Meldingen
Alles wissen

Bourbon met maïsvlokken

Pagina 14 / 14

Berichten: 818
Topic starter
(@pikketanus)
Prominent Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Thanks voor het meedenken,
Mijn gedachte was ook een uurtje koken, maar dat werkt met gemalen (naar verwachting) of vlokken goed. Echter heb ik nou hele korrel maïs. De kernen zitten opgesloten in de schilletjes, waardoor het grootste gedeelte zetmeel zich niet uit kan rollen, en dus ook niet beschikbaar komt voor de enzymen.
Hele korrel laat zich niet makkelijk verwerken, de kernen blijven te vast en lijken meer water op te moeten kunnen nemen.
De Bourbon 1.3A & 1.3B zijn op vergelijkbare manier gemaischt. Met een opbrengst van 3,25L van 20% ongeveer laat dit wel zien dat enkel koken (ookal is dat zo lang als ik gedaan heb) niet voldoende is. De zetmeelproeven op de kernen na het maisschen bevestigen dat. Ook het water zou veel weeïger moeten zijn en een veel hoger SG moeten hebben. Dit bevestigt m'n vermoedens dat het niet lang genoeg of goed genoeg gekookt is.

Ach en tijd is geen punt, ik heb geen bedrijf dat moet leveren, dus geen druk. Als ik één ding heb geleerd van het stoken; geduld! Naast alertheid en juiste grondstoffen.
Die laatste is hier dus wat achter gebleven, en ga de volgende partij dus bij de molen halen. Dan is het inderdaad zoals je beschrijft zo geklaard. Voor nu zit ik nog met hele korrel opgescheept haha?

Beantwoorden
Berichten: 818
Topic starter
(@pikketanus)
Prominent Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Gisteren het 2e experiment gestart, dmv vriezen na het koken. Toen ik een ondooide korrel er bij nam even aan zetmeelproef onderworpen, die positief uitsloeg (dus zetmeel aanwezig). Deze maïs heeft ontzettend moeite met water opnemen, dus vriest enkel de buitenkant vd kern kapot.
Heb de maïs (3kg, had nog wat in vriezer gelegd) dus in brouwzak gelegt bovenop een uitlekplaat/dubbele bodem en in een paar liter water naar de kook gebracht. Goed blijven roeren en na 10 min heb ik er 1kg tarwevlokken bij gemikt. Half uur gekookt en wat laten koelen.
Bij 52°C vlam terug aan en 1kg gerstemout (bio distillatiemout) en 200g roggemout er bij. Half uur tussen de 51 en 55°C gehouden. Ph 5.6 (dacht ik...)
Temperatuur verhoogd naar 63°C voor uurtje. Ph nog in orde.
Temperatuur naar 72°C voor 3 kwartier. Zetmeelproef: positief... zucht... Ph strips er in en wat beter in het licht gehouden, Ph 4.5.... dat verklaard.
Wat NaOH (natrium hydroxide) opgelost in water (pas hiermee op; voeg de stof toe aan water, niet andersom ivm spetteren, draag bescherming!) en na enkele minuten een klein deel van vloeistof met pipet toegevoegd aan het beslag. Goed roeren en 10 min laten staan. Ph meting; Ph 5.6.
Dus terug naar 63°C en opnieuw. Zetmeel nog steeds aanwezig... pffft. Ik heb mijn twijfels over m'n nieuwe Ph-strips. Chinese bucht altijd?
Een dezer dagen haal ik toch de digitale maar eens uit de doos. Doos is één keer open geweest om de gebruiksaanwijzing te lezen, was het toen al beu haha, buffervloeistof en ijken met ijkvloeistof. Wat een gekut. Maar de strips ben ik momenteel nog meer beu...?

Enfin, geëindigd met SG 1.035 (Brix 10%) op totaal van 20L. Net een zakje presige whiskygist erop gestrooid, deksel gaat straks dicht voor kleine 3 weken.

.

Ondertussen staat het 1e experiment alweer zo'n 24 dagen. Deze gaat straks de ketel in, met wat beter resultaat hopelijk... met een begin van 1.054

.

Gister was de Bourbongist stilgevallen. Heb een theelepeltje honing opgelost in wat water, en beetje vocht van het beslag uit het 2e experiment genomen te samen met klein mespuntje (schat iets onder de 30mg) di-ammoniumfosfaat. Toegevoegd aan het potje. 2 u later was het weer heerlijk aan het verder gisten. Wel is elke dag even letten op ongewenste schimmelvorming, maar het gemak verbaasd me nog steeds. Geurt nog steeds frambozig, maar iets muffer al. Er lijkt ook een soort wazig vlies te gaan vormen (hoeft niet slecht te zijn)... geen idee of dit al in een deegje kan, laat het nog even paar dagen fermenteren.
De Rumgist heb ik gister gezeefd en ook gevoed met ruwe rietsuiker en ook puntje di-ammoniumfosfaat. Staat ook nog als vloeistof, en gist lekker verder?

Beantwoorden
Berichten: 818
Topic starter
(@pikketanus)
Prominent Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Nieuw speculatiepunt trouwens;
Iemand ervaring met een 'finishing barrel/cask'?

Ik ben een één liter vatje aan het voorbereiden. Een half jaartje heeft hier wodka in gestaan (met als doel de zware tannige en logge smaken wat uit te trekken).
Vatje is gespoeld met water en KDS (kalium di-sulfiet) en uitgelekt. Staat nu in de kelder met plus minus 80% luchtvochtigheid.
Intussen 1L pruimenwijn uit m'n slivovitsj gistvatje getapt en laat ik nog een week uitgisten en bezinken. Als deze bezonken is gaat de pruimenwijn in het vatje voor een aantal dagen (ik schat 6 dagen). Hierna filteren en bottelen als wijn. Vatje omspoelen met KDS.

Ik zou er dan eventueel rijpe Bourbon in kunnen doen en nog even narijpen voor een week ofzo.
Ook kan ik na de pruimenwijn en uitspoelen plus drogen, er een kersenwijn in steken, en ook aantal dagen laten rijpen. Wederom uitspoelen en drogen, dan Bourbon er op.
Laatste optie is om een bramenwijn te maken, deze 5 dagen laten gisten met een neutraal gist als SN9 van mangrove jack's, en er wijnbrand (uit druivenconcentraat Jan) door mengen tot een soort port. Deze versterkte zoete bramenwijn laten bezinken en een dag of 3 tot 14, afhankelijk van smaak, te lageren op het litervatje. Uitspoelen en drogen, en de whiskey er vervolgens in lageren.

Doel is om wat verfijndere Bourbon te krijgen, met een licht zoetje, en volle kleur.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9984
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Een volle ruby port in het vat . Na poosje legen . En deels indrogen .
Of een cream sherry Gebruiken .

Beantwoorden
Berichten: 1847
 RuMo
(@rumo)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik gooi de eerste keer de goedkoopste sherry die ik kan vinden in mijn vat voor minimaal 3 maanden. Als dat er uit is verbrandt ik wat zwavel in het vat en daarna goed spoelen, en direct weer vullen met de volgende drank.  Ik laat een vat nooit drogen, als een vat dicht is laat ik het niet drogen met de kans dat het weer gaat lekken.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9984
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Een vat moet niet uitdrogen !
Maar niet meer nat zijn van wat er heeft ingezeten .
Na 5 x gebruik trek ik een vat open en schraap het uit . Dan weer dicht .

Beantwoorden
Berichten: 818
Topic starter
(@pikketanus)
Prominent Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

"Drogen" bij luchtvochtigheid 80% bedoelde ik hier dan ook mee.
Die bramenwijn zou een soort eigenmaak ruby port aftreksel moeten voorstellen Robbert, flesje uit winkel is toch wat makkelijk? sherry ben ik niet kapot van.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9984
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Wanneer je een ruby port zou gebruiken zou je het vat kunnen legen erna . En uitdruipen laten
Even met een beetje welwater bezinksel weg spoelen. (Zo weinig mogelijk water)
Laat vat paar dagen drogen .
Je kan er dan met hand niet in maar drogen dat niet meer nat zou lijken te zijn als je zou voelen .
Ik hoop dat je ongeveer begrijpt .
Dan is de wand van vat droog maar verzadigd .
Dan de bourbon erin .

Beantwoorden
Berichten: 818
Topic starter
(@pikketanus)
Prominent Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Onlangs heb ik de ruwstookjes Bourbon 1.2, 1.3A & 1.3B geblend voor een fijnstook. De opbrengst van deze ruwstookjes was laag vanwege matig vrijkomen van zetmeel (enkel in de 1.3 versies) en door matige omzetting van zetmeel dmv honing als enzym-leverancier (enkel in de 1.2).
Voor de fijnstook in 12L keteltje heb ik anderhalf liter kokend water bijgevoegd. Dit voor een vlotte start bij t stoken, en wat meer ketel inhoud (wat minder reflux, en wat minder warme nodig die smaken kan beschadigen).
De opbrengst van deze 3 versies tezamen is één fles van 1L van 65% alcohol en één 2e fles ca 800ml van 47% alcohol.
De 1e fles geurt vol, zurig granig en beetje weeïge roggegeur, en klein scherp (acetaat) geurtje. Smaakt wat scherp in de opening, gevolgd door wat zurig graan (carnaval achtig) voor enkele seconden, en heeft hierna heel veel weg van een goedkopere kirsch (scherpe kersachtige smaak) met een hint rogge. Een ware verrassing, die ik niet had zien aankomen van deze blanke geest.
De 2e fles geurt wat zachter, naar graan wat licht geroosterd is, deels honingachtig, heel subtiel bittertje van de rogge en hints vanille/tabak. De smaak pfoe die komt ff binnen... heel granig als pils zonder de hop, en meteen rogge-randje waar vanille en honing hints het afronden in nasmaak. 2e fles smaakt wat meer richting een blanke whisky, minus de rook.
Deze gaan samen in één fles nog paar dagen blank rijpen, waarna het op snippers gaat voor houtrijping.
Mogelijk dat deze wordt afgerijpt in de zogenaamde 'finishing barrel'.

Intussen heb ik ook het eerste experiment (fijngestampt maïs) geruwstookt met pulp in kookzak, met bodemplaat en 2L water extra tegen aanbranden en droogkoken, en is het 2e experiment (gevroren en gekookt maïs , met toevoeging tarwevlokken) alweer aan de nagisting begonnen.
Bij het ruw verstoken van het eerste experiment heb ik ongeveer het 1/3e principe aangehouden, dus uit ongeveer 20L heb ik 6L distillaat opgevangen. De temperatuur in de zwanenhals is niet boven de 81°C gekomen om smaken intact te houden. De opgevangen fracties (flessen) zijn alle 750ml.
Fles 1; 47%
Fles 2; 33%
Fles 3; 18%
Fles 4; 12%
Fles 5; 12%
Fles 6; 8%
Fles 7; 4%
Fles 8; 2%
Deze is dus volledig uitgestookt en ben benieuwd hoeverre deze zal verschillen in smaak na het fijnstoken. Alle flessen ruiken oké, en geen spoor van verbranding van de pulp.
Alle flessen bij elkaar zit ik op 6L van 17%. Na scheidingen voor en naloop tijdens fijnstook zal ik zeker 2L a 40% over moeten houden schat ik, en is dus vrij prima, zeker vergeleken de vorige versies. Waarschijnlijk stook ik deze morgen fijn en laat het weer een paar dagen ademen voor ik het aan reuk en smaaktest onderwerp.
Bij het stoken proef ik ook enkele druppels, echter is de whiskey dan nog jong en onderontwikkeld en zoek ik eerder naar zogenaamde 'off-flavors' als scherpte en zurig in het begin, en bitter aan het eind van de fijnstook.

Tot zover!?

Beantwoorden
Berichten: 818
Topic starter
(@pikketanus)
Prominent Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Bourbon 1.2, 1.3A en 1.3B zijn zoals gezegd tezamen gefijnstookt, waarna gerijpt op de gebruikelijke chips.
Voor de rijping was de smaak nogal hard door ik denk te lang door stoken, en dat is helaas na de rijping gebleven. Het was achteraf misschien beter om een 3e stook te doen. De smaak was na 11 dagen op hout wat rauw, graan, iets bitters en de bekende carnavallucht. Kan er moeilijk aan wennen...
Desalniettemin waren dit al moeizame gistingen met te weinig suikers (slechte omzetting van zetmeel) en daardoor ook weinig ruwstook aan overgehouden van de 3, wat samen ook niet veel fijnstook was.
De 2,5L van 41% zal een reminder zijn en deels verdwijnen in een kast of dergelijke, ander deel gaat nogmaals rijpen, misschien wat tweaken met vanilleboon en hopen op het beste. 11 dagen rijpen is immers ook vrij kort, al was dit bij de versies op vlokken dikke prima. Deze zal lang moeten lageren en hopen op het beste...
Hele korrels; ben er geen liefhebber van moet ik bekennen. Met een goede schrootmolen misschien? Voor nu wel even klaar mee eigenlijk.

Het eerste 'experiment' (koken en plat stampen) staat momenteel te rijpen en is na verdunning 1,5L. Smaak tot nu toe is niet zo veel beter dan de bourbon hierboven, en heeft me nog niet overtuigd om een andere schrootmolen erbij te kopen (grotere korrel dus andere schrootmolen).

2e experiment met vriesmethode, gevolgd door maisschen, is pas geruwstookt. Zit ook een aandeel tarwe vlokken bij die ik met het bevroren maïs even aan de kook heb gebracht voorafgaand het maisschen. Lijkt op de voorgaande ruwstookjes...
Ben dus in het algemeen niet echt tevreden over de hele korrels. Het neemt te weinig water op en krijg het niet voor mekaar goed te versuikeren en vergisten... het restant maïskorrels ga ik op ChrisV z'n manier doen. Goed koken, wat suiker erbij en bakkersgist. Niks meten, gewoon op gevoel, en zal er toch wel eens wat drinkbaars moeten komen uit deze vervloekte korrels.

Wanneer het fruit weer verwerkt is rij ik naar de molen, maar stuur ze eerst een mailtje of ze 'verzoekjes' doen, wil naast grof gemalen maïs nog wat ongemout en ongemalen granen afnemen om wat te klooien, en zal er weer een pakket mout van Bio Brouwmaat moeten komen.
Ook zal ik een paar keer terugvallen op vlokken, wat in ieder geval drinkbaar is gebleken. Weinig mais smaak, maar goede granige alcohol. Makkelijk in gebruik, maar duur in aanschaf. Deze heb ik ook nog niet pulpgestookt voor een eerlijke vergelijking...

Voor profiel lijkt natte bakkersgist me nog het beste te passen (zo proef ik laatse tijd de invloed hiervan in gekochte bourbon, zoals in bv bulleit en four roses), en ga hier op langere termijn mee verder op een batch met beter versuikerd zetmeel (uit vlokken of vd molen).
Voor nu is het gistvaten vullen met vers fruit. Melasse kan in de winter, evenals druifconcentraat, mout extract en whiskey. Moet nu even plaats maken, en ga later in het jaar/begin volgend jaar met goede moed verder.

Ik las laatst op Engelse wiki dat men de setback ook wel gebruikt bij bourbon, dus een deel uitgestookt restant dat bij het volgende beslag mee wordt vergist (... ook gemaischt? Niet duidelijk). Daarnaast zou het onmisbaar zijn in een 'sour mash'. Iemand ervaring mee?

Beantwoorden
Pagina 14 / 14
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?