Natuurlijk is verse gist altijd het beste. Maar als je uitgaat van het principe hoe gist werkt maakt het niet veel uit. Stel: Je hebt een klein beetje veel te oude gist die nog net met veel moeite wil opstarten omdat het echt heel erg lang over datum is en buiten de koelkast bewaard is, dan ben je er al. De gist gaat zichzelf delen en alle nieuwe gistcelletjes zijn per definitie vers. Die delen zich weer verder etc etc.... Want met 1 mespuntje korrelgist krijg je ook een 4 cm dikke laag gistcellen op de bodem van je emmer hoor.
Natuurlijk als je kijkt op wiki pagina's vind je hoe het volgens het boekje zou moeten gaan. Maar op wikipedia staat wel meer dat niet klopt. Eigen ervaring is uiteindelijk meer waard.
Ten eerste vermeerderen de goede gistcellen zich door de aanwezigheid van zuurstof die bovenin het gistvat aanwezig is en zullen pas daarna de suikers in alcohol gaan omzetten.
Voor een goed verlopend gistingsproces zijn onder andere een juiste temperatuur en een juiste pH nodig. Verder moet voorkomen worden dat nieuwe zuurstof toetreedt, omdat gist dan geen alcohol meer zal produceren maar aeroob gaat dissimileren, hierbij ontstaan andere producten zoals azijnzuur, melkzuur of methanol.
Waarschijnlijk was dat ook de rede dat de stookwijn zuur stonk.
P.s. Om de juiste temperatuur, zonder schommelingen te behouden, gebruik ik een klimaatkast (omgebouwde koelkast) die ik dan op 24 graden zet.
De schommelingen die ik dan zelf instel op de STC-1000 zijn van +0,5 tot -0,5.
Daardoor behaal ik het beste resultaat van bijna 5 liter alcohol van 94%.
De pH-waarde van het drinkwater kan men opvragen bij het waterleidingbedrijf.
Deze voldoet in de meeste gevallen op een paar uitzonderingen na.
hallo mede stokers!
mijn wash van turbogist 8K met 7 kilo suiker staat nu 13,5 dag in een kamer van 21 graden.
nu heb ik een vraag aan de kenners hier ...
ik heb net de interval tussen het bubbelen gemeten en de ene keer is 50 seconden voor een bubbeltje en dan weer 30 seconden en soms dik over de minuut ...
moet ik hem dan nog steeds laten staan of is het dusdanig rustig dat ik het kan gaan overhevelen naar mijn pet-flessen ?
het lijkt me dat er nu geen procenten alcohol meer bij komen ..
( en ik heb wel zin in een borrel dit weekend bij de formule-1 🙂
Heb je een SG meting gedaan?
nee mijn metertje zat na de eerste keer hartstikke verstopt en niet meer werkend te krijgen ...
uhhh correctie ik heb geen SG meter ...
Vandaag mijn allereerste destillatie met T500. Dinsdag beslag gemaakt met Still Spirits Fast Turbogist, 6 kg suiker en 21 liter water. Begon dinsdag al vrij snel te pruttelen. Donderdagavond klaringsmiddel erbij gegooid. Vanmorgen in de T500 gegooid. Eindresultaat 3,1 liter alcohol van bijna 92%. Er voorzichtig geweest dus misschien had er nog iets meer in kunnen zitten dan 3,1 liter. Erg tevreden over het resultaat. Neutrale alcohol met licht zoete smaak.
Hoi Diogenes, Klinkt goed! Zeker voor de 1e keer een prima opbrengst!
Mooie hoeveelheid om al lekker met likeurmaken te kunnen starten! Met de kerstdagen heb jij wat lekkers in huis 🙂 🙂 🙂
Na mn laatste stooksucces, ( 90% eerste run) ook dit recept eens uitgeprobeerd. Gegist met Turbo8 van Prestige. 2 weken laten chambreren op 20graden.
Vandaag gestookt, na eerst het % geprobeerd te meten. diverse malen gemeten, goed geroerd. de ene keer 10% en de andere keer 18% 🙁 Heb niet zo'n ervaring met een vinometer.
Hierna mijn batch opgestookt.
Continue gemeten door een parrot. Mn toptemperatuur ging snel omhoog.
Al om al , een kleine 1.5L "hoge"alcohol, totdat ik ongeveer 55% had.
Hier mn naloop begonnen.
Resultaat ....... Veel te weinig.
Denk dat ik iets niet goed heb gedaan.
Volgende batch morgen maken . Eens proberen met Turbo8 , van de concurrent..
betweter ik vind het jammer dat je je meteen zo aangevallen voelt het proces leren is vallen en opstaan ik neem mijn verlies en verwijd niemand even uit huilen en opnieuw beginnen alleen in het recept wat ik van deze site af hebt stond niet dat ik hem moest vullen tot 25 liter (naar mijn bescheten mening) maar goed wat verwacht je van een onervaren iemand? die het ambacht (stoken) wil leren
maar om een lang verhaal kort te maken heb ik dit exact uitgevoerd met turbo 8KG turbo alcohol yeast
Turbogist is echt ideaal voor het maken van een schone alcohol, gewoon om goedkope wodka van te maken of om een goede basis voor een likeur te maken.
Heel simpel. Men neme een 25 liter vat en vul deze met 10 liter water, gewoon koud uit de kraan.
Vervolgens pak je een grote pan om 8 kilo suiker in 5 liter water op te lossen. Dit mag natuurlijk ook in 2 keer. Laat de suikerstroop een kwartiertje langzaam koken. De suiker veranderd dan in “invert suiker” dit is makkelijker te vergisten.
Gooi de suikerstroop in de grote emmer bij het koude water. Als het mengsel lauw is, maar niet boven de 30 graden celcius, dan gooi je de turbogist er bij. Heel goed roeren tot er geen klontjes meer zijn.
Doe een deksel los op de emmer, zodat het koolzuurgas dat gevormd gaat worden kan ontsnappen zonder dat het deksel van je emmer af klapt
Het mengsel gaat nu bruisen en schuimen miljarden gistcelletjes zijn aan het werk om de 8 kilo suiker om te zetten in alcohol. Turbogist kan wel tot 23% alcohol behalen (onder de ideale omstandigheden) maar 18% is redelijk normaal.
Na ongveer een week is het mengsel uitgegist.
ik heb diverse 25 liter emmers waarvan ik er op moment nog maar 1 van gebruik,met een band eromheen om hem op een constante temperatuur van +- 25 graden Celsius
misschien iets duidelijker zo ???
Heb je de wash goed gefilterd door keukenpapier alvorens de vinometer te gebruiken? als er nog tte veel suiker inzit werkt hij ook niet goed. in dat geval met eenzelfde hoeveelheid water verdunnen en de uitslag verdubbelen.
Ook stoppen bij 55% is erg vroeg. je mag juist bij turbogist doorstoken tot alle alcohol er uit is. in de 2e stookronde kom je dan uiteindelijk tot een veel hoger percentage.
geen regelbare tem aan he ,ik heb hem langs brouwmarkt gekocht ,ja wel duurder
Hoeveel % alcohol zit er dan ongeveer na het distilleren in ? En hoe kan je dat het beste verdunnen naar 40% ? Ik wil dit binnenkort ook gaan proberen om likeurtjes te maken. Maar wil dan wel eerst weten hoe ik een juiste alcoholpercentage krijg 🙂