Deze grafiek klopt voor geen meter. Uit 3 liter stookwijn van 18% kun je nooit 1 liter alcohol halen. Kwestie van even wat wiskunde. Uit 3 liter 18% stookwijn kun je theoretisch 540ml alcohol halen. Meer zit er niet in. Daar gaat voorloop en naloop nog vanaf. Dus reken op een 400ml hooguit. Wat je moet doen is de brug op max 79 graden houden en deze een uur of 6 tot 8 uur laten druppelen. Dan heb je een mooie 87% 400ml. Het heeft ook geen zin om dan nog door te gaan of temperatuur te verhogen. Opbrengst is dan minimaal met veel mindere kwaliteit en kwantiteit. Dus mijn visie laat hem druppelen voor super kwaliteit!
Met voorloop en naloop en doorstoken tot 16% zal de grafiek wel kloppen.
Voorloop en naloop weg is nog 680 ML van gemiddeld (gok) 60%.
Als je dus je 85% in ere houd kom je op ongeveer jou 400 ML.
Maar dan ben je niet met een alambiek aan het stoken, maar met een
kolom.
Omdat hij dus zelf stookt met 3 liter is dit dus zeer waarschijnlijk geen kolomstook.
Hoewel ik gelezen heb dat Nimrax ook stookt tot 12-10%.
Quote uit UPGRADE VAN SMARTSTILL
Nimrax
Harry; Mijn advies: Start met 2 of 4 liter uit gegiste stookwijn (die ook iets zurig ruikt), stook het, gooi de voorloop weg,- half borrelglaasje is voldoende,
Stook nonstop door tot je op 12 – 10% zit en breek je stook af, gooi het residu na afkoelen weg. Nu heb je de eindloop ook weggelaten en heb je de neutraalste alcohol die mogelijk is met dit systeem. Je gemiddelde ABV% opbrengst van je distillaat zal tussen de 35 en 45% zijn.
Dus inderdaad, je start met een hoog ABV en naarmate de stook vordert, neemt het ABV af. Als het je lukt om ongeveer een druppel per seconde te distilleren zal dat ook de kwaliteit ten goede komen.
Nooit je stookwijn laten droogkoken, dan kan je je still weggooien, de verbrande aanslag in je koelbuis is niet meer te reinigen. Hoop dat je hiermee wat kunt. Succes man!
Ik ben hier nieuw en starter om een eigen likeurtje te maken.
Mijn vraag is : als je een stookwijn maakt met Turbo gist tot 20% kun je deze dan niet gebruiken om rechtstreeks kruiden te laten macereren of moet dit altijd gedistilleerd worden?