Meldingen
Alles wissen

Bessen Schnapps?


Berichten: 33
Topic starter
(@jepebe)
Eminent Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik kan van een collega ca 25 kg ingevroren bessen krijgen (weet ff niet wat voor bes, kruisbes, aalbes, rode bes of bosbes)

Ik zou dat evt wel willen vergisten en tot een pittig drankje willen verwerken. Heb dit nu een keer met appels en een keer met peren gedaan, en dat leverde drinkbare brouwsels op.

Maar nu de vragen: Is het mogelijk om dit met bessen te doen (ik hoorde ooit een gezegde: als het kan rotten kun je er ook alcohol van maken, klopt dat hier?)

En is het een probleem dat het spul is ingevroren (geweest)

B.v.d. voor jullie antwoorden

Beantwoorden
13 reacties
Berichten: 6760
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Geen probleem, dit gaat zelfs heel goed. Dat het ingevroren is geweest is ook prima. De celwand is daardoor grotendeels al kapot, dus gist erbij en eventueel suiker en gisten maar!

Beantwoorden
Berichten: 33
Topic starter
(@jepebe)
Eminent Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

mooi, dan ga ik maar eens goed los! Het moet een stevige borrel voor rond Pasen worden

 

Beantwoorden
Berichten: 1657
 Piet
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

jepebe,

Het ligt aan het soort bes. Wanneer het ingevroren vlierbessen zijn, dienen ze eerst te worden gekookt. Vierbessen zijn n.l. giftig en kunnen pas gebruikt worden als ze door het koken zijn ontgiftigd. Zijn de bessen donker paars?

In het algemeen blijft er door ze te stoken van de bessen weinig smaak over.

Maar pas als ik zeker weet om welke soort bes het gaat kan ik zeggen welk recept het lekkerste resultaat oplevert.

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Vlierbessen zijn giftig als ze groen zijn,en voor de rest maakt het niets uit,het gaat er om het suikergehalte,ik heb bramen,aardbeien,enz.gestookt,toevalig heb ik ongeveer100kg appels vergeten in de tuin die worden omgezet in borrels.ik stook 13 jaar fruit.gr.?Chris.v

Beantwoorden
Berichten: 1657
 Piet
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

ChrisV,

https://www.goedboerenindestad.nl/wildplukken/vlierbessen/

Vlierbessen zijn zeer bekende bomen die in veel bossen in Nederland te vinden zijn. Van huis uit is iedereen opgevoed met de boodschap dat de bessen giftig zijn

Vlierbessen zijn zeker niet geschikt om te plukken en direct op te eten, ondanks het feit dat de kleine ronde zwarte bessen er zeer aantrekkelijk uit zien. Maar na het koken van de vlierbessen zijn ze gelukkig wel eetbaar en geschikt om allerlei heerlijke dingen mee te maken.

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Betweter je hebt gelijk.maar als je er drank van stookt word het gekookt,dus geen probleem.gr.?Chris.v

Beantwoorden
Berichten: 33
Topic starter
(@jepebe)
Eminent Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik ben inmiddels een stapje verder: het betreft zwarte bessen. (cassisbessen) 

 

Iemand een mooi recept dat max 2 maanden in beslag neemt?

Beantwoorden
Berichten: 1657
 Piet
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

ChrisV, ogenschijnlijk lijk je gelijk te hebben, maar ik zal je uitleggen waarom je er toch naast zit.

Ik neem even voor het gemak een T500.  Deze ketel is zo geconstrueerd dat zolang er alcohol in de mash zit (een combinatie van 2 verdampingstemperaturen) is de temperatuur in de ketel tussen de 70 en de 100 graden.

Pas als de alcohol er bijna uit is zal de temperatuur oplopen naar 100 graden en slaat hij automatisch af.

M.a.w. zal er tijdens het het distillatieproces geen sprake zijn van een kooktemperatuur. Dit geld in principe voor elke ketel waar pas de kooktemperatuur bereikt zal worden al het proces is beeindigd.

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Moet toegeven dat je waarschijnlijk gelijk hebt ik maak er jam en siroop van dus is het gekookt.gr.?Chris.v

Beantwoorden
Berichten: 33
Topic starter
(@jepebe)
Eminent Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik heb inmiddels dat t zwarte bessen zijn, dus geen vlierbessen!

 

ik heb mn plannetje wat bijgestuurd, ik ga mbv suikerwater alcohol maken en de bessen erin te week leggen. Ik heb n mooi receptje gevonden

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Goed zo.gr.?Chris.v

Beantwoorden
Berichten: 10
 Sal
(@sal)
Active Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

@jepebe; kan je dat recept posten aub?

Beantwoorden
Berichten: 33
Topic starter
(@jepebe)
Eminent Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik ben indertijd van baan geswitched! De bessen misgelopen dus. Wel Albert Heijn bessen op ca 60 % alcohol (neutraal) gezet toen en dat een maand of drie gelaten. Prima te drinken. Valkuil is teveel fruit erbij om snelle4 effect te krijgen. Alc.% daalt dan teveel.

 

Deze hobby kost gewoon tijd. Dingen worden echt lekkerder en beter door wachten.

(Behalve bij n ketel die 100 graden aantikt)

Ik ben n nw ketel aan het maken en wil meer experimenteren met n thumper om smaak over tehevelen. Mijn drank smaakt nu heeeel puur maar te weinig naar fruit vind ik. Macereren (fruit in alc. weken) werkt dan wel maar ik droom nog steeds van die perenschnapps die ik ooit van n langsmarcherend trouwgezelschap in Transsylvanie kreeg. Pure kunst! Dat met bessen of peren....

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?