Vandaag heb ik een 30 tal groene nog in de bolster okkernoten gekregen.
Ze hebben nergens een spoor van verderf maar enkele vertonen hier en daar op de schil zwarte spikkeltjes, kan dit kwaad om die te gebruiken of is dit een natuurlijk voorkomen?
Wie kan mij een goed recept bezorgen voor het maken van rode en (of) witte porto (notenwijn) het is mijn eerste keer?
Er staan 101 recepten op internet en veel ook van elkaar gekopieerd maar de verhoudingen van de ingredienten schelen nogal veel van elkaar.
Dus in welke verhouding maak ik best de porto?
Ik start met mijn eigen gemaakte rode en witte wijn 8% van supermarkt sap en heb een zelf gedestilleerde alcohol van 85%.
Hoeveel noten, suiker en alcohol moet ik gebruiken per 1 liter wijn?
Moet ik het vlees uit de bolster halen of ze met bolster laten trekken, want daar vind ik verschillende info over?
Hoeveel liter wil je maken? Maak gebruik van het Andreas kruis.
Stel je wilt 5 liter vloeistof van 20% alcohol:
Voeg hier 560 gram suiker aan toe en 10 hele noten en nog een par doormidden gesneden noten. Suiker is natuurlijk ook een beetje afhankelijk van de wijn. Is deze al zoet of niet ??? Doe alles in een afsluitbare emmer en laat het tot eind januari staan. Af en toe omroeren / schudden.
Oftewel, zoals op het voorbeeld:
Witte port is trouwens vrij lastig. Wordt vlug bruin door oxidatie. Als iemand hier een tip voor heeft hou ik mij aanbevolen.
Je bent trouwens wel aan de late kant. In de bolster moet wel al de noot gevormd zijn maar je moet de bolster nog wel door kunnen prikken / snijden.
Sorry ik zal volgende X een ander kladblokje pakken 🙂
Bedankt voor de antwoorden en info. Ja er is inderdaad al wat hout gevormd. Van sommige sites las ik dat het plukken moest gebeuren begin juni en op andere dat dit moest gebeuren begin september. Dit weet ik nu voor volgend jaar. Is dit een probleem als er al wat hout gevormd is? Bij deze heb ik ook nog een vraag. Kan ik indien ik deze noten nog kan gebruiken mijn teveel aan noten invriezen voor een volgende keer?
Je gebruikt dus 2 a 3 noten per liter.
En ik gebruik 110 gr suiker per liter. Maar ik heb een zoute Spaanse wijn als basis, is je basis minder zoet gebruik je meer. Maar ook dat is natuurlijk afhankelijk vanje eigen smaak.
Ik zou deze noten sowieso nog gebruiken. Of je ze kan invriezen weet ik niet, ik zou het niet doen. Mensen met een notenboom kunnen meestal wel wat noten missen, zeker als je ze een flesje port belooft 🙂
Klopt mijn berekening volgens het Andreas kruis?
Ik wil 3 liter porto maken van C 20% . Ik heb A 85% alcohol en B 12% wijn.
Het verschil van B 12% en C 20% = D 8% en het verschil van A 85% en C 20% = E 65%
Om de hoeveelheid alcohol dat ik bij de wijn moet voegen om 20% te verkrijgen heb ik 3000 ml gedeeld door E 65% en die uitkomst 46,15 vermenigvuldigd met D 8%. De hoeveelheid alcohol van A 85% dat ik moet bijvoegen zou 369,23 ml moeten zijn om C 20% te krijgen.
A 85% D 8%
C 20%
B 12% E 65%
Door de suiker zal het volume nog iets toe nemen. 350 gram suiker en 6 a 9 noten
Dank u . Nu snap ik het.