Meldingen
Alles wissen

Recept...theorie....

Pagina 5 / 5

Berichten: 357
Topic starter
(@doublebarreltwo)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

@John...

Ben het  eens met je stelling dat 15 kg banaan zonder suiker zou werken...

Maar dit is dan een volledige fruit vergisting...,mijn zoektocht is een beetje naar het omslag punt,wanneer krijg je bananen smaak in deze zogenaamde sugarhead,met 1x stoken...... beetje spelen met de variabelen......

Dat was de insteek om deze wash te doen,tevens zijn bananen heel het jaar ruim voorhanden,is dus geen seizoen product en dat wilde ik ook erin ...ingrediënten heel het jaar te koop...

al met al ....gewoon een stukje ervaring erbij.

Ik zal na het rusten van de borrel hem proeven en dan mijn conclusie vormen...

En misschien zal ik dit jaar nog een echte bananen wash starten... heel misschien zelfs de schillen mee vergisten..heb ik ook gezien op HD,...lijkt uiterlijk dan verdacht veel op een dunderpit ......... 🙂

grt DB

 

Beantwoorden
Berichten: 772
(@johndoe)
Prominent Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik denk dat een 5-tal kilo heel rijpe (extreem dunne schil, al wat bruine plekken, kopen en nog weken laten liggen) bananen wel de smaak zullen doorgeven. Ik ben beperkt in vaten, heb er maar 3 en 2 staan te gisten. Derde heb ik nodig om te overhevelen anders had ik het wel eens willen testen, misschien in de toekomst...

 

Misschien had je deze al eens gezien Waregi, een vice reportage

Beantwoorden
aukedebier
Berichten: 320
(@aukedebier)
Reputable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik wilde eigenlijk ook altijd in een stook klaar zijn. Maar ik heb nu eens een Birtwatcher stookwijn-shine voor de tweede keer doorgehaald, door het voor iets meer dan de helft met water te verdunnen (was 65%). En ik was verbaasd over het resultaat! Het is echt met 80% verbeterd. Maar dat terzijde; als je het recept vind om met 1 keer stoken een zachte borrel te produceren, houd ik me aanbevolen!

Beantwoorden
Scoozy
Berichten: 190
(@scoozy)
Estimable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

 

Iemand de instant gist van Bruggeman al geprobeerd je hebt ze overal in belgie en verkrijgbaar in de blauwe verpakking alsook de bruin/rode verpakking die meer suiker aan kan ?

Is verkrijgbaar in 5 x 11gr zakjes

250gr pakjes

500gr pakken

 

Mvg Scoozy

Beantwoorden
Berichten: 357
Topic starter
(@doublebarreltwo)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Bruggeman,heb ik hier vers te verkrijgen en instant als 500gr verpakking,blauw.

Dat er nog een variant is,had ik nog geen weet van... volgende keer als ik over de grens ben zal ik 'ns ernaar uitkijken in de supermarkt...  grt DB

 

Beantwoorden
Berichten: 357
Topic starter
(@doublebarreltwo)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

@JohnDoe...

1 ; heftige reportage.... 2; het rijpen van bananen kun je versnellen door ze in een afgesloten plastic zak te doen tezamen met een rijpe Kiwi vrucht of een rijpe ananas en op warme plaats bewaren.....  dat behoeft dan geen weken te duren...   5kg,.....morgen einde markt eens zien of er wat overschiet.... blijft 'plakken', de idee van lekkere bananen One&Done....  @JohnD, schillen wel of niet erbij vergisten,als jij het zou maken ??

grt DB

 

 

Beantwoorden
Berichten: 772
(@johndoe)
Prominent Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Het is al heel lang dat ik in een schil gebeten heb en ben het niet direct van plan, maar ik denk niet dat er veel smaak aan zit. Ik zou het hoogstwaarschijnlijk niet gisten, vrij zeker van niet zelf. Maar dat ben ik he, als je toch zou proberen ben ik heel benieuwd naar je resultaat. 

 

 

Ik gebruik bruggeman, al een tijdje. Enkel blauw hier nog maar gezien. De bruine zou voor suiker deeg zijn, misschien kan het een hoger SG om te starten gisten maar ik denk niet dat je een hoger % kan halen en dus gewoon veel restsuiker in de wash blijven. Niet echt wenselijk

Beantwoorden
aukedebier
Berichten: 320
(@aukedebier)
Reputable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Heren.. Ik stook ook graag met simpele middelen. Suiker, water, tomatenpuree en bakkersgist. Ik inverteer de suiker wel, wat het makkelijker vergistbaar maakt. Nu heb ik een vrij kale versie van het Birdwatchers recept opgezet, met als extra een hadje vol gedroogde pruimen. Ik heb een liter of 13 opgezet met 2,5kg suiker. Ik heb op deze emmer geen waterslot, maar ik heb het idee dat er niet fanatiek wordt vergist. Zit ik misschien té hoog met mijn suikers? Tot welk percentage red een (droge) bakkersgist het?

Beantwoorden
Berichten: 357
Topic starter
(@doublebarreltwo)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Heb 13% al eens gehaald.... 

 

 

Beantwoorden
Berichten: 120
(@quirijn)
Estimable Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Auke,

 

Ik werk met gegevens die  iemand eens op dat andere forum heeft gezet. Ze noemde zich Ria Vloertegel. Ze maakte op mij de indruk van iemand die wist waar ze het over had. Ze postte ooit eens een tabel daar. Die heb ik overgenomen in een spreadsheet en er wat actieve cellen aan toegevoegd.

 

Uit die tabel haal ik het volgende :

Maximaal bereik voor bakkersgist : 13,4 %

Dat is : 265 gram suiker per liter wash.

Het soortelijk gewicht wat daarbij hoort is : 1100

 

Zelf ga ik nooit tot het uiterste. Een kwestie van begrip hebben van het spreekwoord "Wie het onderste uit de kan wil ... " Het geeft veel voorloop en scherpe smaken in het destillaat. Standaard recept is bij mij 200 gram suiker per liter = 3 kilo op 15 liter.

Het s.g. zou dan rond de 1078 moeten liggen maar dat heb ik nooit nagemeten. Alcoholpotentiëel zou dan rond de 10% uit moeten komen. Als ik kijk hoeveel wodka ik eruit haal dan klopt dat wel aardig.

 

Beantwoorden
aukedebier
Berichten: 320
(@aukedebier)
Reputable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

 mijn wash heeft 192gram suiker per liter, dus dat zou goed moeten gaan. Ik heb inmiddels de lucifer test gedaan, en gemerkt dat de vergisting nog in volle gang is. Ik laat het rustig een week of twee a drie staan. Dan hevel ik af, en laat ik het rusten tot ik aan stoken toe kom.

Beantwoorden
Pagina 5 / 5
Deel:

©2025 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?