Ook dat nog,die rent genoeg naar de kelder.heeft Roemeens bloed.?? krijg dadelijk bezoek van daar blijven drie weken betekend min.21 flessen weg.?daarom stook ik zo veel.
Dus een tweede ketel in verschiet misschien ? ???
Ik wil graag grappa gaan maken om uit te proberen. Als ik 25 l mash wil hebben hoeveel druivenschillen en pitten gebruik ik dan? Gaat er water bij? En suiker? En welke gist neem ik t best?
Geen water en geen suiker, geplette druiven inclusief schillen en pitten en dat tot een totaal volume van 25 liter.
De gist een gewone wijngist of champagnegist. de soort maakt voor het stoken niet zoveel uit. De SN9 van Mangrove Jacks kan een hoog alcoholpercantage aan en wordt veel gebruikt bij het verstoken van fruit. Maar inprincipe kan iedere wijngist dit wel aan hoor.
Van oorsprong werd Grappa alleen gemaakt van de restanten van het wijnmaken. Dus enkel en alleen de schillen en pitten. Maar dan is de opbrengst natuurlijk erg laag. je kunt een prima Grappa maken wannneer je de gehele druif gebruikt.
Het uitgestookte resulaat kun je ook nog op hout leggen om een Brandy te maken (Cognac mag het officieel niet heten maar het komt dicht in de buurt 😉 )
Bedankt! Heel fijn en ik laat weten hoe het wordt. Op marktplaats zag ik gratis druiven, maar niet om te eten. Zou ik die kunnen gebruiken?
deze week gaan de druiven stokken in de grond hier ben volgend jaar benieuwd wat het brengt
gr erik
Wijnstokken kunnen vanaf het tweede jaar dragen maar het is betet om pas vanaf het 3e jaar trossen aan te houden. Dit ivm de energie huishouding en energie vraag van de vruchten.
Volgend jaar zal je, mits je oude stokken heb gekocht, nog geen oogst hebben jammergenoeg.
Ik wacht ook al 2 zomers...
Gr
Petrus,zijn soms druiven die overrijp zijn goed voor te stoken maar niet voor verkoop,die gebruik ik ook.
Was even druk dus zie dit topic nu pas. Chris, van de druiven ga ik wijn van maken in de fermenter. Heb je enig idee hoe zoet dat ze zijn? Ik heb overigens je tel gekregen van Nimrax.
Jan, dat persen zou ik even moeten plannen, druiven bij Chris voor wijn, Appels in De Betuwe om te stoken en hup naar Deventer. Dat zou betekenen 7 tonnen. Lukt wel in stationwagen toch?
Overigens net een paar kilo verse druiven, sap van appels en peren die zijn vergist met wat rozijnen gestookt in de grainfather. Was 4 liter sap. Gewoon met de reflux en weer blijft de smaak lang in je mond hangen. Wel een allegaartje qua smaak de peer springt er het meeste uit. Best lekker. Suiker in fruit is zo zonde. Kom ik steeds meer achter.
Lummel meestal zijn dat zoete tafel druiven,ik heb nu 400 kg in de vaten zitten zonder suiker en gist,deksels staan bol.heb deze keer de natuur het werk laten doen ben benieuwd.als ik druiven heb laat ik je weten heb het nr.van Nimrax.mischien wil hij er ook.?
De Hydro pers is al een weekje binnen, de Appelvreter die we eerst nodig hebben zit ik nog steeds op te wachten. De druiven zou ik nu dus met gemak kunnen persen, de appels nog niet. Hoop dat ze een beetje opschieten....
Druiven pletten met ouderwets voetenwerk
Als je de voeten maar gewassen hebt.anders krijg je Gouda wijnbrand,??? ik doe het met de boormachine,400 kilo is wat veel om met mijn voeten te pletten.met boormachine een uurtje 400 kg.
Die van mij staan nog lekker wild te vergisten,getest met aansteker.ben benieuwd.