikers zullen achter blijven. Maar ook de smaak zal niet optimaal zijn. De gist is niet van de honger dood gegaan maar door teveel aan afvalstoffen of te veel alcohol. Ik heb ook het idee dat de alcohol iets zoeter smaakt als er nog rest suikers aanwezig zijn.Β 

En wat Robbert ook al aan gaf. De schuimvorming kan je tegen gaan door een paar druppeltjes olie voorΒ  het stoken toe te voegen aan je stookwijn. En kooksteentjes helpen tegen het aanbranden. Maar geen paniek, met wat geduld en een paar kleine aanpassingen zit jij binnenkort aan je zelf gestookte drank.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10615
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

De alcohol zal ook een keer vaker moeten overgehaald als je caramelisering krijgt .
Kooksteentjes indien het lavasteen is zal bodem aanbranden wel tegen gaan maar kans op de vloeistof rand afzetten van caramel kan voorkomen .
( Kooksteentjes kun je als er nog veel suikers in heeft gezeten wel beter weg gooien Vanwege afzetting )
Ach het komt vast wel goed .

Beantwoorden
Berichten: 17
Topic starter
(@bjorno43)
Active Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Vandaag mn eerste stookwijn verstookt(whisky) echter liep ik tegen het volgende probleem. Omdat ik mn t500 alleen kon bedienen middels waterflow en alleen op de coperdome de temperatuursensor had, had ik moeite met de temperatuur te reguleren. Bij welke hoeveelheid water ik ook doorliet(soms zelfs 4l/min) bleef de temperatuurmeter continu oplopen tot 98 graden waardoor er veel vocht(mijn inziens teveel) mee verdankte en in het resultaat terecht kwam. Door de t500 uit te zetten zakte de temperatuur volgens de meter binnen een minuut naar 25 graden en bij het aanzetten schoot deze vervolgens weer omhoog. Het lukte me dus niet de temperatuur te reguleren onder de 95/96 graden. Ik ga komende week een apparaat fixen die obv temperatuur de t500 aan en uitzet. Hierover heb ik op het forum al veel gelezen.

Hebben jullie feedback voor me?

Ps: ondanks het resultaat heb ik me toch wel geamuseerd?

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Bij een T500 met copper dome is de temperatuur niet te met water te regelen. Hiervoor heb je een vermogensregelaar nodig.

Beantwoorden
RuMo
Berichten: 2104
 RuMo
(@rumo)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Klopt Erik, met de dome heb je mijns inziens echt een vermogens regelaar nodig(zie div. topic's). Ik gebruik ook een andere koeler en dat maakt het stoken een stuk makkelijker.

Beantwoorden
Berichten: 6780
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Inderdaad een vermogensregelaar. Een apparaat dat hem aan en uitzet gaat je zeker niet helpen. Er is heel veel over geschreven op het forum. Je komt er vast wel uit πŸ™‚

Beantwoorden
Berichten: 17
Topic starter
(@bjorno43)
Active Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Jupss die bedoelde ik inderdaad! Gaan we mee aan de slag! Genoeg over te vinden hier?

Beantwoorden
Berichten: 17
Topic starter
(@bjorno43)
Active Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Ik neem overigens aan dat ik geen vermogenregelaar nodig heb bij het verstoken met de refluxcondensor?

Beantwoorden
Berichten: 6780
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Klopt, die heb je niet nodig. Bij reflux regel je enkel het koelwater ?

Beantwoorden
Berichten: 17
Topic starter
(@bjorno43)
Active Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Op hoeveel graden zou ik de thermometer het best houden?

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10615
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Als je een thermometer op de brug hebt en je stookt
Voor schone alcohol 78,3 gr .
Mag oplopen naar 81 gr .
,Voor andere dranken varieert het na gelang je product wat je wil maken .
Boven 95 gr op de brug is een stookfout

Beantwoorden
Pagina 3 / 3
Deel:

Β©2025 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?