Meldingen
Alles wissen

Tsipouro/grappa

Pagina 1 / 2

Berichten: 318
Topic starter
(@hobbyman)
Reputable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Heb van een vriend een beste hoeveelheid druiven gekregen. Die heb ik uitgeperst met een fruitpers. Dat sap al verstookt voor de eerste keer, heel best te doen maar ga het nog een keer stoken.
Heb alle schilletjes en druiven restjes bewaard en te vergisten gezet. Ga dat van t weekend weg werken maar ben heel benieuwd of iemand er hier al ervaring mee heeft en wat ik ervan moet verwachten?

Het gaat hier echt puur om de geperste druivenschillen en pitjes enzo

Groet

Beantwoorden
28 reacties
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Waarom niet alles in een keer verstookt? Nu moet er suiker en water bij,als je echt een grote hoeveelheid hebt zul je er wel iets van kunnen stoken maar het meeste suikers zaten in het sap.

Beantwoorden
Berichten: 318
Topic starter
(@hobbyman)
Reputable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Omdat ik normaliter alles pers. Ik heb een grote fruitpers. Ik stook sap en most appart. Is ook anders in smaken ervaar ik. Ik stook op gas en heb daardoor de kans op aanbranden. Mocht de most dan aanbranden hoef ik niet alles weg te gooien. Het sap gaat altijd goed. Een zak zoals jij doet lukt mij niet, wel geprobeerd maar niet mijn ding.
Nee geen suiker en water extra nodig gehad, dit was zo een grote hoeveelheid druiven. Het geperste sap had een suikergehalte tussen de 8 en 9%.

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Ik weet niet welke ketel je hebt maar anders maak je een spiraal van koper pijp leg die op de bodem en alles in een zak de ketel in,brand niet aan.

Beantwoorden
Berichten: 318
Topic starter
(@hobbyman)
Reputable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik heb 2 ketels. Een grotere waar ik in een keer al het sap in doe en een kleinere waarmee ik ooit ben begonnen waar ik het most in stook. Gaat altijd precies.
Met de appel haal ik echt twee heel verschillende drankjes van 1 product. Nu ben ik benieuwd hoe dat is met druiven. De ketel staat nu rustig op te warmen.
Ben echt heel benieuwd hoe de gestookte druivenmost zal smaken

Beantwoorden
Berichten: 318
Topic starter
(@hobbyman)
Reputable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Kan niet anders zeggen dan dat het goed gelukt is, wat een apparte smaak krijg je als je alleen druivenmost verstookt. Heerlijk

Beantwoorden
Berichten: 6770
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

De verstookte most wordt de basisΒ  voor brandy (Cognac) die je bv op hout kunt laten rijpen. Daar kan weinig aan misgaan ?

Als je de schillen en overig uitgeperst materiaal vergist en stookt krijg je Grappa. Er zijn liefhebbers genoeg, ik vind het persoonlijk niet lekker. Ik heb het in Italie gedronken en in nederland wel eens bij de slijterij gekocht en ik vind het in beide gevallen een herkenbare gistsmaak hebben. Ik denk dat het komt omdat er niet veel meer uit te persen is en dus alles de stookketel ingaat, inclusief de dode gist. Mischien gaat het anders maar zo vind ik het smaken ?

Beantwoorden
Berichten: 318
Topic starter
(@hobbyman)
Reputable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik heb inderdaad alle most zo de ketel in gegooid, ook de gisten. Ik vind het resultaat wel lekker. Weinig gist smaak. Ik krijg meer "groene" tonen in de smaak. Meer de smaak van de most zelf. Ik ga het combineren met het geperste sap als ik het de tweede keer ga stoken om een unieke smaak te halen.

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Had je toch al direct alles bij elkaar kunnen stoken,ik heb gisteren en vandaag 400 kg.druiven in de vaten gedaan ik stook alles bij elkaar maar laat de dode gist zo veel mogenlijk weg.maar zo krijg je de smaak van de totale druif in je drank,ik leg het erna op eiken en heb een lekkere brandy.gr.Chris.

Beantwoorden
Berichten: 318
Topic starter
(@hobbyman)
Reputable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Had inderdaad ook gekund achteraf. Maar ik ga de grappa niet helemaal mixen met het destilaat uit puur sap. Wordt maar een gedeelte om toch meer alleen de sapsmaak naar voren te laten komen.
Al met al gaat dit experiment de goede kant op

Beantwoorden
Berichten: 6770
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik had hier 3 kistjes blauwe druiven staan maar ze waren erg klein., Wel mierzoet. Ik had steeds geen zin om ze van de steeltjes te halen en uit te knijpen.

Nu heb ik zojuist alles met steeltjes en al in een emmer gegooid en de Whirlpool paddle van de Grainfather door het deksel gestoken en de boormachine aangezet. Fantastisch!

Met een paar minuten vol gas draaien waren alle druiven stuk en alle takken zaten om de Whirlpool paddle gedraaid en waren dus meteen verwijderd.Β  Nu dus vergisten inclusief schilletjes. SG van 1095 dus suiker toevoegen volledig overbodig.

Jammer dat het maar een liter of 15 is, maar een gegeven paard moet je natuurlijk niet in de bek kijken πŸ˜‰

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Godver, jij wel. Ik kan maar niet aan druiven komen. Maar barst maar met de druiven, ik heb de Betuwe achter de hand. binnenkort appels persen.

Β 

moest gisteren toevallig even in de Betuwe zijn maar om de zoveel appelbomen staat er inderdaad eentje die nog vol hangt. Ras geen idee maar tijd Β is suiker en het boertje roept me vanzelf en hij wilde ook een flesje dus doet vast zijn best.Β 

Beantwoorden
Berichten: 6770
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik kwam deze advertentie nog tegen https://www.marktplaats.nl/a/verzamelen/wijnen/m1326100569-wijn-druiven.html?c=8c285449651fa109c354bbabe740c1b&previousPage=lr

Er staat geen prijs bij, wel zelf plukken. In Hengelvelde, Twente.

Kun je ze daarna bij mij komen persen.

De Hydropers komt morgen binnen.

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Lummel ik heb zat.500 kg zoete pitloze druiven gekochtvoor een prikkie,zal binnenkort wel weer een paar honderd kilo krijgen,dan laat ik het Nimrax weten die heeft jou nr.volgens mij.en ik zet het wel op het forum.ik heb je gezegt geduld Chris komt er wel aan,en 100 kg krijg je zeker in de outo.gr.Chris.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9980
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ideaal ChrisV ! Met Alcohol van druiven gestookt en een Zak sinaasappels , grof gemalen koffie , cacao en suikersiroop kan de vrouw verwennen met paar liter heerlijke grand Marnier !??

Beantwoorden
Pagina 1 / 2
Deel:

Β©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?