Meldingen
Alles wissen

Welke moutgist


Berichten: 17
Topic starter
(@jurre)
Eminent Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Ik ga binnenkort voor het eerst stoken, en aangezien ik al lang doe bierbrouwen heb ik allerlei mouten en gisten in huis.

Dus ik ga binnenkort bier brouwen zonder hop, en ga dat proberen te stoken. Maakt het voor het eindresultaat nog uit of ik hiervoor pils, pale of munichmout voor gebruik?  En maakt het qua gist nog uit? Ik ben van plan om het te stoken in een alambiek.

Beantwoorden
12 reacties
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Dat zijn allemaal soorten met een goed diastatisch vermogen dus prima. Je kunt zelfs nog wat geroosterde mout toevoegen mocht je die hebben. Voor het eindresultaat maakt de gebruikte soort zeker wat uit, dat doet het ook voor bier.

In principe kun je iedere gist gebruiken.

Beantwoorden
Berichten: 17
Topic starter
(@jurre)
Eminent Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Geroosterde mout heb ik liggen. In welke percentages moet ik dan denken?  Zou een saisongist een optie kunnen zijn? Die geeft het meeste alcohol, maar wat doet het uiteindelijk met de smaak? Of zou een neutrale gist zoals bv nottingham beter zijn?

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Wanneer je geroosterde mout gaat gebruiken zou ik zo max. rond de 5% van de stort doen.

Een saisongist kan zeker, je krijgt dan meer fruitige en kruidige tonen.

Beantwoorden
Berichten: 17
Topic starter
(@jurre)
Eminent Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Bedankt voor je antwoorden! Ik ga er mee aan de slag.

Beantwoorden
Berichten: 141
(@dutchgold)
Estimable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Hoe kiezen jullie je gist? Ik ben er al wel van overtuigd dat ik de gist de tijd moet geven voor een kwalitatief goed product. Voor een neutrale alcohol gebruik ik gewoon pure maar bij andere distillaten kies ik gewoon wat goed voelt. Weet iemand iets meer over het bewust kiezen van een gist?

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Dat is afhankelijk van wat je gaat vergisten. Dit topic gaat over mout en gist, wil je mout gaan vergisten en zo ja wat wil je maken? Bier, whisky, jenever, wodka......?

Beantwoorden
Berichten: 141
(@dutchgold)
Estimable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Ik ga nu whisky maken met lager mout en pale ale mout daarvoor heb ik wyeast scottish ale 1728 gist maar dit heb ik op gevoel gekozen. Is er een of andere maatstaf waarmee je een gist kunt kiezen?

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Dan zou je naar het gistprofiel moeten kijken en voor jezelf bepalen of je bepaalde esters wel of niet in je whisky wenselijk vindt. Vergistingsgraad van deze gist is 69-73%. Hij vergist vrij neutraal en wanneer je warmer gaat vergisten krijg je bij deze gist ook meer esters.

Beantwoorden
Berichten: 463
 Mick
(@mick)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ik zou voor een gist gaan met een hoge vergistingsgraad, saisongist is wat dat betreft geschikt. De whiskygisten doen dat ook.

Behalve meer opbrengst zorgt een hoge vergistingsgraad voor minder suikers in je ketel waardoor schuimen en overkoken iets minder wordt.

Beantwoorden
Berichten: 265
(@markb)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Dat snap ik niet helemaal. Je mag er toch vanuit gaan dat alle suikers vergist worden bij een whiskey wash? Het aantal suikers wat vrijkomt is al niet veel in vergelijking met een suikerwash dus ik neem aan dat elke gist die hoeveelheid suiker wel omzet in alcohol of heb ik t mis?

Beantwoorden
Berichten: 141
(@dutchgold)
Estimable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Dat klopt niet helemaal, niet alle suikers zijn vergistbaar dit kan meerdere redenen hebben. Er zijn enzymen om een deel van de "onvergistbare" suikers om te zetten in vergistbare suikers. Als je een speciale whisky gist hebt kan het zijn dat deze enzymen er al in zetten ook zijn deze enzymen los verkrijgbaar

Beantwoorden
Berichten: 463
 Mick
(@mick)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Behalve de enzymen die al dan niet toegevoegd zijn heeft elke gist z'n eigen vergistingsgraad.

Suikers die voor de ene gist nog te verteren zijn lust de andere niet.

Een saison gist (bv belle saison) en whisky gisten vergisten een wort vaak tot SG 1.000 of lager een engelse gist zoals de windsor houdt er vaak bij 1.020 al mee op, ook bij een lichte wort.

Vergelijk van bv deze twee korrelgisten de datasheets maar eens op en vergelijk de attenuation.

https://www.lallemandbrewing.com/wp-content/uploads/2017/03/TDS_LALBREW_PREM_BELLESAISON_ENGLISH_DIGITAL.pdf

https://www.lallemandbrewing.com/docs/products/tds/TDS_LALBREW_PREM_WINDSOR_ENGLISH_DIGITAL.pdf

 

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?