Omdat ik Finland woon, en omdat alles wat (drinkbare) alcohol stervens duur is... Kom ik zelf wel eens met oplossingen. Ik had net een mooie ronde appelcider gedaan, en had daarin wijngist gebruikt. Na het vullen van mij appelciderflessen, heb ik het gist depot bewaard. Gewoon in de emmer op het balkon. Na een week of twee dacht ik; ik kan daar natuurlijk gebruik van maken. Ik heb gewoon twee liter druivensap gekocht, een halve liter natuurlijk bessen concentraat en 250 gram rozijnen. Ik heb nog eens 2 kg suiker geïnverteerd en dat alles in een 12L gistemmer gedonderd. De temperatuur even gemeten, 23 graden.. Toen van het balkon de emmer gepakt en een scheut depot bij het mengsel gedaan. Het ging vrolijk gisten, tot na een dag of 14 het wat rustiger werd. Toen de rozijnen afgeschept, en toen nog eens een week laten klaren.
Vanaf dan kun je er mee doen wat je wilt. Je kunt het ook gaan bottelen met wat suiker om een mousered wijntje te krijgen. Of je hevelt het nog een paar keer af om een rosé te krijgen. Ik drink em nu, en ik ben er de afgelopen weken ook al behoorijk dronken van geworden, zonder kater. Het is erg simpel, maar erg lekker.
Dat is juist de kunst . Gewoon simpel houden met basis producten en goed resultaat krijgen .?