Meldingen
Alles wissen

verschil appel vergisten met pulp en zonder pulp


Berichten: 16
Topic starter
(@jannemanneman)
Active Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

weet iemand wat voor verschil het oplevert om met pulp of zonder pulp appels te laten vergisten?

het lijkt mij dat met pulp de smaak beter tot zijn recht komt

Beantwoorden
12 reacties
Berichten: 3546
(@nimrax)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Hoi Jan, het ligt eraan wat je ermee wil. Voor cider heb je sap zonder pulp nodig.
Voor stoken kun je het met pulp  in een kookzak afstoken.

Beantwoorden
Berichten: 16
Topic starter
(@jannemanneman)
Active Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

het zal door de ketel heen gaan, vorig jaar heb ik alles met pulp in een ton gehad, nu vroeg ik mij af of het loont om de pulp uit te persen of niet.

ik heb al een ton vol staan te pruttelen met pulp maar ik heb nog 200 kg appels over

Beantwoorden
Berichten: 3546
(@nimrax)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Je kunt ook de hydro sap pers met de schredder erbij huren bij Jan stookforum voor je 200kg appels.
https://www.stookforum.nl/thread/speidel-appelvreter-en-hydropers-te-huur/

 

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9979
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Alles wat extra is geeft extra aroma dus pulp geeft meer .
Pitten en stelen eruit is wel verstandig . Ook al is het wenig die kunnen invloed hebben .

Maar pulp neemt meer volume en je zal moeten zorgen dragen tegen aanbranden met ketel inrichting of kookzak .

Beantwoorden
Berichten: 16
Topic starter
(@jannemanneman)
Active Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

ik denk dat de bovenmaatse werkplaats pers ook wel voldoet, ik denk dat ik hier maar eens een stevige rvs bak voor ga maken

Beantwoorden
Berichten: 16
Topic starter
(@jannemanneman)
Active Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

klokhuis gaat er bij mij zo wie zo uit, en gelukkig vinden de kinderen het leuk om alles fijn te malen

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Ik heb ze gestookt met pulp gewoon kapot gesneden even zacht gekookt (geen appelmoes ) af laten koelen en gist er bij,heb vroeger nooit de steeltjes of pitten verwijderd nu wel.je krijgt een heel lekkere drank,je moet hem even laten liggen dan komt net als een wonder de appelgeur de fles uit.wel de pulp in een zak doen ivm.aanbranden.

Beantwoorden
Berichten: 16
Topic starter
(@jannemanneman)
Active Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

koken word lastig met deze hoeveelheid, zal hierdoor er meer suikers los komen?

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Anders kokend water er over,of als ze goed rijp zijn ook goed als ze maar zacht zijn.ik ken dat probleem ik werk nooit met 10 kg altijd met 2 tot 500 kg.kijk ook niet op een liter meer of minder

Beantwoorden
Berichten: 16
Topic starter
(@jannemanneman)
Active Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

het vat met het pulp er bij in doe ik niet meer aan, deze zit al gist in, het andere vat zal ik vullen met sap, en de pulp later uitkoken, ik zal dan zien hoeveel verschil dit gaat maken, de zonder pulp zal vrijwel zeker minder problemen geven met stoken

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Ik doe de pulp in een oud kussensloop of laken,heb wel een rooster op de bodem.kun je ook kapotte dakpannen op de bodem leggen,en ik zou gewoon de pulp zo stoken.wel kokend water er op.

Beantwoorden
Berichten: 16
Topic starter
(@jannemanneman)
Active Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

het verschil is nu wel duidelijk te merken, het beslag met pulp komt meer alcohol uit en er zit inderdaad meer smaak aan dan het beslag zonder pulp, blijft de ketel veel schoner, dus kun je gelijk nog een run doen zonder de pot schoon te maken

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?