Schiedam is wat dichterbij, wil ik sowieso nog eens ronddwalen om de hoge molens te bewonderen, dus meteen een goede reden om langs te gaan.
Traditie getrouw staat het natuurlijk ook heel dichtbij; m'n gebruikersnaam is tenslotte Pikketanus
De Bourbon 1.3A (whiskygist) staat nu ruim anderhalve week te gisten, waarvan de eerste 4 dagen hoofdgisting. Mooi op de helft ongeveer, dus tijd voor Ph check indien het nog verlaagt moet worden.
Ik vond het waterslotje al wat zurig ruiken, en bij het openen van het vat kwam mij een zurige lucht tegemoet die wat weg heeft van vergistte appels. Ph blijkt te zijn gecrashed naar 2.9. Dit is wel laag, maar de stookwijn ruikt en oogt voor de rest wel oke dus zal geen besmetting zijn.
Bourbon 1.3B (natte bakkersgist) is nog in de hoofdgisting na 5 dagen, maar begint richting nagisting te gaan.
Maïs hele korrel experiment; de hele week dagelijks 2 uur gekookt. Vandaag lijkt het al wat zompiger, en lijkt alsof er wat eiwitten verzamelen bovenin de kookzak. Korrels hebben nogsteeds een vrij normale structuur ondanks dat ze wel open gebarsten zijn. Er is bij sommige korrels nog best wat druk nodig om de kern te pletten, maar morgen kook ik het nog eens goed door, en kan ik het hopelijk gaan maisschen. Ik krijg het nog niet tot brei of verstijfseld. Hiervoor zal toch eens een schijvenmolen moeten komen...
Ik zal de plaatselijke molens nog eens natrekken voor het wat betere spul. Gemalen werkt gewoon efficiënter ben ik van overtuigd.
Hele korrel experiment;
Gister heb ik de vloeistof afgeschonken in wat afgesloten emmers weg gezet en de kookzak vol maïs in de pan gelaten. Vandaag een ruime 6kg volgezogen uitgelekte maïs uit de kookzak genomen en in plastic zakken in de vriezer gelegd, ik schat dat dit een kwart was (1,4kg droge maïs). Deze vriesvariant blijft nog wel een week, misschien 2 in de vriezer liggen.
De rest (zo'n 4,2kg droog) heb ik met een onbehandeld houten balkje tot prut geslagen en terug in de kookzak gestort. Dit staat nu bijna halfuurtje te koken, en zal hopelijk snel verstijfselen, zodat de mout er straks bij kan. Heb nog wat restjes honing, misschien gram of 60, die ik naast 1kg gerstemout en 150gr roggemout ook zal toevoegen, zijn de potjes ook weer mooi schoon.
Wat me opvalt is dat de maïs op zichzelf al vrij vanille achtig begint te ruiken, zachtzoet rond vanille, met granige geur.
Ik ben benieuwd naar wat het SG uiteindelijk blijkt te zijn nu de maïs geplet is. Misschien dan toch nog een schijvenmolentje erbij kopen.
Hangt een beetje af van prijs/kwaliteit/gemak verhouding, want wat de molen gaat bieden ben ik ook zeer benieuwd naar.
Lekker fanatiek bezig .
Het vriezen hoeft niet weken te duren .
Zodra alles goed bevroren is kan het er weer uit dan zijn de cellen al kapot
Ook nog gek sporten tijdens het hobbyen.... mooi.
Thanks!
Dacht iets te hebben gelezen dat 48u ruim voldoende was idd, maar moet nog ff wat gistvaten vrij houden, fruit seizoen is weer bijna van start. Eind juli komen de pruimen hoogstwaarschijnlijk weer, dus even kijken hoe ik met gistvaten toekom?
Staat een bijna stookbaar vat rum (nog 1 a 2 weken) nog 2 vaten bourbon mash waarvan één nog minimaal een week moet de ander 2, een vat met vlierbloesemwijn, en een paar kleine gistflesjes met appelcider, 'pink champagne' een aalbessoort waar ik een mouserende wijn van ga maken, en nog 2 kleintjes met vlierbloesemwijntjes met andere gist... staat dus weer lekker vol?
Heb nog een gistvatje van 26L voor dit experiment over, en nog een 26L vat waar ik eigenlijk mouten in opsla (tegen muizen, maar kan het eventueel ook veilig aan t plafond hangen).
De bedoeling was om 3 vaten slivovitsj mash te vullen dus wordt wikken en wegen? hele grote kans dat ik Jan nog even aan z'n mouw trek voor 2 of 3 gistvatjes extra naast de melasse, dan is er weer vanalles mogelijk.
Heeft het nog zin om na het vriezen, zetmeeltest te doen bv? Of naast vriezen het alsnog mee te maisschen met mout?
Als het dooid trouwens, nog eens koken of is het nadat het op temperatuur is gekomen direct bruikbaar?
Heeft het nog zin om na het vriezen, zetmeeltest te doen bv? Of naast vriezen het alsnog mee te maisschen met mout? Als het dooid trouwens, nog eens koken of is het nadat het op temperatuur is gekomen direct bruikbaar?
Ik doe dat niet iig.
Grappig ik bewaar mout ook in gistvat
Ook geen zetmeeltest? Ben toch wel benieuwd naar.
Haha ja ik maak van graanvaten soms gistvaten, zijn eigenlijk voor paardevoer en dergelijke bedoelt, maar is gewoon goed voedselveilig plastic, en sluit makkelijk af met schroefdeksel?
Na maishschema;
30min eiwitrust 50-55°C Ph 5.4
80min Bèta-amylase 63°C Ph 5.3
60min Alpha-amylase 72°C, 5.2
Nog wat zetmeel sporen...
Ruim 300g gerstemout erbij.en nogmaals maisschen vanaf eiwitrust af. Ph blijft stabiel op 5.2 en heb geen zuur of loog hoeven gebruiken, dat zie ik het liefst?
Straks zetmeel test, en hopelijk SG kort daarachter. Ik hoop rond de 1.055 te komen, maar we zien wel, het is een experiment?
Geëindigd op een liter of 25 met SG 1.054. Ik ben dus tevreden, maakt een mooie 8,5% alcohol. Dan zou ik in theorie ca 5L ca 40% moeten kunnen halen... dat is een stuk mooier, hard werken loont dus?
Geëindigd op een liter of 25 met SG 1.054. Ik ben dus tevreden, maakt een mooie 8,5% alcohol. Dan zou ik in theorie ca 5L ca 40% moeten kunnen halen... dat is een stuk mooier, hard werken loont dus?
Ben benieuwd!!
Wegens gebrek aan ruimte in gistvatje (26L is bij 26L haast nokvol) een leuke bijkomstigheid; ik heb een deel ingekookt liter of 5 naar 1 ongeveer, brix was 40%.
Man heerlijk, de vanille achtige geur die naast de kippenvoer/graan/hooi geur aanwezig is, kan ik nu thuis brengen; puddingbroodjes?
Na inkoken en toevoegen aan vat weer SG meting gedaan, SG 1.063 wat om en nabij gelijk is aan Brix 17%. Dat is na vergisting zo mooi rond de 10%alcohol.
Aantal liters in het vat is nou iets van 24. Ph lijkt iets gestegen? 5.4. Misschien omdat het nu afgekoeld is.. smaakt nog lichtzurig zoals normaal, dus zal wel dalen tijdens vergisting zoals gebruikelijk.
Heb ook een andere gistsoort voor deze trouwens, de mangrove jack's U.S. Westcoast. Starten ging wat traag, maar kijken morgen weer aan.
Heb 2 zakjes gebruikt voor wat grotere kolonie, een zakje is ook voor 23L en bevat enkel gist, geen brouwzouten of enzymen, dus kan er gerust een 2e zakje bij.
Nog even in het vat gespiekt, bubbeld nog niet door, maar starter was ook traag, dus indicatie dat dat wel goed komt. M'n CO2 meter aka aansteker gaf aan dat de gisting wel reeds vertrokken is.
Ph is alweer netjes gedaald naar 4.3 dus dat komt vanzelf goed?alleen een beetje in de gaten houden of het niet doorschiet. Ondanks dat dit slechts een experiment is, wordt dit misschien wel de best geslaagde Bourbon?
De hele korrel heeft dus zeker wel potentie, maar enkel koken lijkt die potentie nog niet te tonen, en is dus zeker aan te raden het verder te slopen dmv vriezen of malen/pletten en half tot heel uur te koken.
Ben ook benieuwd wat er over een tijdje uit de vriezer komt. Zodra de hele korrels verwerkt zijn maak ik een uitje naar de molen, maar dat zal nog even duren.
Als ik dit gepoogd heb ga ik de maïs vlokken nog eenmaal proberen maar dan ook pulpgestookt ipv spoelen. Dan kan ik de 3 maïs varianten naast elkaar leggen met zelfde stort en gist om een goed vergelijk te maken in smaak, arbeid, kosten en opbrengst.