Meldingen
Alles wissen

Basis distillaat van suiker en Turbogist

Pagina 14 / 14

Berichten: 65
(@elflitso)
Trusted Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Deze grafiek klopt voor geen meter. Uit 3 liter stookwijn van 18% kun je nooit 1 liter alcohol halen. Kwestie van even wat wiskunde. Uit 3 liter 18% stookwijn kun je theoretisch 540ml alcohol halen. Meer zit er niet in. Daar gaat voorloop en naloop nog vanaf. Dus reken op een 400ml hooguit. Wat je moet doen is de brug op max 79 graden houden en deze een uur of 6 tot 8 uur laten druppelen. Dan heb je een mooie 87% 400ml. Het heeft ook geen zin om dan nog door te gaan of temperatuur te verhogen. Opbrengst is dan minimaal met veel mindere kwaliteit en kwantiteit. Dus mijn visie laat hem druppelen voor super kwaliteit!

Beantwoorden
Berichten: 1677
(@wiliam)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Met voorloop en naloop en doorstoken tot 16% zal de grafiek wel kloppen.

Voorloop en naloop weg is nog 680 ML van gemiddeld (gok) 60%.

Als je dus je 85% in ere houd kom je op ongeveer jou 400 ML.

Maar dan ben je niet met een alambiek aan het stoken, maar met een 

kolom.

Omdat hij dus zelf stookt met 3 liter is dit dus zeer waarschijnlijk geen kolomstook.

Hoewel ik gelezen heb dat Nimrax ook stookt tot 12-10%. 

Quote uit UPGRADE VAN SMARTSTILL
Nimrax  
Harry; Mijn advies: Start met 2 of 4 liter uit gegiste stookwijn (die ook iets zurig ruikt), stook het, gooi de voorloop weg,- half borrelglaasje is voldoende,
Stook nonstop door tot je op 12 – 10% zit en breek je stook af, gooi het residu na afkoelen weg. Nu heb je de eindloop ook weggelaten en heb je de neutraalste alcohol die mogelijk is met dit systeem. Je gemiddelde ABV% opbrengst van je distillaat zal tussen de 35 en 45% zijn.
Dus inderdaad, je start met een hoog ABV en naarmate de stook vordert, neemt het ABV af. Als het je lukt om ongeveer een druppel per seconde te distilleren zal dat ook de kwaliteit ten goede komen.
Nooit je stookwijn laten droogkoken, dan kan je je still weggooien, de verbrande aanslag in je koelbuis is niet meer te reinigen. Hoop dat je hiermee wat kunt. Succes man!

Beantwoorden
Berichten: 4
(@templarspirit)
Active Member
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Ik ben hier nieuw en starter om een eigen likeurtje te maken.

Mijn vraag is : als je een stookwijn maakt met Turbo gist tot 20% kun je deze dan niet gebruiken om rechtstreeks kruiden te laten macereren of moet dit altijd gedistilleerd worden?

Beantwoorden
6 Reacties
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3166

@templarspirit 20% is ten eerste te laag om voor een hoop kruiden de smaken te kunnen extraheren, ten tweede vormt een vergisting meer dan alcohol en koolstofdioxide, een hoop afvalproducten worden gevormd tijdens de vergisting die de smaak niet ten goede komen. 

 

Vooral wanneer je een hoog percentage na vergisting hebt is de kans vele malen groter dat er tijdens de vergisting stress heeft opgetreden waardoor er bijsmaken komen. Als je de stookwijn proeft na vergisting is die zelden lekker, laat staan een neutrale basis voor een likeur of dergelijke. 

 

Proef het maar eens na vergisting en oordeel zelf 😉 

Beantwoorden
(@templarspirit)
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Active Member
Berichten: 4

@alchemist dank u voor het antwoord. Ik vroeg mij dit af omdat likeur meestal 18 -20% is en deze suikerwash na vergisting dit ook zou hebben. 

Ik heb gelukkig een stookketel gekocht weliswaar van Vevor om mijn nieuw hobby te testen.

Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3166

@templarspirit Dat klopt, maar wat er gebeurd is dat het eerst gedestilleerd wordt, dan wordt het mogelijkerwijs verlaagd naar een percentage waarbij de smaken het beste uitkomen in het product en daarna wordt nogmaals verdund, soms met toevoeging van suiker.

 

Destilleren is niet alleen het percentage verhogen maar ook het scheiden van ongewenste stoffen in de stookwijn, bijvoorbeeld methanol, ethylacetaat (heeft een geur als modelbouwlijm of aceton), wat zuren die gevormd worden etc. Bij bepaalde dranken draagt de destillatie in een koperen ketel nog bij aan de smaken die gevormd worden of verdwijnen door het kopercontact, een voorbeeld hiervan zijn bepaalde zwavel componenten die voor ongewenste smaken zorgen, dimethyl sulfide oxide is zo eentje, die een vieze grassmaak tot spruitjesextract smaak en geur kan geven, deze valt uit elkaar door het contact met koper. 

 

Destilleren is meer dan scheiding op basis van kookpunt en afhankelijk van het type drank wordt daardoor ook andere ketels gebruikt, rum en whisky worden hoofdzakelijk in koperen ketels gemaakt om bepaalde esters te verkrijgen waardoor je appels kan proeven of florale noten, maar shochu wordt in een RVS ketel onder lage druk gedestilleerd om de originele smaken van bijvoorbeeld de zoete aardappel te behouden. 

Beantwoorden
(@templarspirit)
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Active Member
Berichten: 4

@alchemist bedankt voor de info. Helpt mij al een heel stuk vooruit.

Dacht eerlijk gezegd dat de meeste stookketels gewoon mooi voor het zicht zijn maar blijkbaar heeft ook zijn reden. 

Nu kan ik aan de slag gaan. Hopend op een goede eerste resultaat. 

Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3166

@templarspirit Succes ermee en de ketels worden speciaal ontworpen om een bepaalde smaak te verkrijgen.

 

Even vanuit het oogpunt van whisky redenerend, hoe langer het contact van de damp is met het koper hoe zachter de whisky wordt, dit kun je eventueel doen door het driemaal te destilleren zoals bij Ierse whiskeys vaker het geval is, maar het ontwerp van de ketel, de hoeveelheid warmte die je erin stopt dragen hier ook aan bij. Het gaat zich namelijk om het beheersen van de damp, hoe langer het kopercontact is, hoe meer zwavelcomponenten weg reageren maar dat is niet altijd gewenst als je een bepaalde smaak wilt hebben. De vorm en hoogte van de "hoed" , de bocht van de lyne arm, de manier van koelen draagt allemaal bij aan een bepaald profiel. De manier van destilleren en het maken van de scheidingen is natuurlijk nog belangrijker maar door een bepaalde vorm te kiezen kun je gerichter een bepaalde smaak realiseren. Meer warmte toevoegen betekent minder scheiding van de componenten zodat ook meer smaken mee overkomen maar het percentage lager wordt, minder warmte toevoegen betekent een betere scheiding maar minder smaak.

 

Voor een suikerwash is dit minder interessant omdat de prioriteit ligt op een zo goed mogelijke scheiding van de componenten en in principe je zo weinig mogelijk smaak wilt overhouden (even buiten de discussie over het gebruik van andere grondstoffen zoals druiven / honing / graan, om een zachtere en vollere basisalcohol te verkrijgen), maar voor dranken die de smaak moeten meegeven aan het eindproduct (whisky / rum / calvados / cognac / slivovitsj etc.) is de ketel vormgeving meer van belang. 

 

Voor de suikerwash geldt in principe dat je met ietwat trager destilleren een betere scheiding krijgt en je kunt overwegen om het driemaal te destilleren om een zo zacht mogelijk eindproduct te krijgen. Nadat het gedestilleerd is kun je het gerust een week of 2 met keukenrol in de hals van de fles laten staan zodat het zachter wordt, drank die net gedestilleerd is smaakt en ruikt niet lekker, het is scherp met bijsmaken die verdwijnen met het luchten, de hoeveelheid bijsmaken die overblijven is een gevolg van de gebruikte grondstoffen, gist en manier van destilleren (lees welke fracties je gebruikt). 

Beantwoorden
(@templarspirit)
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Active Member
Berichten: 4

@alchemist mijn excuses voor het late respons. Ik heb een suikerwash gemaakt van 25L en deze 1 week laten gisten. Daar ik op het forum gelezen had dat ik deze nadien een tijdje kon bewaren op een koele plaats ben ik dit weekend pas kunnen beginnen met destilleren.

Uit een eerst loop had ik 8L alcohol die nog enorm naar gist rook ,wat ik normaal vond. Heb deze een 2de keer gedestilleerd en hou er nu 4.5L mooi zuiver alcohol aan over.

Daar in mijn basispakket dat ik had aangekocht heb enkel een alcoholmeter zat tot 20% kan ik de percentage dus niet duidelijk lezen , afgaand van de reuk is die wel hoog.

Dankzij uw info hierboven weet ik nu ook dat ik deze nu 2 weken moet laten verluchten om de andere geurtjes eruit te filteren.

Nogmaals bedankt voor de gegeven info die mij zoveel verder heeft gebracht.

Beantwoorden
Pagina 14 / 14
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?