hallo iedereen ik ben kim
ik heb niets ervaring met het maken van drank
nu zou ik dit wel eens willen doen ik kan een t500 lenen van een buur en heb een hele hoop pruimen
kan iemand mij helpen
mvg
kim
hallo kim
ik doe de pruimen in een grote ton doe er dan pectinase over 6gr/10 lΒ mixen met een boormixer 24uur laten staan dan suiker en gist erbij en laten uitgisten ! zo doe ik dat maar er zijn er nog andere die mss een andere methode hebben ! dus dit is de eerste reactie er komen ern nog dus zelf uitzoeken wat voor u het beste is
grt erik
Bovenin het zoekwoord "pruimen"en "palinka" invoeren en verbaas je hoeveel hierover al is geschreven. Succes Kim. En cheers alvast π
hallo erik
alvast bedankt wat doe ik met de pitten
mvg
kim
gewoon alles erin met pitten die pitten zakken toch naar de bodem na vergisting maar wel niet mee stoken ! beste na vergisting overhevelen ! ik heb ook veel pruimen en wel 5 soorten en heb al 400 l in vaten zitten en moet nog 1 boom mirabellen plukken maar ga eerst kersen branden en daar tegen zijn de pruimen klaar grt erik
kijk eens bij pruimen en meer
op dit forum daar heb je ook van anderen wat uitleg grt erik
bedankt ga ik zeker doen is allemaal wel nog chinees voor mij
mvg
kim
zoek op dit forum maar achter pruimen palinka of kersen dan kan je vanavond veel lezen en een beetje leren grt erik
Kim,palinka ,pruimen in het vat kapot malen,(niet de pitten) event suiker toevoegen,als het nodig is,ik.doe dat niet,twee dagen laten staan ,bakkersgist er bij op 100 kg 15-20 gram natte bakkersgist,laten vergisten,als het uit gegist is twee of drie weken op een koele plaats neer zetten,de pitten zakken zelf naar de bodem,ben niet bang voor pitten ik stookte ze vroeger gewoon mee,als ik in Roemenie ben stook ik ook gewoon de pitten mee.gewoon wat meer voorloop weg gooien,ik gooi dan alles in een kussensloop dat niet gewassen is met wasverzachter(parfum geur)die gooi ik in mijn ketel zet het vuur hoog tot het gaat dampen dan sluit ik mijn ketel(dan is de meeste mithielalc al verdwenen die verdampt het eerst) ik laat het vuur hoog staan tot het begint te lopen,dan kijk ik of er damp mee komt of schuim als dat zo is gaat het vuur lager,op het einde word het persentage lager en loopt het niet meer zo snel,het vuur weer wat hoger,sucses.palinka is 50-55%hou er rekening mee dat je de ketel maar voor75%vult ivm schuim en als je op gas stookt altijd een raam of deur open ivm zuurstof en alc.dampen en als je met een gasfles stookt ver genoeg van je ketel neer zetten en laat je ketel niet alleen en niet drinken onder het stoken,proeven ok.hou het veilig .gr.Chris.
hallo chris
super bedankt
groet kim
Tjeetje Chris!! Wat lees ik nou, ....iemand die blij is met je inbreng! Goed man! Ik donderde bijna van mijn bankje π π π
(Kim, we plagen elkaar ook graag dus vooraf excuses hiervoor).
Veel succes met de T500 en je hebt wel 2 weken gisttijd nodig dus zet snel je stookwijn in elkaar en dan met twee weken kun je stoken. Cheers alvast!
Mijn intentie is om met mijn medestokers ervaring te delen,en hoop daar mee,dat ze iets lekker stoken op een veilige manier.gr.Chris.
Bedankt chrisv ik heb er ook heel wat aan, aan de info voor Kim.
grt willem
Willem van oude mensen kun je soms iets leren ik ben blij dat jullie er wat aan hebben sucses.gr.Chris.
Zeker weten chris ben nog niet zolang bezig dus ben heel blij met alle info