Gebaseerd op dit topic heb ik de inspiratie en ideëen gevonden om mijn eigen, allereerste brouw met alembic en T500 te starten. Enige weken geleden had ik met mijn gloednieuwe T500 een prachtige start in de hobby gemaakt met een allereerste stook van suikerwater. Deze keer dus de volgende stap.
Bij AH 7kg "zomerfruit" en 3kg frambozen (diepvries) gekocht. Ik was liefst bij frambozen gebleven maar na meerdere dagen wachten was er nog steeds onvoldoende op voorraad (zou het kunnen dat er nog stokers in de buurt zijn 😉 ?). Dan 5.5kg invertsuiker gemaakt (kristalsuiker opgelost in 2 liter water en halve theelepel citroenzuur, aan de kook gebracht en een uur doorsudderen).
Het fruit in een grote kom, zachtjes aan de kook gebracht samen met vijf volle, rijpe, geopende vanillepeulen. Alle fruit verging zachtjes in één massa sap en pulp. Alles een nachtje laten afkoelen, dan de suikeroplossing, de gist en 8 liter water erbij, totaal 22 liter), goed geroerd, deksel en waterslot erop.
Na nog geen 6u is dat slot al lustig aan het borrelen (constant, zonder pauzes). Zonet even geopend omdat ik het verhaal van Jan (overloop van roze brij doorheen waterslot) liefst wil vermijden: nog geen schuimvorming te zien. Ik had een zakje pectolase toegevoegd, ik weet niet of dat invloed heeft daarop.
Volgens berekening op deze site zou ik aan ongeveer 16.5% alcohol op 22 liter moeten uitkomen.
Wordt vervolgd.
SG = 1100
(kan plots niet meer edit doen in eerste post?)
Na 3 dagen zit het SG op 1000: is dat mogelijk?
Waterslot borrelt nu nog maar elke 20 seconden.
Ik heb er net nog 2 liet water bijgevoegd, totaal nu op 24 liter.
Advies?
Staan laten tot het uitgegist is,maar waarom water er bij gedaan? doe ik nooit daar krijg je niets meer door.
Kan je geen raad geven daar ik nog geen ervaring heb met fruit vergisten. Misschien handig erbij te vermelden welke gist je gebruikt hebt en wat de starte en omgevingstemperatuur is? En vooral geduld hebben 🙂
Alcotec vruchtengist, start SG 1100, temperatuur constant 23°C
Paniekreactie, dus niet meer
Ik stook alleen fruit,tegenwoordig ook mais.druiven als ze goed zoet zijn laat ik tegenwoordig wild vergisten,vat staat gewoon buiten in de zon.geen gist en geen suiker.als ik gist gebruik gebruik ik natte bakkersgist.bij mais gooi ik suiker op 25 kg 10 kg suiker en natte bakkersgist.ik laat alles gewoon staan vuilniszak er over en deksel,af en toe controleer ik met mijn aansteker of het uitgegist is,vlam uit klaar.kan zijn dat het vat nog twee wkn blijft staan tijd genoeg met haast krijg je niets goeds.gooi er ook niets meer bij geen water suiker of wat dan ook.niet nodig.
Hoe gaat nu vergisting .
Wat is de SG ?
Wat is de PH ?
SG op 1000 in 3 dagen is erg snel maar niet onmogelijk .
Kan wezen dat wanneer je wat vocht afschept en dis buiten gistvat meet SG anders is dan in de pulp .
SG: 1000
pH: 7.2
Temp: 23°C
Volume: 24 liter
Suiker toegevoegd voor start: 5.5kG
Vruchthoeveelheid bij start: 10kg
Gist: Alcotec fruitgist
Start: 21/04 10:00
Huidige slotactiviteit: 1/40 seconden
Wow, Das niet verkeerd. Hoe smaakt je wash?
Je kunt beter SG iets veranderen , 4.5 - 6 .
Voeg langzaam 500 gr suiker toe .
nu kun je nog oproeren of flink schudden dat alles even goed mengt en pulp wat loskomt om omdat vergisting jong is kun je dit nog doen .
Het zoete is eruit, wel verrassend na slechts 3 dagen. Verder lijkt het mij dat ook het fruit eruit gegist is: de "rauwe" frambozen/bessensmaak is veranderd naar iets wat "doffer" maar niet muf.
Lijkt mij alsof in die korte tijd alle fruit "vergaan" is aan gisting? Toch wel een blitzcampagne?
Maar een SG van 1000 duidt m.i. toch ook op weinig alcohol? Waar is dan al die suiker en fruit heen?
SG van water is 1000 water met alcohol zit onder 1000 richting 960 algauw .
Frambozen en bessen zijn vaak lastig omdat bij vergisting weinig overblijft .
Daarom wordt vaak macereren toegepast en maceraat gedistilleerd .
Het kan zijn dat onderin een laag vorming en insluiting is waardoor vloeistof boven drijft als het waren .
van afstand moeilijk te zien .
Je kunt 1liter afhevelenen deze gebruiken voor een proef destillatie in een kleine ketel of kolf .
Dan kun je zien wat mogelijk aan alcohol is .
Van 1100 naar 1000 zou toch iets van 16% moeten zijn. Dat moet je zeker kunnen proeven.
Fruit smaakjes leven vaak weer wat op met een beetje suiker is mijn ervaring.
Dat geld dan voor likeur en wijn. De stook levert vast een fijn drankje op.