Ik had wat pruimen verstookt maar dat was wat smaak niet lekker....ook niet na warm licht en koud donker voor een maand. Het bleef scherp smaken en wilde niet zacht worden met een goeie smaak.
Dusssss hup terug de ketel in en opnieuw verstookt.
2 vragen.....
1 moet na zo een stook ook voorloop worden weggedaan?
2 resultaat is 75%, moet dit echt 90 zijn om linmonchello te maken of kan dat ook met 75% alleen langer later trekken?
alvast bedankt voor je antwoord
Als het goed is heb je al voorloop weggegooid dus dat hoeft niet meer.
Er zijn ook recepten voor limoncello die uitgaan van wodka van 40% dus 75% kan ook. Ga je uit van een recept waarin alcohol met een percentage van 90% wordt vermeld dan moet je enkel na het macereren minder water en minder suiker toevoegen.
ik snap het even niet, limonchello maken met verstookte pruimen ?
denk dat je daaraan al in de fout gaat. je brengt toch de smaak van de pruimen mee in je alcohol ? ik maak alles met vergiste suiker water. en limonchello maak ik volgend jaar met extrakten. die is steeds het zelfde in smaak,kleur,.... en dit word er dan ook van mij verwacht als ik ze in mijn streek allemaal wil plat leggen.
Het zal de pruimen overheersen,en het hoef niet te smaken zo als uit de winkel,mischien is het wel lekkerder.
als het scherp van smaak is wat met pruimen veel is dan neem je een trechter en doe er keukenrol of wc papier wel de normale zonder parfum ! en dan een paar maal er door gieten en dan krijg je een zachtere smaak en met pruimen maak je palinka en geen limocello das van citroenen of limoenen
gr erik
Goed zo,inderdaad maak je van pruimen palinka,of zo slivovits.maar het scherpe gaat niet weg met keukenrol,daar kun je hem mee filteren doe ik altijd,als je hem zachter wil krijgen,moet je hem van temph.laten wisselen en af en toe dopje open,snachts buiten overdag binnen.
chris is ook zo maar echt met keukenrol wordt het wel een beetje zachter vind ik
gr erik
Weet het niet om dat ik altijd zo filter,zou kunnen,maar om het aan themp.wisselingen bloot te stellen weet ik wel.
ja ook gedaan dezer zomer en ja was ok
Ja eenvoudige dingentjes werken soms goed en kosten geen geld.zo werk ik het liefst,niet om de kosten maar zo leer je onder alle omstandig heden te stoken,had mijn druiven buiten gezet zonder gist en suiker,wild vergist,met afval er af 325-350 ltr.verstookt,opbrengst 82 ltr.van 40-42 % mooi helder en lekker.
Ok veel stof tot nadenken.
ik heb de frambozen en pruimen opnieuw gestookt omdat er weinig tot geen smaak aan zat. De bedoeling was een hoog alcohol percentage schone alcohol te stoken en limoncello van te maken. Ik heb dus alles in de ketel gemikt en er 80% van getrokken en hier de schillen van citroen in gedaan. Wordt dat dan niks?
ook heb ik odins recept gestookt, rook fantastisch in ton maar ook hier het resultaat weinig tot geen smaak anders dan alcohol, ook na verdunning tot 40%. Het is niet vies maar echt smaak is er ook niet. Wat gaat er bij mij verkeerd.? Is de standpijp van de ketel te hoog? Deze is 30 cm van 22 mm pijp met liebig koeler.
Kortom ben vol enthousiasme begonnen met stoken maar resultaat is tot nu toe teleurstellend. Helemaal als de limoncello ook niks wordt volgens jullie.
wie heeft raad?
ronnor
niet teleur gesteld worden ook alcohol moet rijpen en mss even laten staan dan veranderd de reuk en smaak
gr erik
Ok geef het ook nog niet op ....
mij ketel ziet er zo uit is daar iets verkeerd aan? Niet te hoog?
Goed gezegd Erik.
Ronnor ik had precies hetzelfde met Pino Melasse-rumstook.
Vers gestookt proef je dooie vleermuis(gelijkend op)..maar dan na 1 a 2 maanden is het een heel ander product! Temperatuur variaties versnellen dit proces. Gun het de tijd en blijf experimenteren. Wat andere gist of probeer eens een wilde vergisting. ChrisV is er razend enthousiast over.
Niet teleurgesteld worden en blijf je bevindingen posten. We denken graag met je mee.
Het zal de pruimen overheersen,en het hoef niet te smaken zo als uit de winkel,mischien is het wel lekkerder.
voor jou moet het idd niet smaken als in de winkel chris. je geeft je flessen weg. die van mij worden altijd vergeleken met de winkel, ten eerste de prijs ten twede verwachten ze nog een betere smaak. ja chris jij staat overal te zwaaien met je drie honder liter dat je verstookt. maar swat hier staat er altijd 400 liter te gisten,elke maand word er meer dan 125 kilo suiker verzet 30L zuivere alcohol 150L onversneden. jij met je 100L ketel ik met mijn 10L ketel . maar wat is dan juist ? simpel je maakt iets al op voorhand in je hoofd,je moet weten waar je naar toe wilt. als je limoncello wilt hebben ga je dit ook met alles maken hoe het moet. dus niet met zelf gestookte pruimen.
mag het ? ja het mag maar dan moet je er rekening mee houden dat dit niet de limoncello zal zijn dat je kent, dat deze in een experimentele fase zal komen. dat deze zal moeten bij gesleuteld worden . en bij heel slecht resultaat de pompbak zal landen.
ik heb al twee leerlingen dit jaar gehad, ah ja als het niet in de vingers zit zal het er ook niet uit komen. den eerste kon niet van de drank blijven en kon geen zelf gemaakte likeuren ontwikkelen. een praatte telkens over geld ,en wilde rijk worden zonder maar een investering te doen. de twede was op goede weg om zelf likeuren te ontwikkelen. maar vond het te duur om eens 5 liters alcohol uit te gieten als die fout zat. en als je dit niet kan kan je zelf geen eigen goede likeuren maken.