Meldingen
Alles wissen

Whisky mash

Pagina 2 / 4

Robbert
Berichten: 9969
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

er zijn teststrips te koop waarmee je kunt testen aanwezigheid van alcohol in b.v.b. speeksel . deze kun je ook gebruiken in jou mash . aan de hand van verkleuring kun je ook hoeveel heid zien . kosten iets van €9,00 bij apotheek .

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9969
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

alcosense strips

Beantwoorden
Berichten: 60
(@sjonnie54)
Trusted Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

ik lees hier dat ik me eerste mash ook niet helemaal volgens de regels heb gemaakt maar wel met succes.heb gewoon een paar keer een filmpje bekeken op YouTube en hetzelfde gedaan. 5 kg mout in de blender, water op 50 gr , lekker mengen die zooi, goed de temperatuur in de gaten houden en dan rustig aan met koud water en warm water zorgen dat je net boven de 30 gr komt, prestige er op, 15 min laten rusten, rustig doormengen, emmer dicht en waterslot er op en de het 4 dagen prijs borrelen. Met de vinometer haalde ik tot mijn verbazing 15 % alcohol. afgelopen zaterdag voor het eerst in 2x gestookt. (strip-run) daarna zat ik al op net boven de 40%. daarna alles vermengt met water voor de 2e keer en zit nu op 55% (ongeveer een liter). opgervangen met 100 ml potjes en ik heb er 3 weggegooid. bij de 3e had ik twijfel maar neem geen risico. ik heb dus 700 ml overgehouden van 55%. misschien meer geluk dan wijsheid maar de 2e keer gaat de mash net zo lekker dan de eerste keer te keer. Ben dus ook een beginner maar misschien heb je wat aan mijn super simpele manier.

Gr Ron

Beantwoorden
Berichten: 11
Topic starter
(@alluy)
Active Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Dag Ron,

 

Wat mooi dat het joou wel gelukt is.

Ik heb de eerste stook achter de rug en ga morgen de 2de doen.

 

Succes verder

Beantwoorden
Berichten: 3
(@knobeez)
New Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Goedemorgen, 

Ik heb een vraagje over Whisky mash. 

In een boek van meneer wateetons lees ik ook iets over het toevoegen van melkzuurbacteriën in de mash samen met de gist. Heeft hier iemand toevallig ervaring mee? Ik zit er nu over na te denken om wat kaasferment te gebruiken. 

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9969
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Je kunt een Saccharomyces cerevisiae basis ( wijn / biergist ) gebruiken bij Whiskey's .
Je kunt Lactobacillales (melkzuren gist) gebruiken bij Whiskey's en ook En een combinatie van beide .
Een melkzuren gisting geeft zachter resultaat dan de wijngisten die toch wat scherper smaak geven .
Bij combinaties krijg je een breder palet .
Het is dus wat je prefereert in smaakbeleving .
( De geoefende whiskey tong zal zeker verschil proeven )

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9969
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Hint voor Whiskey makers .
Maak oma's zuurkool !
In Keulse pot ,
zonder zout en peper.
maar wel jenever en vlierbes .
Gebruik de zuurkool als giststarter .

Let op ! GEVAAR !
dit is zeer ouderwets gebruikelijke ambacht methode . dus Niet geschikt voor snelle jongens die van commerciële turbo gisten dromen .
En essence roeren .
Het neemt tijd !
En geeft smaak !

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9969
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Voor de jongeren onder ons .
zuurkool = Water + 1 kilo kool+ Jeneverbes + (vlierbes voor whiskey ) + stuk appel + 3 eetlepels karnemelk .

In pot laten staan voor ruim 1 week op kamer temperatuur en dan in kelder . na enkele weken bruikbaar !
De kimlaag ( prutlaagje wat boven drijf) die je normaal voor zuurkool tussendoor verwijderd maak je nu mede gebruik van .

---------
( Voor zuurkool als eten voeg je zout , peper , laurier en e.v.t. uitje toe en dan langer laten fermenteren in afgedekte pot .
Om de 2 weken kimlaag verwijderen )
???????

Beantwoorden
Berichten: 3546
(@nimrax)
Lid
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Volgens mij zijn er nu een paar bedrijven niet blij met je. Zuurkool fermentatie als geheim X ingrediënt...hmmm briljant! Thanks man.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9969
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Een fermentatie met kool als basis met een karnemelk ( restant van botermakerijen ) en daarbij diverse bessen
Is wat in bepaalde streken door whiskey stokerijen al eeuwen wordt gebruikt van voor de tijd dat industriële gisten kwamen .
Naast brouwmethoden van mash zijn samenstelling van gebruikte gisten vaak nog geheim of slechts delen maar van bekent .

Beantwoorden
Berichten: 3546
(@nimrax)
Lid
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Stookforum Unclassiefied breaking news..We love it!
Grappig om te weten dat professionals in de commercie hier ook komen op het stookforum om hun inspiratie op te doen. Dan denk ik dat we goed bezig zijn met zijn allen.........

Beantwoorden
Berichten: 3
(@knobeez)
New Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Bedankt voor de reacties! Zojuist klaar met brouwen ga het voor deze keer proberen met gist en toevoeging van kaasferment. Is kijken wat het gaat opleveren!

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9969
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Let even ook op zuurtegraad .
Niet te zuur .
Wanneer je korst of een koek krijgt verwijder deze deels dat het niet verstikt .
?

Beantwoorden
Berichten: 3
(@knobeez)
New Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Ga ik doen! Dankjewel en laat nog wel weten hoe het resultaat is geworden.

Beantwoorden
Berichten: 318
(@hobbyman)
Reputable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Alluy, ik ga met Erik mee betreffende het maischen. Het kan goed zijn dat niet alle zetmelen vanuit de graan zijn omgezet naar suikers vanwege niet behaalde temperaturen. Met jodium is dit heel makkelijk te zien. Neem een klein beetje van de mash, en doe er een druppel jodium op, kleurt het donker blauw/zwart zit er nog zetmeel in, blijft het de jodium kleur zitten er geen suikers meer in. Het beetje mash waarmee getest is wel weggooien.

Wat ik zelf uit ervaring kan mededelen is dat alleen de whiskymouten weinig vergtisbare suikers afgeven. Ikzelf gebruik tegenwoordig naast de whiskymout ook een pilsmout voor een hoger suiker percentage in de mash. En houdt dan ook een flink maisch-schema aan om zo veel mogelijk zetmelen om te zetten.
Lees je even in hoe te maischen op de bierforums die er zijn, dan gaat het waarschijnlijk volgende keer weer een stukje beter.

Beantwoorden
Pagina 2 / 4
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?