Meldingen
Alles wissen

Whisky mash

Pagina 1 / 4

Berichten: 11
Topic starter
(@alluy)
Active Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Vorige weel zaterdag heb ik whisky mash gemaakt en die is niet gaan gisten terwijl ik alle stappen goed heb ondernomen.
Afgelopen week stok het naar een stal en nu ruik ik helemaal niets meer.
Net heb ik de mash geproefd en hij smaakt heel zuur en de temperatuur van se mash is 21 graden.
Doe ik wat fout of hoort dit allemaal bij het proces?

Beantwoorden
46 reacties
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

We hebben wat meer informatie nodig 😉

Welke stappen heb je allemaal goed ondernomen?

Wat zijn de ingrediënten die je hebt gebruikt?

Hoeveel liter?

Hoe heb je je mash gemaakt?

Welke gist heb je gebruikt?

Hoe warm was je mash toen je het gist erbij deed?

Waarin vergist je je mash?

Heb je SG metingen gedaan?

 

Beantwoorden
Berichten: 11
Topic starter
(@alluy)
Active Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Ik heb de whisky mout (5 kg ) in de blender gedaan en daarna 15 liter kraan warm water erbij gedaan.
Toen de temperatuur onder de 20 graden was heb ik de Prestige WD gist erbij gedaan en 15 minuten laten rusten.
Alles zit een grote witte emmer van 25 liter met waterslot. ( alles geleverd door de Stook winkel behalve de mout, die komt van de vrouwelijke )

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Zelf zou ik maischen en whiskymout niet in een blender doen, maar dat terzijde.

Hoe lang heeft het geduurd voordat de temperatuur onder de 20ºC was en hoe heb je de "mash" laten afkoelen. Onder de 20ºC vind ik ook wel aan de lage kant om je gist toe te voegen, dat had je er al eerder bij kunnen doen.

Je "mash" smaakt zuur en niet zoet dat wil zeggen dat er geen of weinig suikers meer aanwezig zijn dus zal er wel een vergisting hebben plaatsgevonden.

Baseer je dat het niet is gaan gisten op het gemis van bubbels in je waterslot? Het kan heel goed zijn dat je emmer niet goed was afgesloten.

Heb je met een hydrometer of vinometer metingen gedaan?

Beantwoorden
Berichten: 11
Topic starter
(@alluy)
Active Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Het afkoelen heeft ongeveer 4 uur geduurd.
Na het gist toevoegen heb ik de emmer goed afgesloten denk ik.
Helaas ben ik nog niet in het bezit van een hydrometer of vind meter

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Het kan zijn dat je in de tijd dat e.e.a. stond af te koelen je mash een infectie heeft opgelopen. Afkoelende mash is hier zeer gevoelig voor. Eigelijk is het beter om heel snel af te koelen en dan snel je gist toe te voegen. Ook moet je om eerder genoemde redenen je gereedschappen en vergistingsemmer eerst goed desinfecteren.  

Meten is weten..... nu weet je niet of er alcohol is gevormd. Het enige wat je kunt doen om daar achter te komen is om e.e.a. te gaan stoken. Maar eerst klaren!

Beantwoorden
Berichten: 11
Topic starter
(@alluy)
Active Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Erg aardig dat advies van je. Daarvoor mijn dank.
Het vocht wil ik overhevelen middels een hevelslang.
Zou ik met een alcohol meter voor het stoken eerst een proef doen?

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Met een alcoholmeter kun je geen alcohol in je mash meten 😉

Je kunt dat wel met een vino-meter of ...... je had vooraf met een hydrometer je begin SG moeten meten en nu je eind SG.

Beantwoorden
Berichten: 11
Topic starter
(@alluy)
Active Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Welke hydrometer zou je adviseren?

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Een waarmee je het SG kunt meten. Dan kun je je start SG meten en metingen tussentijds verrichten.

Beantwoorden
Berichten: 11
Topic starter
(@alluy)
Active Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Bedankt voor je antwoorden.
Prettig weekend

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Graag gedaan, jij ook een prettig weekend.

Beantwoorden
Berichten: 93
(@stattler)
Trusted Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Hey,

ik heb mijn eerste whisky mash ook op die manier gemaakt. Het is een snelle en eenvoudige manier om je eerste whisky te maken, maar indien je echt goede whisky wil maken ga je volgens mij toch snel wat kosten gaan maken.

mijn eerste mash rook ook echt zuur, maar dat is op zich geen probleem. Zoals Erik al aangaf is het blenden geen ideale methode. Je haalt redelijk veel suiker uit je mout, maar de kapotgeslagen kafjes geven enorm veel tannines af die voor een onaangename bijsmaak zorgen. Ik denk dat je dus snel voor de bijl zal gaan voor een schrootwals (geen schrootmolen, tenzij je uren wil bezig zijn)... Verder zal je je wat inlezen over correct maischen. Dit kan al redelijk goedkoop met gewoon een grote ketel, gaspit en een brouwzak, zodat je je graan van je wort kan scheiden en spoelen... 

Ik heb trouwens een mooie ss brewtech 80l te koop, sinds ik mijn mash maak met een grainfather 😉

Zoals Erik ook aangaf is snel koelen een groot voordeel. Vroeger zorgde ik dat ik heel wat pet flessen met bevroren water klaarhad. Die flikkerde ik in de hete wort om zo sneller te koelen. Infecties loeren steeds om de hoek bij whisky en bierwort. Proper werken is heel belangrijk, ik zou ook een fles Starsan aanschaffen 🙂

 

je hebt gekozen om whisky te maken, volgens mij één van de moeilijkere vormen van stoken, omdat de voorbereiding, het stoken zelf en het correct verouderen allemaal even belangrijk zijn. Maar de beloning is het waard. Stook rustig, maak kleine cuts en wees zeker in het begin tevreden met een klein resultaat, dat wil enkel zeggen dat de kwaliteit van je drank beter wordt.

 

Als je vragen hebt, shoot! 

Grtz

Beantwoorden
Berichten: 11
Topic starter
(@alluy)
Active Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Dank je Statler.
Mocht ik verder nog vragen hebben zal ik ze zeker stellen.

Beantwoorden
@ndré
Berichten: 1159
(@ndre)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Hoi Alluy.

Ik heb nog nooit de sg gemeten van mijn mash, volgens mij is het juist zurig als het uitgegist is. Ik schroot mijn mout in een handbediende moutmolen waarop ik een asje heb gemaakt om deze met de boormachine te draaien, alles is zo klaar.

Gist er bij net onder de 30 graden, Whisky is geen bier, ik laat mijn mash buiten afkoelen en hier nooit problemen mee gehad.

Succes met het stoken,

Groet, @ndré

 

Beantwoorden
Pagina 1 / 4
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?