Leuk afgesproken, dit wordt inderdaad interessant.
Bedankt. Inderdaad hevel ik af, stook, en gebruik ik het graanbed voor de volgende vergisting. Ben een beetje op de turbogist uitgegeken. Ik heb dit recept ook al met bolletje fries roggebrood gemaakt, en het was de lekkerste wodka tot nu toe!
Ik zou er toch wat enzymen aan wagen, dan heb je nog meer vergistbare suikers. En juist deze suikers geven een mooie zachte smaak. De toegevoegde suiker zal een scherpere smaak opleveren.
Ik zou dat graag doen, maar dan moet ik ook de granen schroten, en de wort op temperatuur brengen, roeren, enzymen toevoegen, koken om infecties te voorkomen enz. Dat maakt het proces een stuk complexer. Ik weet niet hoe jij de zetmelen naar vergistbare suikers omzet?
Ik beperk het ABV van de wash tot 8-10% Dit zou een scherpe smaak moeten voorkomen.
Het voordeel van de aparte enzymen is dat je juist niet hoeft te koken. Wanneer je de Whisky distillers yeast van StillSpirits neemt bv dan zitten die enzymen er al in. Schroten zou wel wat meer rendement opleveren dat wel.
De scherpte ligt niet aan de ABV hoogte van je wash maar aan het soort suiker wat je vergist.
Ik heb vannacht alles nog eens zitten lezen en ben gaan googelen en laat ik dat graan ook kunnen kopen bij een leverancier hier praktisch op de hoek.
Ik had zoals jullie weten ook graan ( gerst ) gekocht, zal later een foto plaatsen maar de leverancier zei dat ik dit eerst moest schroten, ( jargon maar ik begrijp dat je dat je de gerst door een schroomolen moet halen op een bepaalde dikte ) 90 minuten moest koken op 65 graden, daarna spoelen en dan wodka gist erbij. Waarom niet in dit geval of mis ik wat?
Wat ik overigens wel herken uit dit verhaal en de leverancier van het gerst is die 4 kilo die je moet gebruiken. Dus je krijgt weinig alcohol maar veel smaak.
Of topic, jammer dat Betweter weg gaat. Haal dat topic toch weg en we gaan gewoon verder.
Omdat de graan in dit geval enkel als smaakmaker dient. De toegevoegde suikers dienen voor vergisting en %
Verwarmen op 65 C doe je om de enzymen te laten inwerken (zetmeel omzetten naar suiker)
Aha, heb hem. Overheen gelezen, oftewel niet gesnapt. Ik fixeerde me op die 4 kilo die ook mijn leverancier van het gerst adviseerde. Monoblock en ik krijgen dus grote verschillen in alcoholpercentage, monoblock hoger dan ik.
Ok dat brengt op de volgende vraag, wellicht stomme, kan ik dit graan van Haver ook schroten, koken, spoelen en vergisten of moet er dan nog iets gedaan worden? ik heb trouwens €1,- de kilo betaald.
Dit kun je inderdaad ook schroten, maischen (verwarmen op 65 graden gedurende een periode), spoelen en vergisten. Maar omdat het geen mout is zul je toch nog enzymen bij moeten voegen.
Met je 4kilo zonder suiker kom je rond de 6, Monoblock zal ergens rond de 10 zitten
Bedoel je hetzelfde graan als Monoblock? Indien ja, zolang je enzymen of mout toevoegt(65C) kan je dat graan daar ook voor gebruiken op dezelfde manier als wat je nu gaat doen met je gerst
Precies dat vroeg ik me af. Die zitten toch standaard in het Still Spriti wodka gist? Begrijp ik het dan goed dat monoblock bij broodgist zonder suikervergisting enzymen moet toevoegen en ik bij de zakjes van stills niet meer of is het toch weer anders?
Klopt zitten in de StillSpirits wodka gist.
Hij hoeft die niet toe te voegen alleen zal het zetmeel van het graan niet omgezet worden in suiker en kan dus ook niet vergisten. Enkel de toegevoegde suiker zal dan vergisten.
John, precies 4 kilo en dan haal je zonder suiker 6% en dat vertelde en adviseerde die man ook.
Toen ik vroeg waarom geen 5 of 8 zei hij zuchtend " ga je nou voor smaak of niet". Maar dat is wel een dure manier om wodka te maken zeg, niet in de laatste plaats het gas ( flessen) wat er iedere keer voor nodig is om de mash te verwarmen.
Munckerik, ik begrijp dus dat mijn gerst voor 0,50 cent meer is gemout en dat ik anders een zakje enzymen moet toevoegen. Dan kan je, als je niet vergist met suiker zoals Monoblock toch beter gewoon die 2 kwartjes extra betalen, minder gedoe of mis ik weer wat?