Meldingen
Alles wissen

Fruitpers (tips)

Pagina 1 / 2

Berichten: 570
Topic starter
(@kapisjon)
Honorable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Zoals jullie in een ander topic zien heeft Jan Stookwinkel een fruitpers en versnipperaar te huur,

Ik stook zulke kleine hoeveelheden dat ik dus in de toekomst een micro setje zal aanschaffen, Mijn vraag is echter: Waarom pers je vooraf het sap al uit de appels? Kan je niet beter vergisten met alles er op en eraan. En daarna je stookwijn ( met stukken ). Uitpersen?
Ook kan je natuurlijk vooraf nog pectine toevoegen aan je versnipperde appels/ peren.
Om een nog nog meer sap te krijgen zoals in een ander topic vermeld.
Ook is er nog een vraag: Fruit versnipperen. Vervolgens pectine toevoegen. En dan na een aantal uur uitpersen ... geeft dat nog voor en nadelen ?
Ik ben benieuwd of iemand hier met een beredenering een duidelijk antwoord iets kan geven ?

Beantwoorden
28 reacties
evds3
Berichten: 1415
(@evds)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

hallo 

ik versnipper het fruit met een fruitmolen daar na gist met wat water erbij en ik laat het dan uitgisten

gr erik

Beantwoorden
Berichten: 570
Topic starter
(@kapisjon)
Honorable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Hallo Erik,

En hoe maakt u er dan sap van ?

Beantwoorden
evds3
Berichten: 1415
(@evds)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

als het uitgegist is heb je zowieso sap en de pulp doe ik in een kookzak en gaat bij in de ketel om te stoken

 

Beantwoorden
evds3
Berichten: 1415
(@evds)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

zo ziet er dat uit gemalen en in de ton

Beantwoorden
Berichten: 6760
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Als je versnippert en daarna uitperst zouden pecto enzymen niets uithalen. De hydropers laat echt alleen droge appelstof over, je kunt het bijna als poeder tussen je vingers verpulveren. Een behandeling met pecto enzymen zal in dit geval geen druppel extra opleveren. Mischien is dat wel het geval als je een handpers gebruikt. Robbert heeft een handpers in de verkoop trouwens!

Beantwoorden
Berichten: 570
Topic starter
(@kapisjon)
Honorable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik bedoelde meer:

Versnipperen ... pecto enzymen toevoegen ... een aantal uur wachten en dan door de fruitpers heen halen . Is dat geen optie?.

De andere optie was eerst uitgisten en daarna door de pers halen om 100% fruitsap te stoken

Beantwoorden
Berichten: 6760
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Als je een goede pers hebt zijn de enzymen niet nodig hoor. Dan pers je echt iedere druppel er wel uit.

Maar uitgisten en dan door de pers kan ook prima. Zo wordt rode wijn ook gemaakt doordat de wijn zo lang in contact staat met de schillen verkrijgt hij zijn rode kleur. Ik denk dat je met appels zo nog meer appelsmaak verkrijgt.

Beantwoorden
Berichten: 570
Topic starter
(@kapisjon)
Honorable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Dat was ook mijn idee achter het verhaal eerst uitgisten en dan pas persen

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9972
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Vroeger perste ik wel . De pers gebruik ik niet meer .
Ik vergist het als pulp stook het af als pulp .
Het aroma is dan veel hoger aanwezig .
Na vermalen even de kook erover .
Hangt af van kwaliteit van het fruit indien nodig is het gebruik van wat mout bevorderlijk .
Gebruik van pakjes enzym hydroliseert iets maar ook veranderd het structuren waardoor ook smaak verlies .
Bij kook stop je ook het enzym wat eventueel methyl produceert .
Bij diverse testen is uitgewezen dat het effect van het pecto enzym minder invloed heeft op dit proces dan even de kook erover .
Ook bij gebruik van het zij de mout methode of het even invriezen na de kook komen er meer sachariden vrij uit aanwezige koolhydraten / zetmeel.

Persen of niet hangt ook wat af van te verwerken fruit zachte fruit soorten als b.v. druiven heeft sowieso voornamelijk smaak uit de sappen .
En persen heeft voordeel in snel verwerken en je kunt met ketels werken waar pulp lastig in is te verstoken .
Daarnaast heb je met persen minder volume .
Ook kun je eerst koken en voor gemak daarna persen .

Beantwoorden
Berichten: 90
(@brenner)
Estimable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Kiepert u alles in de ketel dan ? Dus ook de gist ? Bij mij zakte de appel resten net als de gist naar de bodem en daarom was dit niet te scheiden. 

Beantwoorden
evds3
Berichten: 1415
(@evds)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

ik doe er alles in de ketel

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9972
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

bij het koken komen de pitjes boven drijven die schep ik in begin af .
zodra gisten voorbij is verwerk ik meteen .
hierdoor voorkom ik bijsmaakjes van ontbindings bijsmaakjes en kans op te veel acetaat vorming .
De gist ligt onderin , De onderste 1,5 a 2 cm laat ik in ton zitten de rest schep ik af en gaat compleet in de ketel .

Beantwoorden
evds3
Berichten: 1415
(@evds)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

robbert

 ik had vorig jaar 1700l in de vaten steken dat kan je niet direkt verwerken het laatste heb ik voor een paar weken gedaan nu dit jaar hoop ik aan 100l te komen want buiten peren rn aardperen  heb ik niets dit jaar

gr erik

Beantwoorden
Berichten: 570
Topic starter
(@kapisjon)
Honorable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Dat koken en mout erbij heb ik nog nooit gedaan,
Dit ga ik eens proberen.
Zit er een verhouding in je mout/ pulp?

Als mijn ketel verkocht is ben ik van plan een grainfather achtige brouwketel erbij te kopen om wat makkelijker verschillende stookwijnen te kunnen maken

Beantwoorden
Pagina 1 / 2
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?