Meldingen
Alles wissen

Bosvruchten en frambozen schnaps

Pagina 2 / 3

Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Leuk project, dit kan niet anders dan lekker worden. De gisting is wel erg snel maar daar staat Alcotec toch bekend om en het was natuurlijk de afgelopen dagen warm. Misschien heeft dat ook mee gespeeld. Ik heb overigens nog nooit diepvriesfruit vergist, wat is handig goed klaren of lekker alles de ketel. Ik denk dat ik het laatste zou doen. Maar wie weet het antwoord? 

Dit ga ik even volgen voor ik het probeer want dat is een aardig duur gistonnetje worden schat ik zo. 

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Ik klaar niets,alles gaat de ketel in,wel in een zak,en zorg dat die niet de bodem raakt ivm.aanbranden.

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik klaar niets,alles gaat de ketel in,wel in een zak,en zorg dat die niet de bodem raakt ivm.aanbranden.

Het was meer of je er gistsmaak mee door zou kunnen krijgen. Denk overigens niet dat er nog veel vruchtvlees is te herkennen uit diepvries. Maar dat weet Brice inmiddels

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9979
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Daarom nooit de pulp te lang na einde van vergisting laten staan op gist . het is juist het degenereerde en ontbindende deel van gist die de gistsmaak veroorzaakt .
Ook gebruik van een teveel aan gist of niet passende gist bij te vergisten product geeft die gist smaken .
Een goed gist is of neutraal of blendend met het geen je maakt .
klaring bij pulp geeft ook verlies aan aroma .
Voor likeuren is wel of niet klaring ook van ander belang dan bij wijnen of bieren .

Beantwoorden
Berichten: 189
Topic starter
(@brice3010)
Estimable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Het was meer of je er gistsmaak mee door zou kunnen krijgen. Denk overigens niet dat er nog veel vruchtvlees is te herkennen uit diepvries. Maar dat weet Brice inmiddels

Eén grote pot soep, niks te zien behalve donkerrode brij met hoop pulp bovenaan. Zakken van bij AH: totaal ongeveer €40.

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Lummel ik gooi alles in een zak maar laat de gist in het gistvat zitten,heb vandaag het laatste uit de ton gestookt ,maar let wel op dat de gist niet mee komt.ik kijk niet op 10 ltr.mash.

Beantwoorden
Berichten: 189
Topic starter
(@brice3010)
Estimable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Deze ochtend begonnen aan de stook: mijn allereerste ooit met alambiek (T500 met koperen helm).

Eerst de bovenliggende laag droesem afgeschept (1cm). Dan geprobeerd met de hevel het klaar gedeelte uit het gistingsvat te halen, maar die raakte in de kortste keren verstopt. Dan maar met de pollepel alles uitscheppen en door een fijne keukenzeef. Resultaat: ongeveer 4 liter residu en een goede 19 liter gefilterd gegist sap.

Bij dat sap heb ik dan de vier of vijf vanillebonen die er bij de gisting zaten er ook nog bij gedaan.

Door alle info op dit forum ben ik te weten gekomen dat de T500 met koperen alambiek niet zo echt geschikt is voor "correct" distilleren: eenmaal de vloeistof aan de kook blijft de T500 met zijn 2kW volop "gas" geven en de vloeistof hard doen koken. Een beetje als melk aan de kook brengen en als je niet tijdig vermogen mindert kookt het boeltje over.

Dus heb ik me op Aliexpress een vermogensdimmer van 4kW met display aangeschaft (ongeveer €12 zendkosten inbegrepen). Opletten daarmee: de chinezen hadden geen weet van het nut van een aarding dus heb ik die zelf aangebracht. Voor niet-elektriciens: opletten met dat soort experimenten als je niet heel goed weet waarmee je bezig bent. Voordeel van die dimmer is dat die RMS waarden aangeeft aan de uitgang, dus weet je exact welke effectieve spanning op de ketel komt te staan.

SG bij opstart: 1000 (bizar, theoretisch dus geen alcohol).

Minuut 0: opstart aan 100% vermogen

Minuut 30: 40°C, eerste druppels. Na 13 minuten (dus minuut 43) neem ik een monster #1 van die eerste 30ml (aan 60°C).

Minuut 40: spanning van 230V naar 185V (52°C)

Daarna, na 100ml totaal, nog een monster #2 (aan 84°C, bij minuut 50).

Ter info voor dit forum: volgende week laat ik monsters #1 en #2 door de gaschromatograaf halen (methyl test) en zal hier de resultaten posten.

Vervolgens verlaag ik over een periode van 20 minuten geleidelijk de spanning naar wat uiteindelijk zal blijven: 80V.

Na 160': 1300ml (89°C): Meting: 70% abv.

Smaak en geur: overheerlijk: framboos, bosvruchten, met een toets van vanille...

Ondertussen na 180': 1700ml aan 67%, temp nog steeds 89°C, en druppelend naar ?? ml...

 

 

 

Beantwoorden
Berichten: 189
Topic starter
(@brice3010)
Estimable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Kosten: 4x 1kg diepvries framboos AH @4.56/kg, 6x 1kg diepvries zomerfruit (bosvruchten) AH @3.99/kg, 3kg suiker AH, totaal: €27,23. Ik bewaar dat kasbonnetje in mijn "plakboek" 🙂

Beantwoorden
Berichten: 196
 Arak
(@arak)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Het klopt dat water een SG van 1000 heeft. Water alcohol en wat suiker kan dat ook hebben. Meet het SG van een liqeur maar eens denk dat je ver boven de 1000 uit komt. 

In de vruchten zitten ook andere stoffen en suikers  die niet vergist worden.

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Ik vind het ook altijd leuk om te kijken wat mij een flesje kost,druiven gratis gist nee suiker nee gas €10.00 opbrengst 50 flessen van 0.7ltr van 40% en nu op snippers €5.00. Dus 0.30 cent per fles.??

Beantwoorden
Berichten: 189
Topic starter
(@brice3010)
Estimable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

5u20' gestookt, op het einde terug wat "gas" gegeven, van 80 naar 220V, abv was gezakt tot onder 50. Totaal 4 liter tussen 70 en 55% en een restje van halve liter rond de 40%. Traag gestookt, vermogenregelaar vlg mij toch een voordeel.

 

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9979
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Je had de pulp gewoon mee kunnen nemen in ketel i.p.v. door zeef.
Je houd dan meer aroma .

Beantwoorden
Sebas(bassien)
Berichten: 210
(@bassien)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

@chrrisv : schep je het er dan uit ? Of hevel je over met een slang? En hoe voorkom je dan dat dode gist niet mee komt?

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Bassien ik schep het er voorzichtig uit met een steelpan de laatste 10 15 cm laat ik zitten.ik laat de vaten lang staan,tot twee weken na dat de vergisting klaar is,en als je 200 -400 kg verstookt kijk je niet op een paar liter.

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Ik stook de pulp altijd mee.in een oud katoene laken of kussensloop.goed dicht binden en zorgen dat het niet de bodem raakt ivm.verbranden.en laken of sloop eerst goed uitspoelen ivm.reuk wasverzachter.leg event een schone dakpan op je bodem vd.ketel.voorkomt aanbranden.of bloempot van klei.

Beantwoorden
Pagina 2 / 3
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?