John, hevelen met blokken ijs erbij, kun je uitleggen hoe je dit doet?
Overhevelen zodat het meeste residu achterblijft, in de vers gevulde emmer gooi je wat ijsblokken (voor een koelbox ofzo, je kent ze wel, plastic verpakte gel) die gooi je erbij en de stookwijn zakt goed in temperatuur...
Uiteraard SG 990-1000 anders gaat de vergisting belachelijk traag verder.
De blokken zijn in principe steriel door de vriezer en de vergisting heeft al plaats genomen dus geen probleem daarom. Plus je moet geen vat versleuren naar een koelere locatie (wanneer je geen klimaatkast hebt)
Slimme methode! Het lijkt een beetje op cold crashen van bier.
Dat kende ik niet, wel even heel vluchtige gelezen wat het is. En ja daar lijkt het op
Wanneer ik straks mijn conical fermenter met glycol cooler heb kan ik dat ik hetzelfde vat doen.
Net iets te kostelijk, maar een conical fermenter vind ik wel interessant voor de afname van gist.
Die glycol cooler was toch niet voorzien van glycol of vergis ik me?
Klopt, dat moet je zelf aanschaffen, is niet meegeleverd.
Ik heb al mijn maat een bestelling doorgegeven.
Word dat niet onder druk op zo een toestel gezet met "speciaal" materiaal?
Volgens mij niet maar daar kan Jan wellicht een antwoord op geven.
Nee precies niet, heel makkelijk zelf
Hoi doublebarrel.
Ik heb dit gisteren gemaakt.
- 3 kg rietsuiker
- 2 opscheplepels citroensap en een dik kwartier door laten koken.
- daarna 2 gepureerde bananen erbij.
Terwijl dit af stond te koelen in de gistfles een klein beetje koud water in een beslagkom en een klein beetje bananaboat wash erbij en met drie zakjes droge bakkersgist een giststarter gemaakt. Nadat het een half uurtje gedreven had er regelmatig met een garde goed wat lucht in kloppen.
Maar halleluja wat schuimt dit zeg
De gist wil bij mij ook wel eens wat schuimen bij het wekken maar dit was wel apart. Als ik de giststarter bij de wash gooi dan is 'tie zo goed als uitgeschuimd. Opvullen tot 15 liter en een waterslot erop.
Maar nadat de giststarter in de beslagkom zo goed als uitgeschuimd was en ik het bij de bananaboatwash in de fles gooide begon het van voren af aan. Al met al zat er een litertje of 8 - 9 in de fles maar het schuimde letterlijk de fles uit.
Ik heb het maar in de badkamer neergezet met een doekje over de hals en een elastiekje erom. Pas na 24 uur was het zover dat ik de fles met handwarm water op kon vullen naar nog niet eens 15 liter, maar zeg 14,5.
En nog, ik heb vandaag al een paar keer het waterslot eraf gehad om hem even schoon te spoelen.
Het gist wel als een malle. Ik heb met alle birdwatchers die ik gemaakt heb nog nooit een waterslot zo te keer zien gaan, verbazingwekkend eigenlijk dat er überhaupt water in blijft zitten.
Ik hou je op de hoogte.
Vriendelijke groet
Leuk om te lezen dit....
Dus hij gaat als de brandweer,
Op HD forum schreef Birdwatcher zelf dat hij de vergisting doet met deksel los op het vergistingsvat en andere gebruikers doen pas op dag 3 de deksel met waterslot erop..
Maar te gek dat ie zo van start is gegaan...
Had je nog een S.G. meting gedaan ??
Zou vandaag eigenlijk even naar Barendrecht rijden maar dat is er niet van gekomen..
Morgen heb ik echter wel tijd genoeg dus ik start morgenavond ook een rietsuiker banaan wash,
Als het allemaal lukt met Barendrecht, kan ik morgen S.G. meten.gaan we beiden eens zien wat dit brengt..
Ben benieuwd en zal morgenavond mijn data posten..
Hartelijk dank en groet DB.
Had je nog een S.G. meting gedaan ??
Eeeh nee.
Stom eigenlijk, want ik heb wel zo'n S.G. dobber. Meer voor de sier denk ik, ik gebruik hem praktisch nooit. Laatste keer was toen ik hem pas had, toen heb ik het S.G. eens vastgesteld van een soort appelsap dat verkocht word onder de merknaam Flevosap. Daarvan is de S.G. 1050 .
Voor de rest werk ik met tabellen en vaste recepten. Als ik een birdwatchers maak met 3 kilo suiker in 15 liter water dan is de S.G. 1078. Meer hoef ik niet te weten eigenlijk. Is ook moeilijk te meten omdat als ik het aanmaak het nog maar 8 - 9 liter is.
Dan is het suikergehalte natuurlijk hoger. Dan de giststarter erbij. Dan pas aanvullen naar de 15 liter.
Vriendelijke groet.
Ok
Dan zal ik morgen een meet sessie houden.
Trouwens Bananaboat is leuke naam ervoor.
Heb jij nog een bepaald merk Rietsuiker genomen ?
Als we er een "StookForum" Geprobeerd & Wel bevonden recept van willen maken wil ik toch zoveel mogelijk data verzamelen. dus alle info mbt jouw wash is welkom..merk gist ?,Bruggeman,Oetker,Huismerk supermarkt ? evt temp ?
We zitten nu in de eerste trials dus data belangrijk...
Begin S.G.,temperatuur,soort gist (droog/vers),hoeveel citroen sap en in welke fase,ph waarde...,merk gist,merk en soort suiker.. wel/geen starter....wanneer waterslot plaatsen... een verslag van hoe de vergisting verloopt/dan wel verlopen is.....
Wil ik van de komende drie washes die ik opstart bijhouden.
Hoe lang klaren... residu in de wash ?...
Al deze data om echt te kijken wat er kan met dit bootje...
Hartelijke groet