Mja... Ik heb het nog niet getest maar als je puur suikers van zetmelen hebt denk ik dat je hoger(14+) kan gaan in % en nog steeds geen scherpere smaak zal produceren.
Ik combineer maisvlokken met enzymen eerst plat koken, dan 65C enzymen erbij nadien nog wat suiker erbij zodat men SG rond de 1060-1070 zit zo behaal ik die 10-11% en persoonlijk vind ik het heel goed te drinken.
Met granen heb ik gewoon een blender gebruikt, schroten is vooral bij mout nodig maar dat gebruik ik niet. Grotere kans op melkzuurbacterie met mout. Enzymen werken evengoed. En ik laat men graan gewoon in de mash, kan maar wat meer smaak afgeven
Klopt zitten in de StillSpirits wodka gist.
Hij hoeft die niet toe te voegen alleen zal het zetmeel van het graan niet omgezet worden in suiker en kan dus ook niet vergisten. Enkel de toegevoegde suiker zal dan vergisten.
Dus ik begrijp dat ik met Still Spirit wodka gist gewoon de haver van Monoblockhad kunnen vergisten en ik met de gemoute gerst ( daar ga ik vanuit ) en Still Sprit wodgagist eigenlijk dingen dubbel doe?
M.a.w. het is van tweeën 1, of je koopt gemout graan en je kunt met broodgist vergisten bij wijze van spreken, of je koopt de haver van € 12,50 en je gebruikt een relatief duur zakje Still Spirit. Is dit het?
Je kan ook losse enzymen kopen en broodgist gebruiken (zo doe ik het nu)
Ik wil wel eens een halve kilo distillers yeast kopen en daar mee testen of gist de smaak aantast
Of zoals mono je vergist suiker en voegt granen toe als smaak
Helaas, of juist niet, heb ik door een misverstand alleen prestige wodka gist in huis die nog omgeruild moet worden voor Still Spirit gist maar maak de doos toch open en haal er 2 zakjes uit, is dat goed Jan, wissel ik de rest om na je vakantie als we toch in Deventer zijn. Weet ik dat verschil ook.
Ik denk dat ik een zakje gebruik voor 4 kilo en een voor 5 kilo. Maar laat straks eerst maar eens kijken hoeveel werk het allemaal is.
Mja... Ik heb het nog niet getest maar als je puur suikers van zetmelen hebt denk ik dat je hoger(14+) kan gaan in % en nog steeds geen scherpere smaak zal produceren.
Met granen heb ik gewoon een blender gebruikt, schroten is vooral bij mout nodig maar dat gebruik ik niet. Grotere kans op melkzuurbacterie met mout. Enzymen werken evengoed. En ik laat men graan gewoon in de mash, kan maar wat meer smaak afgeven
Ik ben even goed wezen kijken op de zak gerst en deze is inderdaad gemout. Staat er gewoon op. Begrijp ik het nou goed, omdat ik nu gemout gerst heb dat ik moet schroten en daarna spoelen en als ik het gewoon met haver graan doe en enzymen kan ik de hele boel in de ton flikkeren? En dan heb je meer smaak. Waar spoel je dan voor. Of ben ik echt onnozel?
Lummel, ik heb zojuist een stukje geschreven over wat mout is. Ik denk als je dat gelezen hebt je het verschil begrijpt en ook weet wat je met ongemout graan kan doen.
http://www.stookforum.nl/thread/wat-is-mout-en-wat-is-het-verschil-met-normalegranen/
Veel succes!
Ik ben even goed wezen kijken op de zak gerst en deze is inderdaad gemout. Staat er gewoon op. Begrijp ik het nou goed, omdat ik nu gemout gerst heb dat ik moet schroten en daarna spoelen en als ik het gewoon met haver graan doe en enzymen kan ik de hele boel in de ton flikkeren? En dan heb je meer smaak. Waar spoel je dan voor. Of ben ik echt onnozel?
Ook bij de haver moet je maishen (65C) als je enzymen gebruikt. Ik denk dat het spoelen er vooral (of uit oorsprong) voor bier is. Smaken kunnen daarbij snel te sterk worden, neem ik aan. Ik heb nog nooit bier gebrouwd
Ik ben even goed wezen kijken op de zak gerst en deze is inderdaad gemout. Staat er gewoon op. Begrijp ik het nou goed, omdat ik nu gemout gerst heb dat ik moet schroten en daarna spoelen en als ik het gewoon met haver graan doe en enzymen kan ik de hele boel in de ton flikkeren? En dan heb je meer smaak. Waar spoel je dan voor. Of ben ik echt onnozel?
Lummel,
Heb jij mijn whsiky volgens stookTV filmpje wel eens bekeken? Ik maak daar van whiskymout een mash zonder te maischen (dat op temperatuur houden van 65 graden)
Wat ik daar doe gaat tegen alle regels van het whiskymaken in, maar het gaat hartstikke goed. Waarom? Ik gebruik dus echte mout waar de enzymen al in zitten, deze enzymen doen hun werk uiteindelijk toch wel en zetten idd heel wat zetmeel om in vergsitbare suikers. Maar het is beter om de mout wel te maischen en uit te spoelen. Je hebt dan een schone vloeistof in je vat om te vergisten. Op mijn Whisky volgens StookTV manier heb je alle resten van de moutkorrel nog in je emmer wat alles wat bewerkelijker maakt.
Maar ik toon op die manier wel aan dat het ook kan zonder te maischen. en dat kun je dus ook met je ongemoute granen proberen. Ik zeg bewust proberen omdat ik niet weet hoe hoog de opbrengst zal zijn. Je kunt dus de ongemoute granen schroten en per keer doe je 5 kilo ongemout en 1 kilo gemoute granen schroten. Dat zou dan prima moeten gaan op de Whisy volgens stookTV manier. Wil je dit niet dan kun je dit ook maischen en uitspoelen. Leuk om van alles eens te proberen en te kijken welke manier jij het fijnste vindt.
De Whisky en Wodkagisten bevatten idd extra enzymen, maar ik ben er van overtuigd dat het vooraf omzetten van het zetmeel in vergsitbare suikers meer effect heeft dand at beetje enzymen in de droge gist. De gsit wil namelijk direct aan de slag maar er zijn op dat moment nog geen suikers, de volgorde is dan verkeerd.
Hieronder het filmpje van Whisky volgens StookTV. Bedenk wel dat ik vandaag ook meer weet dan tijdens het maken van het filmpje 😉
Afgelopen zondag de 4x stripping runs tot 30% verdund en gestookt met mijn VM/LM kolom tot een neutrale alcohol (wodka). Percentage kwam uit op 93% bij een productie van 1.4L/h. De smaak is heel neutraal. Geen bijsmaken gewoon een top borrel die zeer lichte graan tonen heeft. Ik vond het zeer de moeite waard. Hiermee ben ik ook op een punt aangekomen dat de turbo gist er niet meer zal komen.
monoblock, dit ga ik zeker ook proberen, wil namelijk af van de turbogisten ( welke gebruikte je trouwens voorheen ? )
Gebruik je deze vergaarde alcohol ook om likeuren van te maken ?
Ben helemaal om om zo natuurlijk mogelijk te stoken, ga dit weekend weer pruimen eau de vie ( palinka ) stoken van 25kg biologische pruimen, suiker en vers bakkersgist.
CaPo70 zo natuurlijk mogenlijk is Moonshine,je bent goed bezig.gr?Chris.V.
Ben niet zo goed in afkortingen enzo .. waarvoor staat UJSSM alweer ?
Heel leuk Munckerik. Misschien moet er een forummededeling komen indien vanaf nu nog iemand vragen heeft, Google het betere antwoord is dan stookforum.nl
Hij staat in onze stookwiki: http://www.stookforum.nl/thread/terminologie/
Uncle Jessy's Simple Sour mash.
Nooit geproefd, las vandeweek nog dat het niet te zuipen is haha